Web Analytics

„M-am retras din asociaţie acum zece ani. Numele meu a fost vehiculat aiurea…!”

de | 28.05.2015 14:58 | Dezvăluiri

# Editorul Călin Vlasie, despre scandalul percheziţiilor de la Asociaţia Arhimede

În contextul scandalului concursurilor cu taxă organizate de Asociaţia Arhimede, ca paravan al unei evaziuni fiscale în valoare de aproape 3 milioane de euro, a fost vehiculat şi numele lui Călin Vlasie, directorul general al cunoscutei edituri Paralela 45, un brand nu doar argeșean, ci și național. Numele celebrului editor piteștean a fost vehiculat în contextul în care acesta a figurat printre membrii fondatori ai Asociaţiei Arhimede, alături de Petruş Alexandrescu, Ion Chiţescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Florica Alexandrescu şi Liviu Rădulescu.
Foarte transparent, atunci când l-am căutat pentru un punct de vedere, Călin Vlasie ne-a precizat:  „Numele meu a fost vehiculat, aşa, aiurea. Când s-a creat acea asociaţie, am făcut şi eu parte din ea, dar m-am retras acum 10 ani. Deci nu ştiu ce au făcut mai departe. Nu ştiu nimic de toată povestea asta. Pe vremea aceea, ca să poţi face o asociaţie, aveai nevoie de nu ştiu câţi membri. Asta era regula şi ne-au plăcut atunci ideile care le-a expus acest Petruş Alexandrescu, crezând că e o treabă serioasă. Dar văzând că îşi urmăreşte numai interesele lui, eu unul m-am retras. Nu mi-a plăcut modul în care aborda el toată problema, din punct de vedere al conţinutului învăţământului. Pe noi ne interesa să facem ceva util pentru copii, în timp ce el dorea, de fapt, să se pună în valoare pe el, ca individ. Ori noi nu doream chestia asta, că noi nu am făcut asociaţia pentru o persoană, ci pentru nişte copii. Eu nu am participat în această asociaţie la vreun concurs cu taxă. Ce a făcut el, după ce m-am retras, nu ştiu. Eu pe omul ăsta nu l-am văzut de aproape 10 ani”, ne-a mărturisit Călin Vlasie.

„Câtă vreme concursurile au caracter legal și se fiscalizează, totul e ok!”

Cât despre ideea concursurilor cu taxă, directorul editurii Paralela 45 spune că ele sunt un lucru obişnuit în state ale lumii precum SUA, Germania sau Franţa şi totodată benefice pentru elevi, dar cu condiţia să respecte legislaţia în vigoare.
„Câtă vreme concursurile cu taxă sunt legale, adică respectă normativele Ministerului Educaţiei şi Ministerului Finanţelor, nu am nimic împotriva lor. În toate statele lumii există aşa ceva, şi în Statele Unite, şi în Germania, şi în Franţa. Câtă vreme există o legalitate, totul este în regulă. Câtă vreme însă sunt ilegale, cum era cazul acesta, când nu mai avea aprobare de la Ministerul Educaţiei, câtă vreme, din ce am citit şi eu din presă, nu fiscalizau, aşa ceva este anormal, ele nu trebuie să existe. Înseamnă că sunt alte interese acolo, nu interesele de învăţare extraşcolară. Şi să nu fim ipocriţi! Câtă vreme o activitate are conţinut formal, legal, şi se fiscalizează, e totul ok. Păi, dacă te duci cu şcoala la teatru şi plăteşti, nu trebuie să ceri bani, nu trebuie să plăteşti la teatru? Dacă cumperi o carte, nu trebuie să o plăteşti? Totul este ca atât teatrul, cât şi editura respectivă sau organizatorul de activitate extraşcolară să fiscalizeze. Asta e toată problema. Nu e problema de a interzice treaba asta, că atunci cădem în prostie, în anomalie. Eu n-am nimic împotriva acestor chestiuni. Foarte bine! Să existe, să se organizeze cum vor, să facă cum vor. Numai că trebuie totul fiscalizat”, ne-a mai spus editorul Călin Vlasie.
Iustina Harco-Burcea 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii