Web Analytics
scris vineri, 10.02.2023

Lovitură de teatru cu Mausoleul Mateiaş ca decor. Câmpulungul poate pierde terenul de sub complexul muzeal

Ajunsă la rejudecare, disputa privind proprietatea terenului de la Mausoleul Mateiaș are un deznodământ total diferit față de cel rezultat în primă fază. Tribunalul Argeș a acceptat săptămâna trecută cererea a cinci reclamanți de anulare a hotărârii de consiliu prin care Câmpulungul și-a întregit domeniul public cu cei 14.544 metri pătrați de la Mateiaș.

Lovitură de teatru cu Mausoleul Mateiaş ca decor. Câmpulungul poate pierde terenul de sub complexul muzeal

Războiul pentru terenul de la Mausoleu a izbucnit în 2018 între Câmpulung, pe de o parte, și comuna Valea Mare-Pravăț, plus patru persoane fizice, pe de altă parte. Un război complicat, ținând inclusiv de interese imobiliare, la care s-a ajuns și din cauza dezinteresului autorităților de la Câmpulung care nu au catadicsit timp de decenii să clarifice situația. Mai ales că, de-a lungul timpului, terenul litigios a fost inclus sau măcar revendicat de mai multe localități. Mai ales că este situat la punctul de atingere a teritoriilor aparținând comunelor Dragoslavele, Stoenești și Valea Mare-Pravăț. Iar pentru Câmpulung e ca o insulă îndepărtată.

Procesul a început după ce Câmpulungul a introdus terenul de la Mausoleu în propriul domeniu public. Acest lucru s-a făcut prin hotărâre a Consiliului Local, o hotărâre controversată ab initio, în condițiile în care valorile suprafeței de teren s-au tot schimbat. Hotărârea a prevăzut trecerea în domeniul public al municipiului a terenului în suprafață totală de 14.544 mp, compus din 1.820 mp teren aflat sub construcții și 12.724 teren fânețe, cu precizarea situării acestuia în extravilanul comunei Valea Mare-Pravăț. Doar că patru persoane fizice au intervenit imediat, invocând dreptul de proprietate asupra unei mari părți a terenului în cauză. Iar lor li s-a alăturat și Valea Mare-Pravăț.

Citește și Disputa asupra Mateiaşului, între DIICOT şi instanţă

În primă instanță, cererile revendicative au fost respinse. Asta se întâmpla la finalul lui 2021. La început de 2022, pierzătorii au făcut recurs, iar Curtea de Apel Pitești a decis rejudecarea procesului. Consecința a fost că săptămâna trecută instanța a dat câștig de cauză reclamanților, de data aceasta Câmpulungul fiind cel care a pierdut litigiul. În primă instanță, deocamdată, dar asta doar dacă municipalitatea va ataca hotărârea la instanța superioară.

În primă fază, Câmpulungul câștigase

La prima judecată, motivarea hotărârii instanței a ținut de faptul că, citez, „municipiul Câmpulung și-a exercitat neîntrerupt și nestânjenit dreptul de proprietate asupra terenului și construcțiilor aferente, le-a administrat cu bună credință prin Muzeul Municipal, niciodată existând suspiciune asupra titularului dreptului de proprietate”. Asta în condițiile în care terenul s-a aflat fie pe teritoriul comunei Stoenești, fie pe cel al localității Valea Mare-Pravăț, fără ca acestea să aibă și drept de proprietate asupra lui. Tocmai de aceea reclamanții nu au avut câștig de cauză. Pentru ca acum verdictul să fie total diferit. Și cu consecințe, dacă va rămâne definitiv, în condițiile în care imediat după adoptarea hotărârii din 2018 unii reprezentanți ai Câmpulungului și Muzeului au dat cu subsemnatul pe la DIICOT.

Citește și S-a trezit şi Câmpulungul! În disputa legată de terenul de la Mausoleul Mateiaş, primarul Ţâroiu va reprezenta Consiliul Local Câmpulung

Cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Câmpulung

Mausoleul Mateiaș funcționează ca secție a Muzeului Municipal Câmpulung și este obiectivul cu cei mai mulți vizitatori. Complexul a fost edificat pe parcursul a șapte ani, la un deceniu de la terminarea Primului Război Mondial. Construit de meseriași italieni, proiectat de arhitectul Berechet, monumentul a fost ridicat în memoria celor căzuți în luptele din 1916 în zona Pravăț-Mateiaș. Și a fost reabilitat în anul 1986.
Într-un interviu pe care ni l-a acordat în 2018, Alexandru Oprea, director Muzeul Câmpulung, spune: ”Cedarea terenului către reclamanți ar fi o lipsă de respect față de Câmpulung, față de ce s-a făcut aici, la Mausoleu. E parte din identitatea istorică a Câmpulungului”.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Continuă războiul pentru terenul de la Mausoleul Mateiaş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită