E vorba de fostul șef al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, Constantin Niță, suspectat de implicare în contrabandă cu țigări și haine contrafăcute
În Săptămâna Mare, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș au avut o acțiune operativă, în cadrul căreia au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară. Mascații au făcut descinderi în Pitești, toate privitoare la săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Surpriza misiunii a fost că una dintre percheziții a avut loc la domiciliul unui fost coleg, implicat acum în contrabandă cu țigări și haine de firmă contrafăcute.
Din dosarul de urmărire penală reiese că, în perioada februarie–aprilie 2025, mai multe persoane, printre care și un bărbat în vârstă de 67 de ani, din Pitești, au deținut și comercializat țigarete provenite din activități de contrabandă. Țigările erau aduse din Turcia și au fost introduse ilegal în țară, ascunse, pentru a evita controlul la trecerea frontierei de stat. Astfel au fost descoperite și ridicate 44.860 de țigarete, dar și mai multe articole vestimentare, despre care există suspiciunea că ar fi contrafăcute. La finalizarea activităților, bărbatul de 67 de ani, despre care polițiștii au aflat că este fostul lor coleg, comisarul șef Constantin Niță, a fost condus la sediul I.P.J. Argeș, pentru investigații.
Comisarul șef Constantin Niță a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului în dosarul mită la MApN
Constantin Niță a fost implicat într-un dosar de răsunet la nivelul anului 2011, atunci când procurorii DNA l-au trimis în judecată pe comisarul şef, pe atunci coordonatorul regional al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Piteşti, acuzația fiind aceea de favorizare a infractorului în infracţiunea de trafic de influenţă. Comisarul, care a fost și angajat al DNA, dar și al IPJ Argeș, la Poliția Economică, a căzut pe interceptări după ce s-a întâlnit cu unul dintre inculpații din dosar și cu un martor sub acoperire, care avea asupra sa tehnică de ascultare.
A aflat, astfel, informații despre investigații pe care le-a comunicat persoanelor inculpate, influențând ancheta. Oficial, din rechizitoriul întocmit de procurori reieșea că, în luna octombrie 2010, acesta a încercat să influenţeze alţi inculpaţi să facă declaraţii mincinoase într-un dosar în care erau cercetaţi alături de Vasile Belciug, fostul comandant al Unităţii Militare “Mihai Viteazul” din Piteşti, trimis în judecată în luna mai 2010 pentru corupţie, acuzat fiind de fraudarea mai multor concursuri organizate de Ministerul Apărării Naţionale pentru ocuparea posturilor vacante de militari şi subofiţeri.
Colonelul Belciug a intervenit, la solicitarea plutonierului major Ioan Gălan, contra unor sume de bani, pentru ca mai mulţi candidaţi, printre care Marius-Ioan Zăgrean, să primească grilele de răspuns înaintea examenului. „În acest scop, Marius-Ioan Zăgrean i-a dat lui Vasile Belciug, prin intermediul lui Ioan Gălan, suma de 5.500 de lei, consecinţa fiind aceea că, în cursul lunii august 2010, Marius-Ioan Zăgrean a câştigat concursul de subofiţer la o unitate militară din Vâlcea. Pe parcursul cercetării lui Vasile Belciug de către procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, inculpatul Constantin Niţă l-a determinat pe Ioan Gălan să nu se prezinte la audieri şi, la rândul său, să îi ceară lui Marius-Ioan Zăgrean să nu se prezinte la audieri sau să facă declaraţii mincinoase în cazul în care va fi audiat şi să efectueze convorbiri telefonice care să nu poată fi interceptate de organele de cercetare penală.
De asemenea, Constantin Niţă i-a cerut lui Ioan Gălan ca, atât el cât şi Marius-Ioan Zăgrean, să îl informeze pe Vasile Belciug cu privire la declaraţiile date în faţa anchetatorilor”, s-a precizat în comunicatul de presă emis de Parchetul Naţional Anticorupţie.
În acest dosar, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au trimis în judecată 112 inculpaţi, dintre care doi generali, 24 de ofiţeri, 15 subofiţeri şi maiştri militari şi 71 de caporali candidaţi la selecţii şi concursuri organizate în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în unităţile din Breaza şi Piteşti. La final, chiar și șefii unităților militare au primit însă condamnare cu suspendare de la Instanța Supremă.
Citește și Polițiștii Emanuel Croitoru și Marius Grigore de la Rutieră, condamnați definitiv la închisoare
0 Comentarii