Web Analytics
scris vineri, 14.04.2023

Mătuşa primarului din Topoloveni a împlinit 100 de ani! A fost la înmormântarea reginei Maria!

„Am văzut oameni plângând că a murit regina Maria! Unde mai plângi acum regine?!”, ne-a declarat, în exclusivitate, Lucia Cociocianu

Lucia Cociocianu, mătușa primarului din Topoloveni, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Iar edilul Gheorghe Boțârcă a ținut să o felicite personal, ducându-se la locuința ei din capitală și dăruindu-i flori și un tort omagial.
Sărbătorita, topoloveancă la origine, i-a uimit – ca de fiecare dată la astfel de prilejuri – pe musafiri cu agerimea minții sale, povestindu-le amănunte de culoare trăite de ea pe vremuri, detalii, credem, prețioase pentru autorii de memorialistică. Mătușa primarului Boțârcă și-a adus aminte de frumusețea fostului județ Muscel, care, în opinia ei, „nu se compara cu niciun județ din România; nu degeaba domnul Mihalache (liderul țărănist Ion Mihalache, născut la Topoloveni și mort în închisoarea comunistă de la Râmnicu-Sărat – n.a.) și-a ales patria lui acest județ Muscel!”

Mătuşa primarului din Topoloveni a împlinit 100 de ani! A fost la înmormântarea reginei Maria!

Citește și 18 noiembrie 1918: Ferdinand I, în uniformă de Mareșal al României și Regina Maria, intrau în București pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei.

„Închid ochii și văd înmormântarea reginei Maria. Eram acolo, bineînțeles”

Apoi a trecut la un moment istoric trăit la Curtea de Argeș: „Închid ochii și văd înmormântarea reginei Maria. Eram acolo, bineînțeles. Chiar la intrare, la poartă. Nu Poliție, nu jandarmi, nu Securitate, nimic. Toată lumea venise. Femeile, toate, aveau basma neagră. Că murise regina! Nu era oricine! Și stăteau, așa, smerite. Gălăgie nu. Eu, printre ei, acolo, cu mama. Tata, bineînțeles, era înăuntru, la Mănăstire, cu o companie de onoare. Am văzut oameni plângând că a murit regina Maria, plângeau cu lacrimi adevărate! Unde mai plângi (acum – n.a.) regine?! Iohannis?! Să plâng după el?! Nemțoiul ăsta tâmpit…”
Tot despre regină, sărbătorita și-a amintit, la 100 de ani, ce a citit ea dintr-o carte, atunci când Maria a intrat pentru prima dată în România, ca principesă. Și când, coborând din tren în Gara Predeal, „au venit româncele îmbrăcate în costume naționale, cu basmalele legate la gât, și i-au oferit pâine și sare”, uimind-o cu gestul lor tradițional, pentru care a cerut lămuriri.
La mulți ani, venerabilă doamnă! Jos pălăria!

Despre Lucia Cociocianu, care a fost inginer proiectant, dar și cadru didactic, primarul Gh. Boțârcă ne-a spus: „Este verișoară primară a mamei mele. Bunica mea cu tatăl ei au fost frați. Tatăl Luciei era ofițer în Armata Română și a murit în 1944, în război”.

Citește și Regina Maria, Îngerul păzitor al României, trimis de Dumnezeu la cumpăna veacurilor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...