Ajutorul public judiciar este o formă de asistență acordată de stat în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, precum și în alte cauze, cu excepția celor penale, care are ca scop respectarea dreptului la un proces echitabil și asigurarea accesului la actul de justiție, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară.
În practică există numeroase situații când o persoană dorește să promoveze o acțiune civilă, comercială, administrativă, de muncă și asigurări sociale, însă, din cauza costurilor ridicate (taxe de timbru, onorariul de expert, onorariul avocatului, traducătorului, interpretului etc.) este împiedicată să facă acest lucru.
Având în vedere că accesul la justiție trebuie să fie efectiv, iar costurile unei proceduri judiciare nu trebuie să constituie o piedică în încercarea de a apela la justiție pentru realizarea sau apărarea unui drept, se poate formula o cerere de acordare a ajutorului public judiciar în următoarele forme:
1. plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu (activitate denumită generic „asistenţă prin avocat”);
2. plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
3. plata onorariului executorului judecătoresc;
4. scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute anterior persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul sumei de 300 lei.
În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporție de 50%.
Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanței competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul; în cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri, cererea este de competența instanței de executare.
Cererea se poate formula oricând în cursul judecății și se menține pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat ajutorul.
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute, dar nu poate depăși, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe țară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
0 Comentarii