Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi mondială de sensibilizare faţă de autism pentru a evidenţia necesitatea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viaţă împlinită, ca parte integrantă a societăţii.
În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist. În demersul de a atrage în atenția semenilor noștri asupra implicațiilor autismului, precum și asupra diagnosticării precoce și a integrării copiilor cu tulburări din spectrul autist, astăzi, 2 aprilie, Asociația Părinților Cooiilor cu Autism, împreună cu D.G.A.S.P.C. Argeș, Consiliul Județean Argeș, Primăria Municipiului Pitești și Inspectoratul Școlar Județean Argeș organizează ”Marșul Autismului”, între orele 16.00 – 18.00, pe traseul Piața Vasile Milea – Piața Primăriei din municipiul Pitești.
Totodată, la ora 16.00, în Piața Vasile Milea vor fi înălțate baloane albastre, culoarea simbol a autismului, în semn de solidaritate cu familiile ce au în componență o persoană afectată de autism sau care vor să contribuie la campania de conștientizare a acestei afecțiuni despre care publicul larg este în continuare prea puțin informat.
Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot avea o viaţă independentă. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie.
În lume, unul din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie şi este de aproximativ 4,5 ori mai frecvent în rândul băieţilor (1 în 42) decât în rândul fetelor (1 din 189), potrivit datelor publicate de www.cdc.gov.
M.I.
0 Comentarii