Web Analytics

Lovitură de teatru! „Prinţul Gunoaielor” de la Ştefăneşti, reautorizat de Agenţia de Mediu

de | 10.05.2018 11:48 | Dezvăluiri

7 01# Sub semnătura directoarei Cristiana Surdu, pe 8 mai, Agenția de Mediu a ridicat sancțiunea prin care  firma amendată cu 200.000 lei pentru munții de deșeuri de la Ştefăneşti fusese interzisă la funcționare în luna februarie a.c. # Cei de la Mediu susțin că firma lui Adelin Năstăsescu „a remediat neconformitățile”

În urmă cu două luni, ca urmare a controalelor efectuate la firmele ce depozitează deșeuri la Ștefănești, afaceristul Adelin Năstăsescu, patronul firmei SC CXA ECO PLAST CLEAR SRL, primea de la Garda de Mediu Argeș cea mai mare amendă – 200.000 lei, câte 100.000 lei pentru fiecare punct de lucru din Ștefănești. De altfel, pozele cu munții de gunoaie lăsați în aer liber au fost făcute la una din firmele sale, cea cu punctul de lucru pe str. Sticlelor, într-un spațiu închiriat de la INCDBH Ștefănești, fosta Vinificație, aflată, culmea, în subordinea Ministerului Cercetării.

Garda de Mediu Argeș s-a autosesizat în urma semnalelor trase de Jurnal de Argeş  privind situaţia îngrijorătoare a deşeurilor depozitate direct pe pământ din zona Gării Florica din Ştefăneşti. Iar după ce au controlat cele două puncte de lucru din Ștefănești ale firmei ce depozita deșeurile în condiții total improprii (SC CXA Eco Plast Clear SRL), comisarii Gărzii de Mediu Argeș au găsit numeroase nereguli.
Cea mai mare neregulă e aceea că tone întregi de deșeuri erau depozitate direct pe pământ și nu pe o platformă betonată, așa cum prevede legea, și, drept urmare, în zonă era o mizerie de nedescris. O altă problemă: deșeurile erau amestecate, deși acestea trebuia depozitate selectiv pe categorii, în spații delimitate pentru fiecare tip de deșeu. La Ștefănești erau depozitate sute de tone de deșeuri, deși firma avea aprobare pentru o cantitate mult mai mică. Oficialii Gărzii de Mediu Argeș au descoperit și că cei de la CXA Eco Plast Clear depozitau și deșeuri (ambalaje amestecate) pentru care nu aveau autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului Argeș.
În afară de amenzile în cuantum de 200.000 lei date firmei, comisarii au stabilit atunci și zece măsuri pentru cele două puncte de lucru, măsuri ce trebuie luate până pe 20 aprilie a.c. Iată cele mai importante măsuri: se interzice stocarea temporară direct pe sol sau în afara suprafețelor menționate în autorizația de mediu, pentru toate tipurile de deșeuri; se interzice colectarea de deșeuri ce nu sunt prevăzute în autorizația de mediu; stocarea deșeurilor existente pe amplasament se va face numai în saci mari sau pe platforma betonată.

Firma lui Adelin Năstăsescu stoca deșeuri în spații neautorizate

7 17 februarieNumai că, și după expirarea termenului-limită de remediere a neconformităților, CXA Eco Plast Clear nu le-a remediat în totalitate, continuând să stocheze deșeuri în spații neautorizate. Drept urmare, pe 24 aprilie, APM Argeș a suspendat autorizația de mediu. Și – surpriză sau nu? – la câteva zile după suspendarea autorizației, firma a remediat și ultima neconformitate. Semnele de întrebare rămân. Iar marea întrebare ce se pune este: de ce nu a remediat CXA Eco Plast Clear toate neconformitățile în cele două luni avute la dispoziție? Oare pentru că se poate și pentru că autoritățile din Argeș sunt nejustificat de blânde tocmai cu firmele cu care nu trebuie să fie așa? Să nu uităm că instituțiile statului au dat buluc să verifice firmele ce depozitează deșeuri la Ștefănești de abia după ce Jurnalul de Argeș a scris și publicat imagini relevante cu zeci de tone de deșeuri depozitate direct pe pământ.

Șeful Gărzii de Mediu: „Operatorul va fi monitorizat în cursul acestui an”

Alexandru Vâjan, comisar-șef Garda de Mediu Argeș, ne-a declarat legat de problemele de la CXA Eco Plast Clear: „Au fost remediate neconformitățile, iar firma și-a restrâns activitatea pe spațiul autorizat. Pe 20 aprilie, când a expirat termenul de remediere a neconformităților constatate la CXA Eco Plast Clear, situația era mult îmbunătățită, mai aveau doar câteva lucruri ce nu erau puse la punct. Mai rămăsese doar o singură neconformitate pe care nu o remediaseră, nu au avut timp… Este vorba de depășirea spațiului autorizat. Aveau stocate deșeuri în spații neautorizate. Aveau tot spațiul respectiv închiriat, însă în autorizația de mediu nu aveau autorizație pentru a depozita decât într-o hală. Practic, după ce s-a constatat că neconformitatea a fost remediată, acum a fost ridicată măsura de suspendare a autorizației de mediu. Acum își pot desfășura activitățile în condițiile în care respectă ce scrie în autorizația de mediu. Operatorul economic va fi monitorizat în cursul acestui an”.

Șefa Agenției de Mediu: „Ne-au notificat faptul că s-au remediat neconformitățile”

7 document„Cei de la CXA Eco Plast Clear ne-au notificat faptul că s-au remediat neconformitățile, Garda de Mediu Argeș a fost în control acolo și le-am ridicat suspendarea autorizației de mediu”, spune Cristiana Surdu, directorul APM Argeș.
Fostul subprefect Gabriel Stoian a susținut că a fost schimbat din funcție din cauza Cristianei Surdu, directorul APM Argeș. Gabriel Stoian a declarat recent că Simona Brătulescu, vicepreședintele CJ Argeș, i-ar fi confirmat că directoarea de la Mediu s-ar fi plâns la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, atunci când aceasta a venit la Pitești, la Simfonia Lalelelor. Iată ce spune Cristiana Surdu legat de afirmațiile fostului subprefect Stoian: „Nu comentez în niciun fel. Vă dați seama că nu aș fi putut să fac așa ceva. Mie mi se pare o glumă”.

Patronul Năstăsescu ne-a închis telefonul în nas

Am dorit să luăm legătura și cu Adelin Năstăsescu, patronul CXA Eco Plast Clear, pentru a ne spune de ce nu a remediat toate neconformitățile până la data de 20 aprilie. Am fi dorit să aflăm de la Adelin Năstăsescu și dacă are vreo legătură – așa cum s-a vehiculat – cu schimbarea lui Gabriel Stoian din funcția de subprefect. Numai că, atunci când a aflat pentru ce motive îl căutăm, Adelin Năstăsescu ne-a închis telefonul.

Primăriţa Ştefăneştiului: „Am aflat cu surprindere (…) Mulţumesc clasei politice şi tuturor celor care au «rezolvat» problema”

7 JenicaAm luat legătura și cu primărița Jenica Dumitru pentru a ne spune punctul său de vedere legat de faptul că firma patronată de Adelin Năstăsescu își va continua nestingherită activitatea la Ștefănești.
„S-a depășit limita la Stefănești! Am aflat cu surprindere, printr-o adresă trimisă marți, 8 mai, de Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, că trebuie să iau act de faptul ca firma CXA Eco Plast Clear, cea care ne-a transformat în «orașul gunoaielor», își reia activitatea, pentru că și-a îndeplinit măsurile impuse de controalele efectuate și a remediat neconformitățile. Ce aș mai putea spune?! Conform legislației în vigoare, ce ne dă puteri limitate, nu-mi rămâne decât să stau cu ochii pe firmele ce depozitează deșeuri și să sesizez Garda de Mediu Argeș săptămânal! Colegele mele care răspund de problemele de Mediu în cadrul Primăriei Ștefănești vor monitoriza atent firma respectivă și, ori de câte ori vor constata probleme sau nereguli, vor sesiza autoritățile. Mulțumesc clasei politice și tuturor celor care au «rezolvat» problema gunoaielor în Ștefănești”, ne-a declarat primărița Jenica Dumitru.

PSD Argeş se revoltă degeaba: Ştefăneştiul rămâne în continuare oraşul deşeurilor

Și, în timp ce Ștefăneștiul continuă să rămână groapa de gunoi a județului, 22 de firme de profil având sediul aici și depozitând sute de tone de deșeuri, PSD Argeș are o reacție jenantă și palidă legat de această problemă. Într-un comunicat semnat de președintele PSD Argeș, Șerban Valeca, se spune: „Ca urmare a memoriului pe tema deşeurilor din oraşul Ştefăneşti, înaintat către PSD Argeş de către un număr semnificativ de locuitori, precum şi a discuţiilor purtate cu reprezentanţii semnatarilor, Biroul Permanent Judeţean al PSD Argeş a decis să recomande aleşilor locali ai PSD Argeş ca, până la amendarea legislaţiei în vigoare, să nu susţină activităţi ce presupun achiziţionarea de deşeuri care provin din afara judeţului. Totodată, în vederea obţinerii unor clarificări suplimentare, preşedintele PSD Argeş va depune o interpelare pe această temă, adresată ministrului Mediului, în şedinţa Senatului din data de 7.05.2018. Cu această ocazie, se solicită public ca toţi factorii de răspundere (autorităţi locale, agenţii de specialitate şi firme din domeniu) să respecte normele în vigoare (prin aplicare şi monitorizare continuă), astfel încât situaţii de acest fel să fie eliminate”.
Dacă PSD Argeș a avut pseudoreacția de mai sus, ce să mai spunem de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, care, atunci când a venit la Pitești, pe 20 aprilie, anunța că vor fi controale direct de la București la firmele ce depozitează deșeuri la Ștefănești. „Vă promit că luni (n. red. – 23 aprilie), odată ajunsă la minister, voi da ordin pentru verificarea depozitului de la Ștefănești. Să fiți convinși că săptămâna viitoare o să îi vedeți pe cei de la Direcția de Control aici”, declara pompos Grațiela Gavrilescu. O declarație sforăitoare, fără acoperire în realitate. Dovadă că au trecut trei săptămâni de atunci și nimeni de la Ministerul Mediului nu a venit să verifice firmele ce au făcut din Ștefănești groapa de gunoi a Argeșului.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii