Marți, 7 februarie, într-un proiect comun, Biblioteca Județeană și Muzeul Golești au evocat figura marelui boier și cărturar Dinicu Golescu. La evenimentul care a avut loc la Biblioteca Județeană Argeș – instituție care îi poartă numele – detalii despre cărturar le-au fost oferite elevilor invitați de către cercetătorii de la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti.
Citește și: Bursa.ro: Cu Educaţia în lanţuri
Mihaela Voinicu, manager interimar al Bibliotecii Județene i-a invitat pe cei prezenți să vadă o serie de cărți scrise de Dinicu Golescu păstrate în colecția de ediții speciale a instituției.
Născut la 7 februarie 1777, la București, Dinicu Golescu, fiu al marelui ban din Țara Românească Radu Golescu și al Zoiței Florescu, este poate cel mai iubit dintre membrii marii familii a boierilor Golești.
Filantrop, iluminist, Dinicu Golescu a deținut funcții importante în Țara Românească, dar moștenirea sa este una mult mai prețioasă, datorită direcțiilor pe care le-a dat.
A fost unul dintre întemeietorii învățământului românesc, un promotor al emancipării femeilor, deschizând la Golești prima „școală slobodă”, acolo unde fetele și băieții – indiferent de statutul social al familiilor lor – învățau pe cheltuiala boierului. Tot el a lansat ideea că soluția pentru un trai mai bun este orientarea către Occident, către ideile care guvernau statele din Vest, dar și către educația de acolo.
Este cel care, așa cum a explicat Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești, a lansat moda în clasa înstărită a vremii de a trimite copiii la educație la școlile din Occident, după o călătorie prin mai multe țări care s-a concretizat în „Însemnare a călătoriei mele”. Tot el a lansat și moda vestimentară vestică și, prin demersurile sale, a făcut posibilă trecerea la scrierile în limba latină – precizează, într-un comunicat, Consiliul Județean Argeș.
0 Comentarii