Web Analytics

Se dă liber la construcţia de pensiuni în Pădurea Trivale

de | 18.04.2019 13:50 | Dezvăluiri

Primăria Pitești consultă piteştenii cu privire la realizarea, de către doi proprietari (Liliana și Aurel Adrian Șerban), a unei vile turistice de P+2 în Pădurea Trivale. Mai exact, într-un perimetru scos deja din circuitul forestier, situat în spatele Școlii Nr. 15 din Găvana, în subzona L1C a locuințelor individuale sau colective mici de P+1, conform Planului Urbanistic General al Piteștiului aflat în vigoare. Activistul de mediu Robertin Rusu atrage atenția că o pensiune turistică în ceea ce a mai rămas din Pădurea Trivale ar putea fi doar startul unui alt val de construcții în zonă, de data aceasta de pensiuni, hoteluri și restaurante, și atrage din nou atenția asupra afectării plămânului verde al orașului. De cealaltă parte a baricadei, primarul Cornel Ionică spune, pe șleau, că și-ar dori o astfel de dezvoltare. Mai mult, edilul a oferit un răspuns omisiv și ocolitor când Jurnalul de Argeș l-a întrebat de ce construcția are nevoie doar de elaborarea unui simplu PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) și nu a unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal), așa cum cere singurul Plan Urbanistic General în vigoare.

Pe lângă principalul pericol semnalat, Robertin Rusu, activistul de mediu care în 2015 a sesizat DNA cu privire la scoaterea din fondul forestier a unor importante suprafeţe de teren din Pădurea Trivale (caz în care cercetările au arătat că faptele, prescrise între timp, au fost făcute cu încălcarea unui ordin de ministru, dar au rămas nepedepsite pentru că nu a fost vorba de o legislaţie primară, ci de una secundară), arată că ridicarea unei vile de P+2 în Pădurea Trivale ridică și alte semne de întrebare.
„Aici se pot distinge două aspecte. Primul, cel moral, vizează unda verde pe care o dă, cu acestă nouă ocazie, Primăria Pitești construcției de imobile, pensiuni – de ce nu? – hoteluri în Pădurea Trivale. De această dată se va construi «doar» o pensiune turistică. Al doilea aspect, cel legal, nesocotește regimul de înălțime al zonei, care este de P+1, și nu P+2, cum se intenționează a se construi respectiva pensiune. Plus că obligația legală conform PUG-ului în vigoare era să se elaboreze un PUZ și nu un simplu PUD pentru această construcție. Piteștenii iubitori de natură cărora le pasă de Pădurea Trivale pot lua legătura cu Primăria Pitești pentru a-și spune părerea despre acest nou proiect propus”, explică activistul de mediu Robertin Rusu, care a și sesizat Primăria Pitești cu privire la aceste aspecte.
Oricare cetățean poate localiza singur viitoarea nouă construcție propusă de primărie și deduce normele urbanistice la care ar trebui să se supună conform PUG-ului care se găsește pe același site.
„În viziunea ultimelor evoluții urbanistice extrem de discutabile și discutate pe plan local și în presă, aceasta este încă o «anomalie» care se adaugă la lungul șir de «anomalii», ca să nu le spunem posibile ilegalități, girate de Primăria Pitești pe plan urbanistic. Chiar i-aș încuraja pe cetăţeni să facă asta, să răspundă invitației la consultare publică lansată de Primăria Pitești. Poate în acest fel se vor stopa abuzurile urbanistice la care este supus orașul”, mai spune Robertin Rusu.

Primarul Ionică vrea să fie mai permisiv și dă drept exemple Austria și Elveția

7 ionicaCornel Ionică, primarul Piteștiului, consideră însă că n-ar fi nicio problemă construirea unor pensiuni turistice în zonă. Ba, din contră…
„Nu se dă drumul… De-aia este agent de mediu, că să pună întrebări, să ridice întrebări, să facă observații. E absolut corectă și opinia sa… Din punctul meu de vedere, aș vrea să fiu mai permisiv, dar în perfect perimetru legal, în sensul că noi suntem atât de restrictivi, iar olandezii și, mai mult decât atât, elvețienii, să nu mai spun austriecii au dezvoltat zone turistice, drumuri de agrement, piste de biciclete – ceea ce vom încerca și noi – prin păduri, pentru ca oamenii să se simtă bine, să facă agrement în aer liber, dar în condiții absolut legale și cu demersuri perfect analizate la nivel de decizie națională. Eu sunt pentru – nu vorbesc de cazul acesta, nu știu despre cine e vorba, chiar nu știu, numele nu-mi spune nimic, sunt probabil niște cetățeni care solicită treaba aceasta – eu susțin, și spun asta de 15 ani, dezvoltarea unor zone de agrement și turistice în pădure, în păduri. Așa cum s-au dezvoltat foarte mult, dau două-trei exemple: Elveția, în primul rând, toată țara este pe cantoane și prin păduri și, acolo, sub un control strict al Mediului, drumeția, locurile de agrement ș.a.m.d. sunt dezvoltate la nivelul cel mai înalt. În Austria nu mai spun, știți bine ce se întâmplă acolo, pensiuni, hoteluri, piste, pârtii de schi ș.a.m.d. Dar nu spun că treburile astea să se facă cum vrea fiecare și pe unde vrea fiecare. La nivel de țară, eu m-aș bucura dacă s-ar reglementa precis și strict din punct de vedere al legii și al nevoilor: și al turismului. Vorbesc absolut la modul general”, spune Cornel Ionică.

Cum se învârte primarul după deget, „uitând” de PUG-ul existent

Întrebat de Jurnalul de Argeș de ce construcția noii vile are nevoie doar de elaborarea unui simplu PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) și nu a unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal), primarul invocă nefinalizarea noului Plan Urbanistic General, făcând abstracție de actualul PUG, aflat în vigoare, votat în anii 90, care are un anume regim de înălțime, un regim de însorire, prevederi referitoare la locurile de parcare etc., pentru modificarea cărora, în sensul măririi (cum este cazul acestei construcții de P+2, care depășește regimul zonei), este nevoie de un Plan Urbanistic Zonal (PUD-ul este suficient doar dacă se respectă regimul existent).
Răspunsul edilului este uluitor: „Un PUD, pentru că PUG-ul este comandat și are termen doi ani până la finalizare și, în lipsa PUG-ului, pe care 70-80% din administrațiile locale la nivel de țară nu-l au, legea este să folosim un Plan Urbanistic de Detaliu care privește zona în ansamblu, și nu PUG-ul, care este în curs de elaborare. El va veni. Este o propunere, va intra în comisie, sunt arhitecți de la Ordinul Arhitecților, specialiști care vor analiza solicitarea. Există, dar reglementările se fac în condiții de PUD și de PUZ. Astea sunt prevederile legale atunci când nu ai PUG-ul finalizat. Și la PUG se lucrează, cum vă spuneam. Intenția noastră să avem un PUG este din 2010, dar abia în 2016, după mai multe încercări, în sensul de scoatere la licitație și alte proceduri tehnice, s-a putut promova, în sensul că era subfinanțat, după părerea celor care au dorit să se implice, și am corectat aceste lucruri, iar în 2017 am încheiat un contract de finalizare a PUG-ului, care este foarte, foarte util și de acolo înainte nu va mai fi nevoie de chestiuni punctuale…”.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, de bază sunt parametrii urbanistici stabiliți prin PUG. Pentru o derogare de la aceștia e nevoie de documentații de tip PUZ (Plan Urbanistic Zonal). PUD poate detalia prevederile din documentațiile de rang superior (PUG și PUZ, dacă acesta există).

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

6 Comentarii

  1. Gata, cu mafia de la primaria Pitesti nu se mai poate, chestiunea trebuie transata in instanta. Daca trebuia facut PUZ in loc de PUD si vila nu respecta regimul de inaltime al zonei va fi usor pentru judecatorii de la tribunal sa zadarniceasca acest proiect si sa pedepseasca vinovatii.

  2. Acesta ar fi asa la prima vedere al treilea PUD cu probleme intocmit de firma S.C. ARHIAMA PRO DESIGN S.R.L dupa cel al complexului rezidential de pe strada Nicolae Labis despre care Jurnalul de Arges a mai scris si dupa PUD-ul pentru blocul de la numarul 74 de pe strada Garlei care iarasi nu respecta regimul de inaltime al zonei. Ar fi interesant de vazut care este firul rosu care leaga aceasta firma cu arhitectul sef al orasului si cu primaria Pitesti..Oare ceilalti arhitecti care intocmesc acte de urbanism corecte ce cred depre acest lucru ?

    https://jurnaluldearges.ro/scandal-imobiliar-pitesti/comment-page-1/

  3. Mda, se verifica, in PUD-ul aflat in dezbatere pe site-ul primariei pentru numarul 74 pe strada Garlei blocul are P+4 in zona L1E a PUG-ului care este de doar P+1 !! Oare cum pot lua aprobari de la primaria platita de noi astfel de proiecte imobiliare ilegale ? Nu-i vede nimeni ??

  4. Cat de usor aruncam cu noroi, dar oare cineva isi pune intrebarea o fi adevarat ce scrie aceasta jurnalista, poate doar sa atraga atentia cetatenilor , sa le ocupe mintea cu ceva marunt pentru a acoperi lucrueimult mai importante care se petrec in acest oras!!!
    Acest Pud este din anul 2017, sa inteleg ca nu stie nimeni ca suntem in anul 2019!!!
    Unde este Padurea Trivale, eu vad ca este o zona de case, deci niciun indiciu de Padurea Trivale, ne place doar sa punem titluri ca sa atragem atentia!!!!!
    Acesti oameni sunt proprietari de padure si conform codului silvic acestea sunt etapele pe care si eu daca as fi PROPRIETAR as face la fel, as demara procedurile legale pentru a ma bucura de bunuri !!
    Eu cred ca este doar o problema politica, atacul este catre primar lovind in acesti oameni !!
    Oameni buni, salvati padurea Trivale, adevarata Padure , nu va legati de terenurile oamenilor, proprietari de drept, terenuri luate de vechiul regim si pusi in posesia oamenilor de drept.

  5. Steve draga, o fi din 2017 acest PUD dar el este pus in dezbatere publica pe site-ul primariei azi, acum in 2019 deci acum se intentioneaza a se construi. Sti ce nseamna dezbatere publica ? Sa-ti citez din Codul silvic, legea 46/2008 care la articolul 3 spune: Art. 3. – (1) Fondul forestier naţional este, după caz, proprietate publică sau privată şi constituie bun de interes naţional. Bun de interes national, intelegi !
    Chiar deca daca esti proprietar de padure nu poti face ce-ti trece tie prin dovleac, trebuie sa respecti codul silvic in viguare si PUG-ul orasului. Nici cu gard nu ai voie sa imprejmuiesti padurea chiar daca esti proprietar ! Iar daca in PUG-ul orasului spune ca tu trebuie sa faci PUZ nu PUD si daca in PUG spune constructie cu un etaj si tu faci doua esti in afara legii, intelegi ? Iar cine iti aproba e pasibile de pedeapsa ! Fireste ca la marginea padurii Trivale, sunt si case, chiar si blocuri, scoli, scoala 15 Gavana de exemplu, Padurea Trivale nu este pe luna, margineste orasul nostru poluat ca un plaman verde, de oxigenul caruia se bucura copii nostri !