Dacă Mata Hari s-ar fi născut în România, iar Maria Bălan în Olanda, titlul ar fi fost Mata Hari – Maria Bălan a Olandei. Tot așa cum, dacă Eminescu s-ar fi născut la Metz, în Franța, iar Paul Verlaine la Botoșani, notorietatea acestuia din urmă ar fi fost alta. Despre Mata Hari s-au scris cărți, s-au făcut filme, în timp ce despre Maria Bălan se știu foarte puține lucruri. Acest fapt cred că puteți să-l confirmați și dumneavoastră. Cu toate acestea, Maria Bălan i-a dat clasă Matei Hari la mai toate capitolele, în special la frumusețe și pragmatism, capitol foarte important, despre care vom discuta la momentul potrivit.
S-a născut în familia preotului român Ioan Bălan, în localitatea Vărșeț, Banatul de Sud. Cum era de așteptat, a primit de mică o educație religioasă plină de rigoare, dar se va vedea în curând că Mariei i-a plăcut mai mult partea cu liberul arbitru. La 18 ani intră în rândul acelor femei foarte rare pentru care bărbații sunt în stare să facă orice: să divorțeze, să cheltuiască sume imense care să-i ducă la ruină, să se dueleze sau chiar să se sinucidă. Am uitat ceva: să-și trădeze țara, voluntar sau involuntar.
Primul căzut în capcană a fost un sublocotenent de ulani (cavalerie) sosit cu unitatea sa la Vărșeț și încartuit în casa părintelui Bălan. Nu aveai nicio șansă să nu te îndrăgostești de fata preotului… S-au căsătorit, Maria urmându-l la Timișoara. Acolo tânărul cavalerist nu a rezistat prea mult, fiind abandonat de răpitoarea sa soție fără prea multe remușcări. Pe cât era de frumoasă, pe atât era de inteligentă, cu mult peste media ofițerimii austriece și nu numai din Timișoara. Vorbea fluent franceza, germana, maghiara și sârbo-croata. Maria mai are o calitate luată în seamă de serviciile secrete românești: nu are prejudecăți şi nu ține cont de vârsta sau gradul militar ale celor cărora le oferă clipe de neuitat. Acest fapt atrage atenția nu numai serviciilor secrete din România, dar și rușilor de la Ohrana , care intră și ei pe fir. Maria era însă româncă. Pe jumătate, după cum se va vedea, pentru că va deveni agent dublu, oferind informații la fel de prețioase și sârbilor. Capii armatei de la București erau uimiți de valoarea informațiilor primite de la B9, numărul de cod primit de Maria Bălan.
După ce a început războiul, cel puțin în luptele cu Armata I austro-ungară, românii erau întotdeauna cu un pas înaintea inamicului. Pe baza datelor primite de la Maria Bălan a fost lichidată o rețea de spioni ce acționa în zona Bran-Rucăr-Dragoslavele, realizată cu multă trudă de germani și austrieci cu câțiva ani buni înainte de război. Unele informații transmise de B9 erau atât de importante încât ajungeau chiar pe biroul lui Ionel Brătianu. Oricât s-au străduit nemții și austriecii să o descopere, nu au reușit decât cu ajutorul nemijlocit al celor pentru care își riscase viața: pe timpul retragerii precipitate la Iași din fața trupelor germane, arhiva serviciilor secrete a rămas la București. Indolență, prostie? Eu aș zice și una și alta. Ca urmare, Maria Bălan este arestată și are aceeași soartă ca Mata Hari: condamnarea la moarte prin spânzurare. Aici este însă capitolul despre care aminteam la început, în care Maria face diferența: în dimineața zilei când trebuia dusă la eșafod, gardienii găsesc celula goală. Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul celebrei Mata Hari.
Nici azi nu se cunosc bine împrejurările evadării. Unii o pun pe seama însușirilor sale paranormale, inclusiv aceea de a dispărea exact când nu te așteptai. Cum știu că pentru mulți dintre dumneavoastră este prea mult, mai bine să acceptăm că i-ar fi înlesnit evadarea unul dintre ofițerii care trecuse prin patul ei. Dar și această ipoteză este greu de acceptat…
Prof. dr. Cornel Carp
0 Comentarii