Web Analytics

Marinela Somazzi-Safta, ocolul Pământului în 93 de zile

de | 4.01.2017 18:43 | Cultură

Consul onorific al României în Elveția, din 2005, Marinela Somazzi-Safta are un parcurs existențial remarcabil. Psihoterapeut, expert în comportament și comunicare, implicată, o vreme, în afaceri, la Lugano, mereu în căutare de oameni noi, dornică să simtă spațiile, să le metabolizeze, Marinela și-a lansat, pe 7 decembrie, la Biblioteca Județeană Argeș, primul jurnal de călătorie.
„Mâine e joi? Da, e Hobart”, dedicat memoriei dirijorului Gheorghe Gomoiu, care a insistat să scrie cartea și care ar fi urmat să-i semneze prefața, dacă timpul nu s-ar fi grăbit cu el, ne poartă pe cinci continente, în peste 30 de localități, de-a lungul a 82.647 de km., străbătuți în zbor, cărora li se adaugă alți 3500, parcurși cu mașini închiriate, cu trenuri, vapoare, elicoptere.
New York, Washington, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Montevideo, Toronto, Montreal, Melbourne, Ottawa, Hawaii, Tokyo, Osaka, Nara, Kobe, Hiroshima, Kuala Lumpur, Cape Town sunt câteva dintre locurile din care Marinela a cules imagini,  în care a trăit frumos, uneori hazliu, alteori euforic sau, dimpotrivă, melancolic. S-a îndrăgostit cu toată ființa de Japonia, de infinita ei delicatețe, dincolo de limitele și de nuanțele pe care europeanul este dispus să le digere. A respirat aerul spiritualizat al Coloniei del Sacramento din Uruguay, acolo unde sufletele băștinașilor, uciși nemilos de stăpânii albi, se mișcă liber, ca funigeii, printre cei vii. Și-a făcut de cap, ca o adolescentă, la Istanbul, și s-a limpezit, femeie matură și responsabilă, la capătul călătoriei, în Malta.
Jurnalul este fermecător, în felul în care spui despre o femeie că este fermecătoare. Marinela l-a dăruit împreună cu un DVD, realizat de prietenul Cătălin Ilina, și cu sfaturi competente despre cum se organizează un ocol în jurul lumii – cum să-ți alegi perioada, agenția de turism, rutele și ce să iei cu tine în bagaj.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole