Web Analytics

Ne-am liniştit! Putem să tăiem pădurile, că nu de asta vin puhoaiele peste noi!

de | 18.07.2019 13:33 | Actualitate

Dezastrul produs la începutul acestei luni la Rucăr, pe Valea Stânecii, acolo unde puhoaiele au distrus cinci case şi puteau să ia zece vieţi, continuă să producă reacţii. De la ideea cauzelor care ţin de defrişările masive din ultimii ani, s-a trecut acum la un aspect relevat şi de „Jurnalul de Argeş”, cel al inconştienţei oamenilor privitoare la locuri şi case.
Astfel, printr-un comunicat, Ministerul Apelor şi Pădurilor ţine să precizeze faptul că, citez, „fondul forestier (n.red.: cel din Valea Stânecii) nu a fost afectat de tăieri ilegale” şi că „pe Valea Stânecii există lucrări de corectare a torenţilor, inclusiv baraje, executate înainte de 1980”.
Pe de altă parte, Genel Lupu, şeful Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr, susţine, potrivit presei locale din Câmpulung, că prăpădul nu ar fi avut consecinţele deja cunoscute dacă oamenii ar fi evitat să construiască în zonă, unele case fiind situate chiar sub barajele de colectare a torenţilor şi canalul de scurgere fiind obturat de amplasarea greşită a unor podeţe de acces în curţi.
Ce nu spun aceste două surse de opinii este altceva, deşi fac referire la faptul că a picat din cer o cantitate de 130 litri/mp. Şi anume faptul că în Muscel s-au făcut şi se fac defrişări legale şi ilegale şi că acestea au produs şi produc continuu modificări ale climatului în zonă, astfel că de la o ploaie de 50 de litri se ajunge la triplarea şuvoiului. Nu trebuie să se taie în Valea Stânecii pentru ca acolo să fie „prăpădul lui Dumnezeu”, trebuie doar să se taie pădurile din munţii Muscelului!
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii