Web Analytics

Medicii Vasilescu şi Tutănescu, atraşi în dosarul de la DNA al preotului Brînzea

de | 21.11.2019 13:47 | Dezvăluiri

# Scandalul certificatelor medicale sau „Bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat!”
Medicul Sorin Vasilescu, șeful secției Medicină internă 1 din cadrul Spitalului Județean, și doctorița Nicoleta Tutănescu, medic primar de medicină internă în cadrul aceleiași secții, au fost trași în scandalul penal legat de preotul Nicolae Brînzea. Într-o petiție adresată conducerii Spitalului Județean, ONG-ul ”Dominocost” din București solicită încetarea raporturilor de serviciu și sesizarea organelor de cercetare penală în cazul celor doi interniști, sub acuzația că ar fi eliberat certificate medicale în fals lui Nicolae Brînzea și șoferului său, tot preot, Marian Dan Mirea, fără ca aceștia să sufere, în fapt, de afecțiunile respective. Împotriva lui Nicolae Brînzea există o plângere penală aflată în lucru la Direcția Națională Anticorupţie, la București, înregistrată sub nr. 425/P/2019, referitoare la numeroase fapte penale, incluzându-l și pe ajutorul său, preotul Dan Marian Mirea.

Colecție de certificate medicale cu diagnostice de la diabet și hepatită, până la amigdalită

Practic, celor doi preoți, în calitate de angajați la Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi”, le-au fost emise mai multe certificate medicale cu parafa și semnătura celor doi doctori de la Spitalul Județean, Sorin Vasilescu, respectiv Nicoleta Tutănescu. Medicii au acordat concedii medicale celor doi salariați ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” de până la 120 de zile în cazul consilierului Dan Marian Mirea și până la 90 de zile șefului său, directorul adjunct, Nicolae Brînzea. Pe masa procurorilor anticorupție, ca probatoriu, se află astfel o colecție impresionantă de certificate medicale eliberate celor doi preoți în perioada aprilie-iulie 2019. Iar diagnosticele stabilite în cazul celor doi preoți sunt de la cele mai grave, respectiv hepatită cronică, diabet neinsulino-dependent, până la banalele faringită și amigdalită acută ori dispepsie (disconfort digestiv, digestie înceată, conform dicționarelor medicale, n.red.). În afară de doctorul Vasilescu, cei doi preoți mai au în comun un medic de familie, pe Mirela Fulgeanu, titulara unui cabinet medical individual situat în Pitești, parafa acesteia regăsindu-se, de asemenea, pe unele dintre certificatele medicale emise. Iată mai jos ce fapte penale reclamă, mai exact, Asociația Dominocost în petiția către conducerea Spitalului Județean Argeș.

„Vă solicităm să formulați și din partea spitalului o plângere penală împotriva celor care au emis aceste certificate medicale”

„Subscrisa Asociația Dominocost, cu sediul în str. Sergent Iriceanu Ion, nr. 19, camera 1 sect. 4, Bucureşti, având în vedere FAPTELE CU CARACTER PENAL SĂVÂRȘITE de Vasilescu Sorin Laurențiu, Tutănescu Nicoleta Flori
În drept VĂ SOLICITĂM ÎNCETAREA RAPORTURILOR DE SERVICIU ȘI SESIZAREA ORGANELOR DE CERCETARE PENALĂ A NUMIȚILOR: VASILESCU SORIN LAURENŢIU, FLORI TUTĂNESCU NICOLETA.
În fapt, ACEȘTIA AU ELIBERAT CERTIFICATE MEDICALE ÎN FALS NUMIŢILOR BRÎNZEA NICOLAE ȘI MIREA DAN FĂRĂ CA ACEȘTIA SĂ SUFERE ÎN FAPT DE AFECȚIUNILE RESPECTIVE.
În perioada anterioară și ulterioară datei de 25 iunie, când a susținut teza de doctorat la Constanța, Mirea Dan Marian a prezentat 120 de zile de concediu medical la Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni, iar Brînzea Nicolae a prezentat la IEH concedii medicale însumând 90 zile, drept pentru care au încasat lunar salarii din banii statului român. În fapt, deși este vorba despre o boală care necesită repaus, cei doi au avut activitate pe 25 iunie 2019 la Universitatea «Ovidius» din Constanța, în contextul susținerii tezei de doctorat a lui Mirea Dan Marian, «Înțelepciune și sfințenie – direcții în desăvârșirea omului după Noul Testament și gândirea filosofică», sub conducerea științifică a ÎPS Teodosie. Sus-numiții nu au solicitat concediu de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în cadrul căreia ambii sunt preoți, ceea ce înseamnă că au fost la serviciu și au luat salariul integral. În fapt, în perioada în care cei doi se aflau în concedii medicale de la IEH, plătite din banii publici, sus-numiții se deplasau între Pitești, București și Constanța, unde oficiau slujbe (Mirea Dan Marian și Brînzea Nicolae), predau (Brînzea Nicolae) și susțineau sau supervizau teza de doctorat (Mirea Dan Marian, respectiv, Brînzea Nicolae).
În drept, SUS-NUMIȚII BRÎNZEA NICOLAE ȘI MIREA DAN MARIAN COMITEAU INFRACŢIUNEA DE ÎNȘELĂCIUNE, FALS, UZ DE FALS, ABUZ ÎN SERVICIU, întrucât nu erau în realitate bolnavi și încasau salariul de la Institutul «Eudoxiu Hurmuzachi» pentru românii de pretutindeni, precum și celelalte salarii aferente celorlalte ocupații ale dumnealor.
Pe această cale, vă aducem la cunoștință că împotriva numitului Brînzea Nicolae există o plângere penală aflată în lucru la Direcția Națională Anticorupţie, la București, înregistrată sub nr. 425/P/2019, referitoare la numeroase fapte penale, incluzând și pe numitul Mirea Dan Marian.
Vă solicităm să formulați și din partea spitalului o plângere penală împotriva celor care au emis aceste certificate medicale, așa cum sunteți obligați legal, din momentul în care ați luat cunoștință de săvârșirea unor infracțiuni, altfel ați putea fi considerați complice.”
Asociația DOMINOCOST,
septembrie 2019

Dr. Vasilescu: „Nu pot să vă spun nimic”

Vizavi de acuzele privind emiterea unor certificate medicale în fals, i-am solicitat un punct de vedere și doctorului Sorin Vasilescu, șeful secției Medicină Internă 1: „Nu pot să vă spun nimic, sunt date cu caracter personal, nu știu de unde au respectivele persoane aceste informații. Însă ceea ce mă întrebați dumneavoastră sunt date strict personale cu caracter confidențial și le puteți solicita conducerii, unitatea vă va răspunde. Nu pot să vă confirm nici dacă persoanele de care mă întrebați sunt pacienții mei. Dacă cereți oficial, instituția vă va răspunde”, ne-a spus medicul.

Spitalul Judeţean: „Medicii au furnizat servicii medicale în conformitate cu afecţiunile pacienţilor”

Pe 15 octombrie, la o lună de la primirea petiției de la Dominocost, sub semnătura managerului Adriana Molfea, a directorului medical Costin Ștefan și a șefului biroului juridic Sorina Bulf, Spitalul Județean de Urgență Pitești ne-a trimis următorul răspuns: „Potrivit prevederilor art. 381, alin (1) și alin (3) din Legea sănătății nr. 95/2006 cu modificările și completările ulterioare, medicul este independent în exercitarea profesiei și are drept de decizie asupra hotărârilor cu caracter medical… și, nu în ultimul rând, precizăm că medicii au furnizat servicii medicale în conformitate cu afecțiunile pacienților și în condițiile legii”.
Mai trebuie să spunem că, în urma unei solicitări adresate de Jurnalul de Argeș Universității din Pitești în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informațiile de interes public, ni s-a răspuns că în perioada vizată și care coincidea, atenție, cu medicalul de la Institutul „Hurmuzachi”, Nicolae Brînzea, profesor în cadrul UPIT, și-a desfășurat, bine mersi, activitățile din fișa postului. Altfel spus, boala nu l-a împiedicat să fie prezent la serviciul de la Pitești, așa cum… n-a fost la cel de la București.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii