Web Analytics
scris joi, 21.07.2011

Marian Nistor, fondatorul Savoy, îşi are originile la Fâlfani

Când spui Savoy te gândeşti, inevitabil, la Marian Nistor, fondatorul, vocea şi sufletul celebrei formaţii de muzică uşoară. Ce nu se ştie este faptul că îndrăgitul cantautor este originar din satul Fâlfani, comuna Stolnici.

Marian Nistor, fondatorul Savoy, îşi are originile la Fâlfani

Marian Nistor compune şi interpretează şi astăzi sub titulatura de Savoy

Denumită iniţial „Portativ”, formaţia condusă de Marian Nistor a fost intitulată „Savoy” după sala cu acelaşi nume de la Teatrul „Constantin Tănase” unde, prin anii ’69-’70, aveau loc repetiţiile. Arşinel Stroe s-a gândit că ar fi bine să fie botezaţi cu numele sălii în care repetau. Formaţia s-a desfiinţat în anul 1992, dar Marian Nistor, conducătorul acesteia, compune şi interpretează şi astăzi sub titulatura de Savoy. Împreună cu actuala soţie, Dorina, a scos mai multe compilaţii ce păstrează sound-ul Savoy. Memorându-le cariera, putem spune că Savoy a fost (şi a rămas) pseudonimul lui Marian Nistor – sufletul, creierul grupului, creatorul unei istorii legate nu doar de pop-ul românesc, ci şi de vocaliştii genului. În turneele cu număr imposibil de cuantificat au evoluat alături de toate vedetele timpului, Angela Similea şi Mirabela Dauer fiind două nume semnificative. Demersul trupei nu era un background obişnuit: grupul şi invitatul acestuia îşi completau reciproc personalităţile, Nistor însuşi aflându-se adeseori în prim-plan- prin voce, chitară, improvizaţii şi iscusite ritornele la nai. Show-ul era complex, plin de neprevăzut, culoare, şi emoţie. Ineditul a fost dintotdeauna logo-ul trupei şi ecoul popularităţii era aparte! La Chişinău (începutul anilor ’90), fără afişaj stradal ori acoperire mediatică, sala mare a Palatului Cultural (peste 1.000 de locuri) era plină! Sute de fani aşteptau afară, dorind măcar să-şi vadă idolii… De o neobişnuită creativitate, Marian Nistor s-a sprijinit, fără abatere, pe două atu-uri: cântecul popular (prelucrat inconfundabil prin manieră, sound specific) şi versurile pieselor – alese din marea poezie naţională clasică şi contemporană, transpusă muzical cu har şi respect, în şlagăre devenite evergreens.

Piesa „Domnişoară” a ajuns în topul realizat de BBC

Marian Nistor a compus pe versuri de Eugen Frunză, Zaharia Stancu, Vasile Alecsandri, Panait Cerna, „Cântecul voinicului”, Mircea Dinescu. Cu Grigore Vieru a avut o colaborare îndelungată, „Până la lacrimi”. Victor Eftimiu, George Ţărnea, Şt. O. Iosif, Ana Blandiana sau Macedonski, „Noapte de mai”. Ion Minulescu, Demostene Botez, Ioan Alexandru, Marin Sorescu. Există deci o extraordinară paletă de poeţi în creaţia muzicală a lui Marian Nistor. Un creator de talent… A avut şi are multe prelucrări folclorice, conform stilului anilor respectivi. Au trecut peste 40 de ani de când Marian Nistor este pe scenă, având peste 10.000 de spectacole. Piesa „Domnişoară” a ajuns în topul realizat de BBC şi acolo a stat, pe primul loc, patru săptămâni la rând. Apoi a recidivat la Stockholm.

„La Stolnici mi-am început copilăria după care ne-am mutat la Bucureşti”

Născut în anul 1943 în comuna argeşeană Stolnici, Marian Nistor, solistul trupei Savoy a urmat cursurile elementare în Bucureşti, oraş în care tocmai se mutase împreună cu familia. „De judeţul Argeş mă leagă foarte multe lucruri. În primul rând mama mea este născută în fosta comună Fâlfani din regiunea Argeş, acum sat în comuna Stolnici. Aici mi-am început copilăria după care ne-am mutat la Bucureşti. Aveam vreo 5 anişori… Îmi amintesc că mergeam pe dealurile de la Fâlfani cu unele rude apropiate care creşteau vite”, ne-a spus Marian Nistor, unul din fondatorii celebrei formaţii de muzică uşoară Savoy. După cursurile elementare, protagonistul nostru a studiat la liceul de artă Dinu Lipatti din capitală. „Pur şi simplu am dat examen şi am intrat. Aici am avut onoarea să fiu coleg cu marele artist, marele geniu Gheorghe Zamfir. Am studiat naiul fiind elevi la clasa profesorului Fănică Lucaş. După liceu m-am apucat de muzică, apoi am plecat în armată, am luat două premii pe ţară cântând cu naiul la Festivalul de muzică populară Armata atât ca solist instrumentist, cât şi cu formaţia. A urmat înfiinţarea trupei Savoy, care se numea Stelele 23 pentru că ne-am format la Uzina 23 August. A urmat perioada Portativ şi apoi am fost descoperiţi de Margareta Pîslaru. Am mers la Teatrul „Constantin Tănase” de unde am luat denumirea de Savoy. De aici am început să cântăm cu sârg, ne-au apărut şi albume şi am colaborat cu Ansamblul UTC, acum Tinerimea română. Mai bine spus cred că am colaborat cu toată suflarea muzicii româneşti. Am obţinut şi premii internaţionale, la Berlin în 1973 şi la Moscova în anul 1985. Tot la Moscova am luat premiu şi la Festivalul „Garoafa roşie” şi tot în Germania, dar de data aceasta la Rostock am luat un alt premiu în 1986”.

Compozitor şi interpret la 44 de albume

„A venit şi succesul cu „Domnişoară, domnişoară”, melodie care a ajuns în topul BBC. A fost numărul unu la BBC o lună de zile şi apoi tot o lună a fost numărul unu în Suedia. Am obţinut foarte multe premii în străinătate, dar din păcate nu am ajuns la ele din cauza regimului din România. După revoluţie pentru mine şi trupa Savoy a început o nouă epocă: Savoy în doi, adică Marian Nistor şi partenera sa de viaţă. De atunci sunt alături de doamna mea şi am ajuns la cel mai mare număr de albume posibile, adică 44. Vreau să vă spun că există alţi artişti care poate au mai multe albume, dar aici vorbim de compozitor şi interpret, nu doar de una sau alta. Noi am mers mai departe chiar dacă ceilalţi colegi s-au apucat de altceva în viaţă după 24 de ani de activitate. Şi acum dăm autografe şi suntem întrebaţi pe stradă de ce nu apărem mai des la televiziune, dar cum pe la televizor sunt date numai divorţuri, crime şi alte nenorociri… Eu vreau să vă transmit că după 45 de ani de activitate Marian Nistor nu a încetat să mai cânte şi chiar mai mult decât atât în viitorul apropiat vom mai lansa alte trei albume foarte interesante, albume despre care nu vreau să spun şi altceva pentru că vrem să fie o mare surpriză. Oamenii ne iubesc şi acolo pe unde mergem lumea ne vorbeşte numai de bine… Suntem cea mai iubită pereche din muzica din România…”. Marian Nistor a primit în acest an titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale Stolnici, comună în care artistul s-a reîntors cu mare drag după o bună perioadă de timp. În privinţa discografiei protagonistului nostru menţionăm în 1977- Iscălitura de lumină, 1980- Haiducul, 1981- Apa trece, pietrele rămân, 1986- Ultimul romantic I, 1987- Ultimul romantic II, 1988- Floarea dorului, 1989- Garoafă albă, 1995- Domnişoară, domnişoară, 1999- Biblia şi puşca.
(M.I.)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...