Web Analytics

Mafia concursurilor şcolare cu taxă îşi avea cartierul general la Piteşti şi Bradu

de | 28.05.2015 15:01 | Dezvăluiri

# S-a pornit tăvălugul cu editura Nomina! Ce alte edituri argeşene mai urmează? # Evaziunea fiscală făcută de reţeaua condusă de profesorul Petruş Alexandrescu (foto) a fost estimată de procurori la 3,1 milioane euro # Surpriză! Deși șeful ISJ Argeș susține că a interzis acest tip de concursuri, elevi de la cinci școli generale și un colegiu din Argeș au participat la „Arhimede”

Descinderile de săptămâna trecută, care au avut loc la mai multe şcoli şi domicilii din Bucureşti şi din şapte judeţe, inclusiv Argeş, au vizat o grupare infracţională ce a activat vreme de cinci ani, între 2010 şi 2015, în domeniul educaţiei şi care a păgubit bugetul statului cu 3,1 milioane de euro. Infracţiunile cercetate de poliţişti şi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti sunt evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. Aproape 40 de profesori au fost aduşi, cu mandat, la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 4 pentru a fi audiaţi. Niciunul dintre dascăli nu a fost reţinut, însă toţi au calitatea de suspecţi.

Profesorii primeau câte 3,5 lei pentru fiecare lucrare corectată

Asociaţia Arhimede, înfiinţată în 2005 de către Petruş Alexandrescu, Ion Chițescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie (directorul editurii Paralela 45), Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu, a organizat ani buni concursul cu taxă Arhimede, dedicat elevilor din şcolile de stat. Cu ajutorul a peste 40 de profesori din întreaga ţară, asociaţia ar fi încasat de la fiecare elev participant la concurs o taxă de 25 de lei, sumă pentru care nu s-ar fi eliberat chitanţe. Banii erau împărţiţi astfel: 2,5 lei/elev pentru profesorul asistent, precum şi pentru coordonatorul centrului în care se desfăşura concursul şi 3,5/elev pentru cel care corecta lucrările. Restul de 16,5 lei erau înregistrate fictiv în conturile asociaţiei, cu titlu de sponsorizare sau cotizaţie, de către Cristina Grezi, contabila Asociaţiei Arhimede, şi, în acelaşi timp, contabila Colegiului „Nichita Stănescu” din capitală, nefiind plătite impozite către bugetul de stat. Fiecare membru implicat în organizarea concursurilor avea un rol precis remunerat, cadrele didactice primindu-şi partea fie cash, fie în bonuri valorice. Asociaţia Arhimede avea o structură piramidală, în vârful piramidei fiind profesorul de matematică Petruş Alexandrescu, preşedintele fundaţiei. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, iar apoi urmau profesorii din şcoli. Pentru a se asigura că toate concursurile se vor desfăşura fără probleme, preşedintele asociaţiei, profesorul Petruş Alexandrescu, apela la influenţa deţinută de Mihaela Gună la nivelul Ministerului Educaţiei, aceasta fiind membră a Consiliului Economic şi Social, organism consultativ al Guvernului şi Parlamentului României. Petruş Alexandrescu încheia protocoale cu şcolile organizatoare de concursuri sau chiar cu inspectoratele judeţene. Anchetatorii ar fi stabilit că profesorii şi inspectorii şcolari implicaţi în întreaga afacere ar fi acceptat desfăşurarea concursurilor în şcoli în schimbul unor sume de bani.

Editura Nomina are în spate o asociație care a organizat concursuri cu taxă

În toată această încrengătură a concursurilor cu taxă organizate ilegal în şcoli e implicată şi o editură din Argeş, Nomina, la care au avut loc percheziţii, săptămâna trecută, atât la sediul din comuna Bradu, cât şi la tipografia situată în Piteşti, pe Strada Depozitelor. Între editura argeşeană şi Asociaţia Arhimede se pare că există o strânsă legătură, Petruş Alexandrescu, preşedintele asociaţiei, publicând la Nomina nu mai puţin de 14 culegeri de matematică, printre care şi „Pregătirea concursului Arhimede”, o broşură care cuprinde subiectele de concurs pentru clasele 5-8 şi rezolvările acestora. Editura Nomina a fost fondată în anul 2005, are un număr mediu de 19 angajaţi, o cifră de afaceri netă de 3.184.321 lei şi un profit de  35.287 lei, anul trecut. Un alt amănunt interesant este faptul că editura Nomina urmează modelul Asociaţiei Arhimede în organizarea concursurilor şcolare. Având în spate o fundaţie, e vorba de Asociaţia InteligenT, înfiinţată în aprilie 2006, al cărei preşedinte e directorul editurii, Bogdan Vîlceanu, a organizat, an de an, în şcolile de stat concursul cu taxă „Fii Inteligent”. De altfel, Asociaţia InteligenT a generat un uriaş scandal în judeţul Constanţa, după ce, în primăvara anului 2013, a organizat concursurile de matematică şi română în timpul programului „Şcoala altfel”, condiţionând participarea elevilor din şcolile constănţene prin cumpărarea unei broşuri a editurii Nomina.

Printre participanţi, elevii de la şcoala unde director este fostul şef al ISJ Argeş, Dragoş Dinculescu

Revenind la concursul de matematică Arhimede, deşi inspectorul general al ISJ Argeș, Dumitru Tudosoiu, se laudă că a interzis cu desăvârşire organizarea lui în şcolile argeşene, pe motiv că nu a fost avizat de Ministerul Educaţiei, iată că, avizat sau nu, el a continuat să fie popularizat şi în acest an şcolar, în rândul elevilor din judeţul nostru. Organizatorii au găsit repede şi formula perfectă pentru a nu încălca prea mult directivele şefului ISJ Argeş: au organizat concursul pentru elevii din Piteşti taman la o unitate şcolară din Dâmboviţa, respectiv Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti. Ba mai mult, potrivit rezultatelor postate chiar pe pagina oficială a concursului Arhimede, la cele trei etape, elevii din Argeş au obţinut şi premii importante. Copiii din Argeş care au participat la concurs sunt predominant elevi de clasa a treia, provenind de la şcolile: „Mircea cel Bătrân” (unde directorul Dragoş Dinculescu, fost inspector general și inspector de resurse umane, este profesor de matematică), „Alexandru Davilla”, „Ion Pillat”, „Traian”, „Tudor Vladimirescu”, toate din Piteşti, dar şi de la Colegiul „Zinca Golescu”.

Unul dintre inspectorii lui Gardin a câştigat 160 de milioane organizând concursuri cu taxă

Cât despre implicarea inspectorilor şcolari în organizarea concursurilor cu taxă din unităţile şcolare de stat, un exemplu concludent în acest sens a existat chiar în timpul mandatului fostului „general” Florin Gardin. Inspectorul şcolar pentru matematică de pe vremea liberalilor, Aurelian Costache, îşi rotunjea salariul de dascăl cu veniturile obţinute din organizarea unor concursuri şcolare cu taxă. În perioada 2011-2012, fostul inspector Costache a încasat circa 160 de milioane lei vechi de pe urma concursurilor adresate elevilor, potrivit declaraţiei sale de avere postate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Nu e vorba totuşi de Arhimede, ci de „Evaluare în Educaţie”, un alt concurs cu probleme organizat de o fundaţie al cărui preşedinte, Ionuţ Dumitru, a fost arestat la începutul lunii martie a.c, fiind acuzat că îşi însuşea taxele de la elevi, prejudiciul produs prin delapidare şi evaziune fiscală ridicându-se la peste nouă milioane de lei.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii