Web Analytics

Lira turcească a coborât la un nou minim record

de | 1.12.2021 10:08 | Actualitate, Economie

Lira turcească a coborât marţi la un nou minim record după noi declaraţii ale preşedintelui Erdogan care se opune majorării dobânzilor, transmite CNBC.

CITEȘTE ȘI: Slovenia suspendă vaccinarea cu Johnson & Johnson după decesul unei tinere de 20 de ani

Moneda a atins un minim de 13,47 lire pentru un dolar, depăşind un minim anterior de 13,45 lire pentru un dolar atins săptămâna trecută, în urma unor temeri noi legate de politica monetară şi de pericolul variantei Omicron a Covid-19.   Lira s-a prăbuşit de la circa 8,5 unităţi pentru un dolar la sfârşitul lunii august la peste 13 unităţi pentru un dolar.   Erdogan a refuzat în mod constant să majoreze ratele dobânzilor pentru a stăpâni accelerarea inflaţiei la două cifre, iar valoarea lirei a scăzut în ultimii ani în mare parte ca urmare a acestui fapt.   Inflaţia în Turcia este acum aproape de 20%.

CITEȘTE ȘI: Accident mortal la Mușătești! Pieton lovit de o mașină

Erdogan a concediat trei şefi ai băncilor centrale pentru că nu s-au aliniat cu convingerea sa că dobânzile nu ar trebui majorate. ”Întotdeauna am pledat pentru dobânzi mai mici şi am repetat că acestea ar trebui să fie mai mici. Nu am susţinut niciodată şi nu voi susţine majorări ale ratei dobânzii”, a declarat Erdogan, citat de presa turcă.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii