Web Analytics

Magiunul de Topoloveni are un concurent în Povila de Bârgău

de | 6.04.2017 07:20 | Economie

12 magiunMagiunul de prune de Topoloveni, mândria argeşenilor, produsul care stă pe masa familiei regale, pare a avea, mai nou, și un concurent serios pe piața de profil. Acesta este Povila de Bârgău, produs despre care se spune că este preferat în Ardeal fiind făcut din miezul renumitelor prune cărnoase din Bârgău. Povila de Bârgău este înregistrat în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

Povila de Bârgău este tot magiun de prune, produs pe Valea Bârgăului din Bistriţa-Năsăud, după o reţetă veche, fără zahăr sau conservanţi şi numai din prunele bistriţene, unul dintre cele mai apreciate soiuri de prune, din cauza miezului foarte cărnos, aromat şi extrem de dulce. Un alt secret al Povilei de Bârgău este că magiunul de prune se fierbe, mai bine de 24 de ore, în cazane de cupru, până când se întăreşte şi, după ce se răceşte nu curge. Deşi nu are conservanţi şi nici îndulcitori acest magiun de prune are o perioadă de valabilitate de doi ani de zile.

Bibiana Stanciulov: „E loc pe piață pentru orice concurență loială”

Referitor la acest produs concurent pentru Magiunul de Topoloveni, Bibiana Stanciulov, directorul general al Sonimpex Topoloveni, a declarat pentru Jurnalul de Argeș: „Dacă sunt concurenți loiali sunt bineveniți pe piață. Cu cât mai mulți producători corecți și loiali, cu atât mai bine. Ceea ce vreau eu să spun este că acolo la Topoloveni, noi facem medicament. Nu știu ce fac cei din Bistrița, denumirea aceea este una poloneză din câte știu eu, dar dacă nu fac acel produs la temperatură controlată și în cazane cu pereți dubli înseamnă că nu este magiun, este doar un gem. Un gem care, da, poate fi bun la gust și poate fi mai ieftin dacă se face cu alte procedee. E adevărat că unora dintre noi ne place acel gust de afumat al unui gem sau magiun, dar acest gust afumat este cancer pe pâine. În fine, repet, e loc pe piață pentru toată lumea atâta vreme cât concurența este una loială. Eu nu am nimic cu producătorii loiali și corecți, chiar îi încurajez, eu cu ceilalți am ceva de împărțit”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Pentru toata mass media si cei interesati, e bine sa se stie ca in Ardeal daca ai spus magiun, ai spus prune fierte tare fara zahar. Prune, nu alte fructe. Produsul obtinut din pune fierte cu zahar se numeste gem sau dulceata, in functie de procedeul de obtinere si cantitatea de zahar. Chiar daca in unele parti se numeste silvoita, povila, mñere de prune sau alte denumiri, in functie de zona, tot ardeleanu stie ce e acela magiun. Mass media face varza din produsele noastre traditionale. Va rog sa va interesati si veti vedea ca am dreptate. Concurenta nu poate sa fie intre Magiunul de Topoloveni si Povila de Bargau, pentru ca au areale geografice diferite, unul este indicatie geografica protejata, adica protectie la nivel european si celalalt este produs traditional recunoscut la nivel national. Ma deranjeaza dorinta asta de a invrajbi producatori autohtoni. Toti au loc sub soare, daca sunt corecti. Este foarte bine sa fie promovate produsele locale.

Ultimele articole