Web Analytics
scris joi, 29.06.2023

Maria Alexandra Iliescu: O carte de versuri în patru limbi

Maria Alexandra Iliescu, din Pitești, în prezent profesoară în București, s-a format ca scriitoare în cadrul cenaclului „Sind Junior”, inițiat și condus peste un deceniu de către prozatorul Marin Ioniță. Maria Alexandra Iliescu a publicat versuri și proză în toate cele 12 volume colective din „Ucenicii vrăjitori” scoase de Marin Ioniță cu sprijinul Casei de Cultură a Sindicatelor Pitești. După care, cum era și firesc, a început să publice volume de autor.
Ultima sa carte, lansată recent la Biblioteca Județeană Argeș, a apărut în 2023, la Editura „Art Creativ”, cu prefață de Denisa Popescu Martin, și are un titlu imperativ: „Madame, de anul acesta, să mărturisim lumina!”

Maria Alexandra Iliescu: O carte de versuri în patru limbi

Ceea ce surprinde, dincolo de valoarea intrinsecă a versurilor sale, este faptul că volumul este publicat în patru limbi! Mai clar, fiecare poezie e urmată de variantele sale în franceză, în engleză și în germană! E ceva cu totul nou în literatura română. Dacă variantele în franceză sunt realizate chiar de autoare (sub numele civil, de doamnă, Maria Alexandra Spânu, Iliescu fiind numele de domnișoară), traducerile în engleză aparțin Gabrielei Mensah, iar cele în germană Simonei Nichiteanu.

Exemplificăm cu primele două versuri din carte: „O să las un loc gol pe mine, ca pe un copac,/ O să alung frunzele și o să reinventez anotimpul”; „Je vais laisser une place vide sur moi, comme sur un arbre,/ Je vais chasse les feuilles et réinventer la saison”; „I shall leave an empty space within myself, like a tree,/ I shall chase away the leaves and reinvent the season”; „Ich werde leere Stelle an mir hinterlassen, wie ein Baum,/ ich werde die Blatter wegjagen und die Jahreszeit neu erfinden”.
Parcă în română… sună cel mai bine, nu-i așa?!

Citește și Alexandra timpului risipit

Citește și Expoziția “Miniaturi medievale de manuscris”, un succes

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *