Web Analytics
scris duminică, 15.12.2024

Magyar Nemzet: „Alegerile prezidențiale anulate fac din România o caricatură a democrației”

”Alegerile prezidențiale anulate fac din România o caricatură a democrației Cetățenii vor trebui să continue să voteze până la obținerea rezultatului „corect”” scrie, într-o analiză sarcastică, dar extrem de critică, ziarul Magyar Nemzet, apropiat de FIDESZ-ul lui Viktor Orban, sub semnătura lui Földi László, expert în politici de securitate și președinte al consiliului de administrație al Fundației Safe Society.

Magyar Nemzet: „Alegerile prezidențiale anulate fac din România o caricatură a democrației”

Citește și: Cazul profei de la Mioarele arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR-ul din Suceava

”Nu vom ști niciodată dacă dl.Călin Georgescu a fost un naționalist ultra-român doar în retorică, sau ar fi fost și în fapte ca președinte al Republicii. Curtea Constituțională a României a decis să anuleze rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România pe baza unor informații operative, adică nelegalizate, ale serviciilor de informații. În consecință, turul al doilea nici măcar nu a mai avut loc, fiind dispusă o procedură electorală complet nouă, inclusiv selecția candidaților și o nouă perioadă de campanie electorală care să dureze până la următoarea dată a alegerilor, potențial cel mai devreme în martie 2025.

Ceea ce a precedat acest lucru a fost faptul că Georgescu a câștigat primul tur, obținând cele mai multe voturi, deși nu era susținut de niciun partid politic, spre deosebire de Elena Lasconi, care era încă în cursă și susținută de o coaliție de mai multe partide. După tăcerea stupefiantă, a venit ajutorul, Washingtonul părând să fi știut că Constituția României permite astfel de cazuri. În ce cazuri? Păi, atunci când rezultatul unui vot democratic nu este acceptabil pentru cei care preferă să trăiască cu steagul american la butonieră, deși sunt politicieni români?

Citește și: Dan Şipoteanu spune cum i-a cunoscut pe Călin Georgescu şi pe Elena Lasconi

Acuzația formală este că, potrivit informațiilor serviciilor de informații, influența străină dirijată de Moscova ar fi interferat în democrația românească. Problema reală cu Georgescu, în afară de opiniile sale naționaliste, este că programul său includea o viziune de retragere din NATO și neparticiparea completă a României, chiar și indirect, la conflictul militar din Ucraina. Evident, aceste remarci i-au iritat pe politicienii americani. Ceea ce, desigur, nu înseamnă interferență în afacerile interne ale României, nu-i așa? În retrospectivă, nu vom ști niciodată ce l-a făcut atât de popular în ochii electoratului – și dacă nu naționalismul său, ci mai degrabă conceptul său de politică externă a fost mai convingător.

Secolul XXI se dovedește a fi o rundă grea. Nu le permite politicienilor și nici nouă, cetățenilor cu drept de vot, nici măcar un minut de odihnă. În propriul nostru interes, aceasta necesită mai multă atenție și claritate ca niciodată pentru a identifica și localiza în mod corespunzător soluțiile politice din ce în ce mai extreme care sunt prezentate”, scrie ziarul, conform activenew.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită