Web Analytics
scris miercuri, 24.11.2021

Locul judeţului Argeş într-o viitoare regionalizare

Cu ceva timp în urmă, într-o întâlnire de la Pitești cu antreprenorii locali, Cristian Coștiuc, jurnalist la Ziarul Financiar, a spus că județul Argeș înseamnă „Dacia-Renault și restul”. Acum, cu puțină ironie, dacă un ziarist de la București, un om informat, care se învârte în mediul conducerilor de bănci și de multinaționale de importanță globală, crede că în Argeș asta e situația, doar Dacia merită respect, devine cu atât mai ușor de înțeles de ce politicienii români, toți, cred la fel.

Locul judeţului Argeş într-o viitoare regionalizare

Dar iată, cu cuvintele lui, ce replică a primit jurnalistul de la Ziarul Financiar: „Pentru acest cuvânt, «restul», am fost taxat de un antreprenor local, Toma Lazăr, proprietarul firmei Pentarom, în top cinci producători de ambalaje de carton din România, cu cifră de afaceri de multe milioane de euro. El, un antreprenor român cu o companie din 1992, mi-a reproșat faptul că prin acest cuvânt, «restul», unde l-am încadrat, l-am subevaluat și i-am desconsiderat munca”. Mai recunoaște ziaristul că antreprenorul argeșean chiar i-a bătut obrazul: „Să știți că și noi ăștia, «restul», facem investiții, angajăm oameni și plătim salarii”.

Citește și A scăzut producția de mașini la uzina Dacia, în luna septembrie

Așa trebuia să se poarte politicienii argeșeni, exact ca Toma Lazăr, antreprenorul de la Pentarom, la fiecare desconsiderare a județului nostru de către decidenții de la București. Pentru că desconsiderare a însemnat atunci când conducerea Poștei din Argeș s-a mutat la Ploiești, astfel încât o scrisoare din Argeș – pentru un destinatar din Argeș – trece întâi pe la Ploiești. Pentru că desconsiderare a însemnat atunci când Finanțele județului Argeș au început să aibă conducerea la Ploiești. A fost mereu „desconsiderat” județul Argeș, până s-a ajuns în situația de azi, când nu mai putem fi desconsiderați de nimeni pentru că nu mai e nimic de luat.

E cunoscută replica lui Liviu Dragnea, pe vremea când stătea cu Donald Trump la masă, iar conducătorii de multinaționale protestau în fața Guvernului României să nu le mărească impozitul pe profit, la întrebarea de ce a mutat conducerea serviciului Antifraudă de la Pitești la Alexandria, în Teleorman. Atunci Dragnea i-a spus, cu sinceritate, politicianului argeșean care avea un puseu de patriotism local: „N-am luat-o de la voi, fusese mutată la Ploiești. Am luat-o din zbor!”.

Citește și Uzina Dacia îşi întrerupe din nou activitatea, din cauza crizei componentelor electronice. 11.000 de oameni stau acasă, vineri

Iar toate aceste „desconsiderări” ale județului Argeș au avut ca efect scăderea uriașă a puterii economice și, implicit, a nivelului de trai. A devenit istorie vremea când eram al treilea județ din România din punct de vedere economic, după București și Ilfov, iar PIB-ul per capita era de 7.450 de euro, cu 9% peste media națională. Acum nu știu dacă în mod real suntem măcar în primele 10 județe ale țării. Mai bandajează un pic rănile din sufletul fiecărui argeșean existența spitalului de la Mioveni, singurul spital realizat în România post-revoluționară.

Nu e vorba ca la viitoarea regionalizare Argeșul să aibă dimensiunile din 1938, când, la împărțirea teritorială a României după modelul fascist italian, se întindea de la Miercurea Ciuc până la Dunăre. Atunci orașele Sfântu Gheorghe, Brașov, Pitești, Ploiești, Târgoviște, București, Giurgiu și Turnu Măgurele erau în Argeș. Însă e important ca politicienii argeșeni să procedeze ca Toma Lazăr, antreprenorul argeșean de la Pentarom, să impună tuturor respect față de județul Argeș.
Aceasta e concluzia, ca politicienii argeșeni să înțeleagă că respectul nu se cere – respectul se impune!

Citește și Când încep lucrările la drumul expres ce va face legătura între autostrada Bucureşti-Piteşti şi uzina Dacia

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită