Web Analytics

Dan Manu, preşedinte CJ Argeş: „Turiştii şi anumiţi agenţi economici ignoră pericolul reprezentat de prezenţa animalelor sălbatice în zona Cetăţii Poenari”

de | 27.06.2019 13:26 | Economie

Miercuri, 19 iunie, sala de ședințe a Consiliului Județean Argeș a găzduit o consfătuire cu tema ”Turismul argeşean – prezent și perspective”. Întâlnirea, organizată de Consiliul Județean Argeș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, a reunit reprezentanții administrației publice și locale, respectiv primari din zona de nord a județului Argeș și directori ai instituțiilor publice argeșene, reprezentanți ai agențiilor de turism și din industria ospitalieră din Argeș, precum și reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

În deschiderea evenimentului, Consiliul Județean Argeș, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului au prezentat potențialul turistic al județului Argeș, respectiv cele mai importante obiective turistice ale județului și modalitățile de valorificare ale acestora. De asemenea, primarii localităților din nordul județului, respectiv din Dâmbovicioara, Rucăr, Lerești, Nucșoara, Arefu și Corbeni, au prezentat situația turismului la nivel local și au venit cu propuneri și doleanțe pentru dezvoltarea acestui sector.

„Nu discutăm și nu negociem siguranța turistului”

Fără nicio excepție, fiecare dintre cei care au luat cuvântul a subliniat pericolul reprezentat de înmulțirea excesivă a urșilor, binecunoscută fiind prezența acestora în zona Transfăgărășan – Cetatea Poenari – Vidraru. Președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a făcut cu acest prilej un apel, atât la turiști, cât și la reprezentanții agențiilor de turism, hoteluri, pensiuni, de a nu mai include în pachetele de servicii vizitarea Cetății Poenari până la normalizarea situației: ”În contextul creșterii numărului de urși în zona Arefu – Cetatea Poenari – Vidraru, pentru a nu fi puse în pericol viețile turiștilor care doresc să viziteze Cetatea Poenari, Consiliul Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, a decis închiderea cetății. Din păcate, sunt semnale că turiștii și anumiți agenți economici ignoră pericolul reprezentat de prezența animalelor sălbatice, riscurile la care se expun astfel putând fi extrem de mari, chiar cu prețul vieții. Măsura închiderii cetății nu a fost ușoară, Consiliul Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, punând mai presus de orice integritatea și siguranța turiștilor, asumându-și pierderile materiale, de aproape 2 miliarde de lei, precum și de imagine cauzate de această măsură radicală. Nu discutăm și nu negociem siguranța turistului!”.
Concluzia unanimă a fost că sunt necesare măsuri concrete privind gestionarea urșilor din zona montană a județului, precum și alocarea fondurilor necesare reabilitării infrastructurii rutiere, în prezent subfinanțată, din acestea accentul fiind pus pe Transfăgărășan, DN 73 și DN 73C.
Marian Staicu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii