Web Analytics
scris joi, 08.10.2015

Marius Bălan, economistul care a candidat la funcţia de manager: „Dacă voi câştiga, donez Spitalului Judeţean despăgubirile de 100.000 de euro”

# Spitalul Judeţean s-a pricopsit cu un nou proces

Marius Bălan, economistul care a candidat la funcţia de manager: „Dacă voi câştiga, donez Spitalului Judeţean despăgubirile de 100.000 de euro”

Criza de management de la Spitalul Judeţean Argeş pare să se cronicizeze pe zi ce trece. Consiliul Judeţean se află în imposibilitatea de a mai organiza un nou concurs pentru funcţia de manager, după ce a fost dat în judecată de către unul dintre concurenți, Marius Bălan, economistul care a participat de două ori la acest examen. Bălan acuză Comisia de concurs că a fraudat examenul prin încălcarea regulamentului de organizare, respectiv prin montarea calculatorului la care s-au elaborat subiectele probei scrise fix sub camera de supraveghere video din sală. La primul concurs, la care preşedinta Comisiei de concurs, jurista Alisa Ciobanu, a încurcat subiectele, Marius Bălan a luat nota 5.2, în timp ce contracandidatul său, chirurgul Teodor Constantinescu a obţinut nota 5.7. La cel de-al doilea concurs, economistul a fost eliminat din sală, iar contracandidata sa, dr. Cristiana Şuşală de la Centrul Multifuncţional Domneşti, a obţinut nota 6.7.

# Dle Bălan, au fost motivele pentru care aţi dat în judecată Spitalul Judeţean şi Consiliul său de Administraţie?
– În primul rând, modul de organizare a probei scrise. Elaborarea testului grilă trebuia să fie secretă şi nu a fost, pentru că toată lumea putea vedea cum se întocmeau acele grile. Când ai calculatorul poziţionat în faţa unei camere de supraveghere, testul nu mai e secret. Le-am explicat doamnelor din comisie acest lucru, iar dânsele m-au provocat, mi-au zis că nu am probe. Le-am arătat camera de supraveghere, le-am spus că aia e proba, apoi am scos telefonul şi am făcut fotografia respectivă, să rămână proba. Iniţial, aveam de gând să plec, dar le-am spus că rămân şi o să scriu pe lucrare „fraudă”, pentru că ne aflăm într-o activitate de fraudare a concursului. Doamna directoare Honţaru de la DSP a fost singura care a recunoscut că trebuie anulat concursul. Au sărit în sus celelalte doamne din comisie şi s-a mers mai departe cu concursul. Le-am spus că în situaţia de faţă eu nu pot da testul grilă, având în vedere că acesta nu mai e secret, dar dânsele nu au vrut să anuleze concursul. În contestaţie am cerut anularea concursului, dar nu mi-au comunicat decizia pe care au luat-o. Au afişat-o doar şi am aflat de acest lucru numai după ce am făcut o adresă către Consiliul Judeţean. M-am dus să văd răspunsul şi am constatat că eu făcusem contestaţie pentru anularea concursului şi mi s-a răspuns vizavi de un lucru pe care eu nu l-am abordat. De-asta am mers în instanţă. Am chemat în judecată şi spitalul pentru că am făcut o adresă către Consiliul de Administraţie şi către Comisia de concurs să-mi acorde nişte informaţii. Conducerea spitalului a preluat corespondenţa şi mi-a răspuns, deşi legea spune clar că n-au niciun atribut cu privire la organizarea concursului. Ei aveau obligaţia să trimită corespondenţa către persoanele competente, respectiv către Consiliul de Administraţie al spitalului şi Comisia de concurs. Ori asta e o încălcare a dreptului la corespondenţă. Au fost mai multe abuzuri acolo şi vreau să le devoalez.

„Am cerut daune morale de 100.000 de euro ca să îi sperii”

# Cereţi şi daune morale?
– Da. Am cerut daune morale de 100.000 de euro ca să îi sperii, să se creeze o anumită responsabilitate. Dacă ajung în situaţia în care vor fi obligaţi de instanţă să îmi dea aceşti bani, atunci îi voi dona Spitalului Judeţean. Nu-mi trebuie aceşti bani!
# Vi s-a sugerat cumva, mai mult sau mai puţin discret, să nu daţi în judecată spitalul sau Comisia de concurs?
– Nu, nu m-a contactat nimeni. Mă gândeam că o să fie o chestie de mediere, dar nu a fost. Eu am încercat medierea respectivă prin notificarea pe care le-am trimis-o. Dânşii mi-au răspuns cum au răspuns, acceptând situaţia ca fiind definitivă. Instanţa va decide dacă există posibilitatea de mediere, astfel încât, în cei doi ani de zile de care vorbeşte toată lumea, să nu se ajungă la conducere interimară. Nu o să pun problema banilor la mediere. Ideea de a respecta un drept mi se pare un gest normal şi asta cer eu în instanţă.

„E un mare semn de întrebare faptul că dna Şuşală, contracandidata mea, n-a făcut contestaţie”

# Credeţi că se vrea să nu câştige nimeni concursul tocmai pentru a rămâne anumite persoane la conducerea spitalului?
– Nu, probabil sunt tot teorii ale conspiraţiei. Concursurile pentru posturile publice sunt organizate astfel încât dacă nu câştigă cine trebuie, nu câştigă nimeni. În administraţie publică, dacă nu ai omul care să răspundă cerinţelor politice sau ai unul pe care nu-l cunoşti, aşa cum sunt eu, atunci se pun piedici. E un mare semn de întrebare şi faptul că dna Cristiana Şuşală, contracandidata mea, nu a făcut contestaţie. Ar fi trebuit să ceară recalcularea notei la testul grilă pentru că erau doar 30 de sutimi până la nota minimă 7.
# Ce notă aţi da Spitalului Judeţean Argeş ca şi calitate a actului medical şi condiţii?
– Nu pot da o notă, pentru că n-am intrat niciodată în contact cu Spitalul Judeţean ca pacient, iar ca mod de organizare, dacă nu au fost în stare să organizeze un concurs respectând legea, aş fi prea dur ca să dau o notă. Multe lucruri în viaţă sunt schimbătoare, dar depinde de noi dacă vrem schimbarea în sensul binelui, pentru că poate fi şi schimbarea în rău.
Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...