Pentru a contracara măcar parțial efectele creșterii puternice a prețurilor la energia electrică, Guvernul a emis Ordonanța nr. 27/18.03.2022 prin care a fost realizată o plafonare a acestor prețuri la consumatorii casnici și noncasnici. Lucrurile s-au schimbat însă radical în noul act normativ, intrat în vigoare la 1 septembrie, care reglementează tarifele la energia electrică. În cadrul noii ordonanțe, când vine vorba de consumatorii noncasnici, referirea expresă se face doar pentru întreprinderile mici și mijlocii, operatorii economici din industria alimentară, spitale publice și private, instituții publice etc.
Printr-o regretabilă omisiune, marii consumatori (întreprinderile cu peste 250 salariati și cifră de afaceri mai mare de 50 milioane euro) nu sunt amintiți – după cum ne semnalează George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș.
În România sunt aproximativ 2.000 de companii mari, care generează 52% din cifra de afaceri a țării. Or, iată, tocmai aceste companii, de care depinde jumătate din economia noastră, sunt excluse de Guvern de la facilitățile acordate în domeniul energiei, înainte de sezonul rece.
Este și motivul pentru care ”Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș”, în calitate de reprezentantă a mediului de afaceri local, atrage atenția Guvernului asupra scăpării din acest act normativ și solicită imperativ corectarea, astfel încât și marii consumatori să beneficieze de facilități fiscale, cel puțin la nivelul actului normativ anterior. În caz contrar, această ”omisiune” va avea în mod sigur două efecte majore – vor fragiliza și mai mult o clasă antreprenorială deja epuizată în ultimii doi ani și se vor transfera în prețul final al produselor și serviciilor, pe care îl vor plăti tot consumatorii finali – a precizat George Caval.
Citește și George Caval, încă un mandat de președinte al CCIA Argeș
0 Comentarii