Web Analytics

Locuinţa unei familii cu 9 copii din Piteşti, renovată de echipa Visuri la cheie

de | 18.10.2018 13:01 | Actualitate

Exemplu de dăruire și unitate! Familia Deaconu din Pitești este formată din 11 membri. Cei nouă copii ai soților Patryciea și Marius Ion Deaconu locuiesc împreună într-un apartament cu patru camere. Situația financiară a familiei nu este una foarte bună; chiar și așa, părinții s-au dedicat complet copiilor și au creat dintr-un spațiu redus un adevărat cămin. Copiii, șapte fete și doi băieți, sunt studenți sau elevi, merg la olimpiade, au obținut medalii la campionate de karate atât naționale, cât și internaționale, fac voluntariat la Fundația Salvați Copiii sau cântă în corul Carmen Argesis. Sunt campioni și au exemple demne de urmat, părinții lor. Aflați povestea completă în rândurile de mai jos.

Povestea familiei Deaconu nu este singulară, dar, cu siguranță, este specială. Soții Deaconu și-au dorit să aibă o familie numeroasă și nu regretă deciziile pe care le-au luat, pentru că toate acestea le-au adus nouă copii frumoși, cu înclinații nobile.
Băiatul cel mare este Ioan Deaconu, vicecampion mondial şi european la karate, primul admis la Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina, din peste 3000 de participanți. Al doilea băiat, Nicolae, are 14 ani și este, de asemenea, sportiv. În luna aprilie a acestui an, Nicu, așa cum îi spune familia, a devenit campion mondial la karate shotokan, în Istanbul. El este elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială de Excelență Sfânta Filoteea din Pitești. Maria are 19 ani și studiază la Facultatea de Medicină din Brașov, acolo unde a intrat pe locurile subvenţionate, scutind părinții de alte cheltuieli. Florentina, Andreea și Ștefania sunt încă la liceu. Florentina este în clasa a XII-a la Colegiul Național Zinca Golescu și își dorește să studieze medicina, la fel ca sora cea mai mare. Andreea și Ștefania sunt în clasa a XI-a la Colegiul Național I.C. Brătianu, respectiv a X-a la Colegiul Național Zinca Golescu și cântă în corul Carmen Argesis, prin intermediul căruia au participat la multe concursuri de muzică, naționale și internaționale. Tinerele sunt implicate și în activitățile Asociației Salvați Copiii. Urmează echipa piticilor: Filoteea (8 ani), Georgiana (5 ani) și Sofia (3 ani).
Toți copiii au învățat la Școala Gimnazială „Nicolae Simonide” din Pitești, acolo unde mama lor este profesoară de religie, fostă absolventă a Universității din Pitești. Tatăl copiilor este momentan șomer, dar a lucrat la Poliția Locală Pitești până în octombrie 2010, când a fost restructurat fără niciun advertisment, chiar dacă aveau atunci șase copii și un altul pe drum.
De curând, membrii familiei Deaconu au primit o surpriză la care nu s-ar fi așteptat niciodată. Locuința le-a fost renovată și mobilată complet de echipa Visuri la cheie pe parcursul a două săptămâni.
Mulți oameni cred că familia Deaconu s-a înscris la emisunea care le-a schimbat total locuința pentru a avea un viitor mai bun. Într-un interviu acordat în exclusivitate Jurnalului de Argeș, Patryciea, mama copiilor, lămurește confuzia stârnită în rândul celor cârcotași și descrie familia frumoasă pe care o are: „Noi nu am apelat la această emisiune, niște prietene ne-au înscris fără să știm. Mi-au făcut o mare surpriză. Cine ne cunoaște știe că noi nu am cerut ceva anume, de multe ori de la persoane străine am primit ajutor. Ne-a trimis Dumnezeu ajutor când eram într-o gaură mai mare. Am primit această emisiune ca pe o surpriză și ca pe un mic semn de la Dumnezeu. Am simțit că suntem luați în seamă, că nu toată lumea se întreabă de ce oi fi făcut eu atâția copii”.

„Ce știe mama că e bun, dă și copiilor”

Familia Deaconu este o familie unită. La fiecare sfârșit de săptămână, cele 11 suflete se strâng la masă, povestesc și se pregătesc pentru o nouă zi. În casa familiei Deaconu nu se aud doar râsetele copiilor, ci și cântecele lor. Cu banii de la colinde, copiii și-au cumpărat o orgă la care se așază și cântă. Părinții nu regretă nimic, căci și-au dorit întotdeauna mai mulți copii.
„Eu cu soțul așa ne-am propus, să avem copii mai mulți, deși știam că ușor nu este. Dar ne-a fost drag. Am trecut peste greutăți cu ajutorul lui Dumnezeu. Să știți că bucuriile și satisfacțiile pe care le avem din partea copiilor merită greutățile prin care am trecut. De exemplu, când pleacă Nicolae la un campionat european, e o sumă de bani pe care trebuie să o dea pentru probe. Dăm această sumă de bani, chiar dacă am înțeles că o lună de zile «facem foamea». Când se întoarce, o luăm de la capăt. Ne-am mai și împrumutat, e adevărat. Greutatea cea mai mare e că mai avem și câte o datorie la întreținere, dar când avem bani şi Dumnezeu ne ajută, ne revanșăm. Niciodată nu a fost să nu le plătim. Banii, la noi, se duc. Ce am făcut eu și soțul s-a dus pe hrana copiilor, cărți și ce le-a trebuit. Cu îmbrăcatul și încălțatul s-a mai și găsit.”
Nu de puține ori, Patryciea, mama copiilor, s-a lovit de prejudecățile gurilor rele.
„Să știți că mai sunt oameni care se întreabă «oare de ce o fi făcut atâția copii dacă nu are bani». Am mai primit astfel de mesaje pe Facebook. Spuneau că am fost inconștientă. Nu este așa, noi am trăit într-o valoare creștin-ortodoxă. Nu există o vreme prielnică să stai de 9 sau de 20 de copii, cine vrea să aibă copii pornește pe un drum. Noi, eu și soțul, chiar am discutat înainte de căsătorie despre faptul că am vrea să avem mai mulți copii.”
Cei nouă copii ai familiei Deaconu merg la biserică și au fost crescuți în spiritul valorilor creștin-ortodoxe. „Probabil că și dacă eram profesoară de limba română sau altceva în viață, tot aceleași valori le-aș fi transmis, pentru că și eu cred în ele, sunt convinsă. Ce știe mama că e bun dă și copiilor”, adaugă Patryciea.
Copiii au avut rezultate școlare foarte bune și medii de la 9 în sus. Toți au fost serioși, lucru care a stârnit compasiunea și admirația celor din jur.
„Sunt copii normali, dar au ascultat de noi și de mentorii, profesorii lor. Au știu că pentru a obține ceva bun în viață trebuie să muncească, să fie serioși. Au fost ascultători și așa vrem să rămână, cum îi știm și cum îi avem. Ăștia suntem.”
Filoteea, în vârstă de opt ani, o aseamănă pe mamă cu un vultur. „Eu sunt foarte calmă, dar și când sunt într-o criză de timp îi iau pe toți la rând. Nu cedez, dar câteodată consider că mai trebuie să îi și trezesc puțin”, ne mai spune Patryciea Deaconu.

„Cred că, și dacă aș fi avut un copil sau doi, aș fi trecut prin greutăți”, spune mama celor 9 copii

Mama Patryciea este eroina familiei; la rândul său, și ea a avut un model feminin: străbunica sa. „Am considerat-o eroină pe străbunica mea, pentru că a avut 12 copii și a trecut prin război, am rămas cu gândul la ea. Eu o apreciam, nu o criticam și mă gândeam ce frumos e să ai mai mulți copii! M-am rugat să am un soț care să gândească la fel, să vrea și el mai mulți copii, să mergem amândoi într-un sens. Soțul m-a ajutat de câte ori a putut.”
Secretul creșterii a nouă copii este credința în Dumnezeu și răbdarea, ne-o spune mama Patryciea cu încredere. „Întotdeauna am avut înceredere în Dumnezeu, greutăți sunt, dar cred că, și dacă aș fi avut un copil sau doi, aș fi trecut prin greutăți, nu cred că există o viață fără greutăți. Numai că niciodată Dumnezeu nu ne-a lăsat. Dacă ești serios în viață, dacă știi să mai și rabzi, atunci se văd și roadele răbdării. Și răbdarea își are locul ei în viață. Și toți înțelepții ne îndeamnă la răbdare”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii