Web Analytics
scris miercuri, 27.11.2013

Magiunul, mezelurile şi lactatele duc greul industriei alimentare argeşene

Cam acestea ar fi principalele direcții în care industria alimentară argeșeană are exponenți recunoscuți național și internațional, direcții cărora li se adaugă bineînțeles panificația reprezentată de un gigant, Fabrica Vel Pitar din Pitești, și câteva zeci de producători mici și mijlocii. Principalii jucători argeșeni sunt Sonimpex, producătorul Magiunului de Topoloveni, Caroli și Radic Star ca procesatori de carne, Lactag și Brădet ca producători de lactate.

Magiunul, mezelurile şi lactatele duc greul industriei alimentare argeşene

Magiunul de Topoloveni stă la masa Regelui

Primul și, deocamdată, singurul produs alimentar românesc cu indicație geografică protejată la nivel european, magiunul de Topoloveni se numără printre alimentele care nu lipsesc de pe masa Majestății Sale, Regele Mihai, și aceasta deoarece societatea producătoare, Sonimpex Topoloveni se află pe lista furnizorilor Casei Regale a României. Compania Sonimpex este singurul producător român din domeniul prelucrării şi conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi şi fără agenţi de conservare, având în portofoliu, pe lângă Magiunul de prune Topoloveni şi gama de dulceţuri fără zahăr adăugat şi fără conservanţi (afine ecologice, cireşe negre, vişine, căpşuni, prune întregi cu migdale dulci, gutui, cătină, topinambur ş.a.), dar şi o zacuscă de vinete şi o pastă de tomate. Anul trecut, Sonimpex a avut o cifră de afaceri de aproximativ 1,5 milioane euro.

Caroli Foods Group- lider național pe piața de profil

Grupul Caroli Foods care deține o unitate de procesare în Pitești a devenit în ultima perioadă liderul pieței de mezeluri proaspete din România în special după fuziunea pe plan local cu Campofrio Food Group, liderul pieței de produse procesate din carne din Europa și un important jucător global în domeniu. În prezent, grupul deține un portofoliu format din brandurile Campofrio, Caroli, Maestro, Sissi, Gourmet și Primo. Principalul concurent al Caroli pe piața românească este procesatorul Cris Tim. Cu o capacitate anuală de peste 35.000 de tone de carne procesată, Caroli se află în topul național și din acest punct de vedere și ocupă locul patru. Că afacerea din Pitești a familiei  El Solh merge o arată și faptul că după doi ani, pentru 2012, compania a anunțat profit.

Radic Star – un brand 100% argeșean

Cel mai mare producător de pastă de mici din Argeș dar și a altor câtorva zeci de produse din carne, Radic Star este un brand 100% argeșean dar cu recunoaștere națională. Cu o politică de piață care se bazează pe diversificarea permanentă a gamei de produse, pe calitate și prospețime, Radic Star își va continua expansiunea la nivel național.

Lactag – de o jumătate de secol pe piață

Lactag este cea mai mare fabrică de prelucrare a laptelui din sudul țării, cu o tradiție de 50 de ani și cu un capital integral privat.  În anul 2012, odată cu procesul de rebranduire a avut loc și diversificarea gamei de produse. În prezent, în gama sortimentală Lactag se regăsesc Laptele, Brânza Făgăraș, Sana, Ayran, Kefir, Laptele bătut, Iaurtul ușor, Iaurtul natural, Iaurtul extra, Iaurtul grecesc, Iaurtul de băut, Smântâna, Smântâna dulce pentru frișcă, Untul de masă cu concentrații diferite de grăsime, Telemeaua de vacă, Brânza țărănească cu smântână Cottage, Brânza proaspătă, Brânza dietetică și cașcavalul Rucăr. Anul acesta, Lactag S.A. a intrat și pe piața mezelurilor și a produselor din carne. În luna mai a anului curent,  LACTAG  a achiziționat o importantă fabrică de mezeluri situată în imediata apropiere a Craiovei.

Lactate Brădet în Top 10

Fabrica de lapte de la Brădet se află în topul primilor 20 de procesatori de pe această piaţă din România, ocupând locul șase. Brădet, singura marcă de lactate din Argeş prezentă în acest clasament, este devansată doar de Olympus Dary Industry- Covasna, Danone – Bucureşti, Albalact – Alba, SCIL Mureş – Târgu Mureş şi Hochland – Sovata. În acelaşi timp, Brădet se plasează înaintea unor nume grele din domeniu, precum Dorna Lactate, Covalact, Tnuva ori Sanlacta. Capacitatea proiectată a fabricii este de 6000 hl/24h, cea mai mare dintre toţi cei 20 de procesatori aflaţi în top.
Florin Silvestru

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...