Web Analytics
scris miercuri, 28.08.2024

Maestrul Valeriu Sepi, fost colaborator al trupei Phoenix, a expus la Piteşti şi ne-a trecut pragul redacţiei

Marți, 27 august, la Sala Ars Nova de la Casa Cărții a avut loc dezbaterea cu tema „Clipa «Păsării de Foc» în spațiul cultural românesc – De «Ziua Limbii Române»”, coordonată de ec. Valentina Alina Din, promotor cultural, avându-i invitați pe membrii Trupei „Baba Novak” și pe artistul plastic Valeriu Sepi, care a făcut istorie în cunoscuta trupă Phoenix. Înainte de eveniment am fost onorați să îl avem la sediul redacției pe maestrul desăvârșit Valeriu Sepi, în vârstă de 79 de ani, originar din Timișoara.

Maestrul Valeriu Sepi, fost colaborator al trupei Phoenix, a expus la Piteşti şi ne-a trecut pragul redacţiei

A fost omagiată Ziua Limbii Române printr-un recital de muzică etno-rock – piese ale lui Nicu Covaci și Valeriu Sterian, în interpretarea membrilor trupei „Baba Novak”, adică Radu Gheorghe (fostul toboșar al lui Valeriu Sterian), Răzvan Pisău (violonist), Radu Grațianu (clape), Mihai Stârcea (voce, fost elev al lui Nicu Covaci), Dan Bănică (bas) și Cristi Luca (bas). Au fost prezentate și câteva dintre picturile regretatului Nicu Covaci, dar și ale artistului plastic Valeriu Sepi, fost colaborator al Trupei „Phoenix”, cunoscut și ca percuționistul cu capra al trupei.

„Eu pictez din anii ’60 și am fost în jurul lumii. Am plecat în Germania, după aceea în Singapore (detașat ca designer de interior și ca manager de proiect, n. red.). Am stat 22 de ani în Asia și am pictat pentru instituții, pentru muzee, pentru colecționari. Sunt instituții particulare, de cultură, care m-au invitat și am construit Muzeul Maritim din Singapore. De acolo am fost în toate țările adiacente: India, Nepal, Myanmar, Cambodgia, Vietnam, Laos, China, Indonezia, Australia, Noua Zeelandă. Am făcut un periplu și am ajuns până în Brazilia. Peste tot am făcut expoziții personale și contracte cu instituții culturale. Am luat contact cu tot felul de etnii, de sisteme politice diferite, sisteme religioase diferite, traiuri, unele vechi, altele căpătate, mai dezvoltate. China e acum, în zona de Shanghai și Coasta de Sud, extraordinară în dezvoltare. Și celelalte cu caracteristicile lor. Ce aveam noi Teleenciclopedia eu am trăit-o 22 de ani în jurul Asiei de Sud-Est. Unele lucrări pe care le prezint și aici sunt sub influența culturilor asiatice, unele europene, am lucrări din Brazilia și uite așa ne-am multiculturalizat și reprezentăm arta din diferite unghiuri de influență”, ne-a povestit artistul care a realizat și picturi murale pentru un spital și locuri turistice din Singapore, respectând tradiția și istoria localnicilor.

„Îmi pare bine că am ajuns iar în Pitești, unde noi am mai fost cu formația Phoenix”

De remarcat că Valeriu Sepi a realizat și grafica și copertele albumelor muzicale ale trupei „Phoenix”. „Îmi pare bine că am ajuns iar în Pitești, unde noi am mai fost cu formația Phoenix, făcând parte din formație. Eu am făcut coperțile de la discuri, primele LP-uri de pop-rock românesc, în anii ’71-’80. Am făcut un periplu al artelor vizuale, muzicale, teatrale și cinematografice”. A făcut Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara împreună cu Nicu Covaci.

„Din anii 70 am terminat noi facultatea și atunci s-a reconstituit formația Phoenix într-o formulă nouă. Am început cu un concept despre muzică și așa a ieșit primul LP, «Cei ce ne-au dat nume». Doi ani mai târziu a apărut «Mugur de fluier», anul acesta sărbătorim 50 de ani de când a apărut, și după aceea a apărut marele dublu LP «Cantafabule». Dar în tot acest timp eu am expus și Nicu s-a ocupat mai mult de muzică, dar a expus și el în unele locații unde și cânta. În ultimul timp am expus noi numai în săli de pictură până când, iaca, s-a sfârșit flacăra”, ne-a spus Valeriu Sepi.

Citește și Primarul Boţârcă a fost cu „Harley”-ul pe Transfăgărăşan până la Bâlea Lac

Citește și IN MEMORIAM NICU COVACI la Archangels Fest 2024!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită