Web Analytics

Maestrul Gheorghe Ceaușu, comemorat la Universitatea din Pitești

de | 25.04.2018 16:53 | Actualitate

1GhCeausu medium

Astăzi, Universitatea din Pitești l-a omagiat pe argeșeanul Gheorghe Ceaușu, care a fost prof. univ. dr. la UNATC, București. La un an de la moartea profesorului, un amfiteatru al Universității din Pitești a primit numele lui Gheorghe Ceaușu, originar din satul Smei, Costești.

Oameni de cultură și artă, cineaști, profesori sau foști studenți ai maestrului Ceaușu au susținut discursuri în onoarea celui pe care l-au cunoscut și admirat.

Printre invitați s-a numărat actorul și regizorul Dan Puric, Mihai Constantin- directorul Teatrului din Târgoviște, actorul Constantin Cotimanis, dar și Ana Maria Nistor, critic de artă și profesor la UNATC, București.

 

Dan Puric, actor și regizor:

I-am spus, Ghiță, tu pentru mine ești o coloană, un templu. Un profesor îți dă cunoștințe, maestrul nu-ți dă cunoștințe, te contaminează, iar un părinte îți dă sufletul. Pentru mine, Ghiță Ceaușu nu a fost profesor, a trecut de la etapa de maestru la părinte. Avea grijă de mine. Îmi zicea, „unde ești”? Am venit din turneu. „Bine că te știu acasă”. A murit spunându-mi așa, „Dane, să-ți cânți aria după cum ți-o știi.” Și atunci, o să zic și eu: Ghiță (Gheorghe Ceaușu), tu ai murit drept, drept am să mor și eu.”

 

Constantin Bebe Cotimanis, actor:

De fiecare dată, profesorul nostru de socializă, Gheorghe Ceaușu, tovarăș niciodată, ne-a arătat adevărul, ne-a pus să gândim.”

 

Dumitru Chirleșan, rectorul UPIT:

Universitatea trebuie să fie un templu al culturii și civilizației. În acest sens, astăzi, Universitatea din Pitești are cinstea, onoarea de a găzdui personalități de prim-rang ale culturii și civilizației românești. Având în vedere și experiența mea internațională, cred că nu suntem cu absolut nimic mai prejos decât altă cultură și civilizație de pe mapamond. Astăzi omagiem o personalitate care va da numele unui amfiteatru al universității noastre.”

 

Gheorghe Ceaușu a fost Fiu și Cetățean de Onoare al Argeșului și Muscelului, profesor la UNATC București, Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, autor al volumelor „Lumea ca spectacol si spectacolul ca lume”, „Fenomenologia aroganței”, „Pe drumul gândirii axiologice” și multe altele.

Gheorghe Ceaușu și-a dedicat timpul artelor și a influențat generații întregi de studenți ai Facultăţilor de Teatru şi de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii