Web Analytics
scris miercuri, 14.06.2023

Litoralul românesc, afectat de explozia barajului de pe Nipru

Explozia barajului de pe Nipru provocată de armata Rusiei afectează litoralul românesc. Anunțul a fost făcut de specialiștii care urmăresc fenomenul non-stop și spun că, în 10 zile, vom vedea efectele exacte.

Litoralul românesc, afectat de explozia barajului de pe Nipru

Citește și: Țiței și gaze naturale în România. Au fost găsite noi resurse în două regiuni

Nimeni nu poate spune cu certitudine cum s-a produs explozia la barajul de pe Nipru, la 70 de kilometri de zona Herson. În timp ce Ucraina și Rusia se acuză reciproc, viitura uriașă a devastat totul în cale, a ajuns în Marea Neagră, iar acum este împinsă de vânt și curenți către litoralul românesc. Mai sunt 10 zile până îi vom vedea efectele, avertizează specialiștii.

„În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată. Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare”, a declarat Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, din Constanța.

Citește și: Donald Trump a fost pus sub acuzare și este primul fost președinte american care va fi judecat de un tribunal federal

În ultimele zile, norii de deasupra Mării Negre i-au împiedicat pe specialiști sa monitorizeze situația folosind satelitul NASA. Ultimele imagini, însă, indică faptul că viitura se îndreaptă spre litoralul românesc. „Imaginea cu viitura este de acum câteva zile, din 10 iunie. Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două– trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni”, a afirmat specialistul.

Timofte a atras atenția că principalul afluent al Mării Negre, Dunărea, va contribui la scăderea calității apei de îmbăiere din Marea Neagră, notează adevarul.ro. „De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a precizat biologul Florin Timofte.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...