Premierul desemnat Marcel Ciolacu a explicat în plenul Parlamentului, la discursul de învestitură, că o prioritate a noului Guvern va fi organizarea alegerilor prezidențiale. Totodată, a precizat că e primul carr își cere iertare românilor.
”Eu am înțeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că este un vot generat de sărăcie, așa cum s-a spus. Și am văzut reputați analiști care au pus degetul pe rană: România nu mai este o țară săracă!
Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică și socială, cu o clasă de mijloc care crește constant. Și îmi permit să citez acum dintr-o asemenea analiză care mi-a atras atenția pentru că surprinde exact esența problemei.
În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (și din ce în ce mai minoritară) cu putere economică și cu prestigiu social, și o categorie majoritară (și din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puțin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când ești sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai ești sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu!
Iar concluzia este că, în România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparține exclusiv clasei educate.
Citește și: USR anunță că nu va vota Cabinetul Ciolacu 2 și nu îl susține nici pe Crin Antonescu la prezidențiale
Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Și sunt primul care își cere iertare românilor pentru asta! Nu poți clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă și recunoaștere socială.
De aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică și socială a comunității. Și să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia și, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public! Cetățeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca și statul să își facă corect treaba față de cetățean.
Și voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistrații.
Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor!
De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva. Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar.
Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat.
Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță.
Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect.
Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public.
În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent.
Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat. După 35 de ani de la Revoluție, percepția publică și, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism.
Trebuie să stopăm această situație. Și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituții, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidențiat, în funcție de specific.
Putem face această mare selecție națională la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Citește și: Makaveli și Călin Georgescu sunt în conflict. „Și dacă am înjurat, ce? Nu ți-a zis nimeni să aplauzi”
0 Comentarii