Web Analytics
scris joi, 30.06.2016

Magnatul Ivănescu riscă să plătească despăgubiri de milioane de euro evreilor cărora le-a vândut zeci de hectare în Pădurea Trivale

# Acum o lună a fost anulat titlul de proprietate pentru cele 32,8 hectare cumpărate de către Nicolae Ivănescu de la Ileana Brătianu

Magnatul Ivănescu riscă  să plătească despăgubiri  de milioane de euro evreilor cărora le-a vândut zeci  de hectare în Pădurea Trivale

Pe 3 decembrie 2015, după mai bine de doi ani, Tribunalul Argeș a dat verdictul final în procesul în care Prefectura Argeș cerea anularea titlului de proprietate pentru cele 32,8 hectare de terenuri ce au aparținut Ilenei Brătianu și care au fost transferate de la Rătești tocmai în Pădurea Trivale. La exact un an după ce a decis anularea în parte a titlului de proprietate pentru 25,69 hectare, instanța a anulat titlul de proprietate și în ceea ce privește suprafața de 7,14 hectare. Hotărârea Tribunalului Argeș este definitivă. Autorităţile au început deja procedurile pentru ca cele 32,8 hectare din Trivale să se întoarcă în proprietatea statului. Iar asta poate duce la mari probleme pentru omul de afaceri Nicolae Ivănescu, cel care a vândut 15,5 hectare evreilor de la firma Orly Forest pentru nu mai puţin de 2,3 milioane euro! Şi cum terenurile înstrăinate vor reveni statului, singura cale pentru evrei de a îşi recupera investiţia este de a se îndrepta în instanţă împotriva lui Ivănescu.

Prefectul Cristian Soare: „Cumpărătorii se pot îndrepta împotriva vânzătorului”

După cum ne-a precizat prefectul Cristian Soare, „prin Comisia Judeţeană de Fond Funciar Argeş a fost emisă pe 13 mai a.c. o hotărâre prin care a fost anulat în parte titlul de proprietate emis doamnei Ileanei Brătianu, mai precis a fost anulat pentru cele 32,8 hectare din Pădurea Trivale, urmând ca OCPI Argeş să rectifice titlul. Pentru preluarea efectivă a amplasamentului de către stat, Direcţia Silvică Argeş trebuie să facă o acţiune civilă în revendicare. Sunt nişte cumpărători ai acelor terenuri şi aceştia au fost probabil de bună credinţă. Instanţa trebuie să anuleze toate înstrăinările. Cumpărătorii se pot îndrepta împotriva vânzătorului (n.red – Nicolae Ivănescu) după ce aceştia rămân fără teren. Oricum, aşteptăm de la Direcţia Silvică Argeş mai multe clarificări privind terenul din Pădurea Trivale”.

Armand Chiriloiu: „Am făcut demersuri la OCPI Argeş pentru a afla cine sunt actualii deţinători ai terenului”

Am stat de vorbă şi cu Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş, pentru a afla mai multe legat de demersurile privind preluarea celor 32,8 hectare din Pădurea Trivale. „Am efectuat demersuri la OCPI Argeş pentru a obţine informaţii cu privire la actualii deţinători ai suprafeţei la care faceţi referire, în vederea iniţierii unei acţiuni în revendicare şi a anulării contractelor de vânzare-cumpărare încheiate ulterior punerii în posesie”.

Profit uriaş obţinut de Ivănescu pentru terenurile din Pădurea Trivale

Reamintim că Jurnalul de Argeș a fost primul și singurul ziar ce a prezentat pe parcursul a zeci de articole toate detaliile legate de „teleportarea” celor 32,8 hectare de la Rătești în Pădurea Trivale. O „teleportare” ce a fost posibilă în mod cert cu complicitatea autorităților din județ. Prețul plătit Ilenei Brătianu pentru cele 32,8 hectare a fost de doar 5,5 miliarde lei vechi astfel: 3,5 miliarde date de magnatul Nicolae Ivănescu pentru 29,8 hectare și 2 miliarde plătite de către Valerian Jinga pentru 3 hectare. Ulterior, Jinga, a vândut terenul, tot pentru 2 miliarde, Valeriei Stoian, iar aceasta l-a dat apoi firmei Orly Forest, deținută de către israelianul Leza Yosef, pentru 200.000 euro. În ceea ce privește cele 29,8 hectare cumpărate de către Ivănescu, 15,5 hectare dintre acestea au ajuns tot la Orly Forest pentru o sumă uriașă: 2,3 milioane euro! Practic, ca urmare a deciziei Tribunalului Argeș din decembrie 2015, marii păgubiți sunt evreii de la Orly Forest. Și asta pentru că terenurile se vor întoarce în proprietatea statului. 

Istoricul „teleportării” terenurilor Brătienilor de la Răteşti în Pădurea Trivale

Pe 31 august 2005, Ileana Brătianu, prin procuratorul său, Costel N. Ungureanu – bibliotecarul de la Rătești, a revendicat terenurile forestiere ce aparţinuseră istoricului Gheorghe Brătianu, a cărui moştenitoare era. La data respectivă, procuratorul Costel Ungureanu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Răteşti restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe totale de 170 ha de vegetaţie forestieră, 90 ha în punctul „Parapet” şi 80 ha în satul Tigveni, comuna Răteşti. Cum 32,8 hectare dintre cele solicitate pe vechiul amplasament fuseseră deja atribuite legal altor persoane, Ilenei Brătianu i s-au oferit mai multe variante, în decembrie 2006. După două refuzuri de amplasamente destul de bune din punct de vedere imobiliar, la Valea Mare-Ștefănești și Dobrogostea, a fost acceptată abia a treia  variantă, chiar de nerefuzat, tocmai în Pădurea Trivale. În februarie 2007, Prefectura condusă pe atunci de PDL-istul Ion Cîrstoiu, a emis imediat titlul de proprietate, iar terenurile au fost vândute la scurt timp, în luna martie același an, lui Nicolae Ivănescu. În 2009, însă, izbucnește scandalul Pădurii Trivale și aceeași Prefectură Argeș descoperă brusc o serie de hărți conform cărora respectivele hectare din miezul Pădurii Trivale, ajunse în posesia magnatului Ivănescu, ar fi fost în domeniul statului încă din anii 1940. De bună intenție, noul prefect, pesedistul Marcel Proca, demarează, în iulie 2009, o acțiune în instanță pentru anularea titlului de proprietate emis în Pădurea Trivale. Foarte interesant este că, în decembrie 2006, Ocolul Silvic Pitești (prefect era același Ion Cîrstoiu) dăduse scris că terenul respectiv este liber și poate fi retrocedat. Numai că „surprizele” continuă și, în 2010, deși Prefectura deschisese un proces care se afla deja pe rolul instanței, și prin care se cerea anularea titlului de proprietate din Trivale, Ivănescu reușește să înstrăineze o parte din respectivele terenuri unor investitori evrei de la care a primit în total 2,3 milioane euro.
Mai trebuie spus că nouă persoane sunt urmărite penal de către DNA pentru „teleportarea” terenurilor Brătienilor.
Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită