Web Analytics
scris miercuri, 08.05.2024

Lecţia de istorie. Şi regii sunt oameni

Există o lege universală, prin care regele este considerat reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ. Întâlnim această cutumă şi în istoria noastră, încă de la primii voievozi Basarab şi Dragoş, sub denumirea de „unsul lui Dumnezeu”. Particula „Io” cu care începea titlul voievodal exprima exact acest lucru. În baza acestor cutume domnitorul avea drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor săi. Este adevărat că aceştia de cele mai multe ori s-au comportat mai mult ca nişte oameni de rând decât ca nişte aleşi. Exemple sunt cu duiumul, chiar şi la îndemâna unui începător în ale istoriei. Documentul pe care vi-l reproduc în cele ce urmează scoate în evidenţă cum nu se poate mai bine acest aspect.

Lecţia de istorie. Şi regii sunt oameni

În vara anului 1943, România, încăpăţânându-se să rămână alături de Germania, a fost bombardată masiv de aviaţia aliată, în special de cea americană şi cea engleză. Principalele ţinte ale acestor raiduri (cele mai mari din istoria celui de-al Doilea Război Mondial) au fost Capitala şi Valea Prahovei, unde se aflau resursele petrolifere ce alimentau maşina de război germană. Pe timpul acestor atacuri, unităţile de apărare antiaeriană şi-au făcut pe deplin datoria, doborând zeci de avioane inamice. În acest fel, masivele raiduri de aviaţie nu şi-au atins decât parţial scopul. Dintre acestea iese în evidență marele raid intitulat „Tidal Wave” („Valul nimicitor”), din 1 august 1943, cel mai usturător eșec al aviației americane din cel de-al Doilea Război Mondial. Numai „Val nimicitor” nu a fost… Dar aceasta este altă poveste.

La acea vreme, avioanele americane „Liberator” erau considerate cele mai moderne din lume. Doborârea printre multe altele a unui astfel de avion a reprezentat un succes răsunător al antiaerienei noastre, mai ales că avionul a aterizat forţat, rămânând aproape intact. Acest eveniment a fost o bună ocazie pentru regele Mihai (el însuşi posesor al brevetului de aviator şi pasionat de aeronautică) să vadă aparatul considerat o minune a tehnicii aviatice de atunci. Ce s-a întâmplat veţi citi în relatarea lapidară, dar nu lipsită de simţul umorului, transmisă de căpitanul inginer Ionescu Miltiade superiorilor săi. Pentru autenticitate i-am păstrat grafia originală.

Citește și Lecţia de istorie. Învierea Domnului în închisorile comuniste

„NOTĂ RAPORT – 11 august 1943

La ordinul Dvs. referitor la anchetarea avionului american „Liberator”, am onoare a raporta următoarele:
În ziua de 10 August 1943, ora 11,45 M.S. Regele a vizitat avionul Liberator căzut în Comuna Trestieni Judeţul Prahova.
M.S. Regele era însoţit de Dl. Colonel Bossy Adjutant Regal.
M’am prezentat M.S. Regelui şi am fost întrebat ce se face cu avionul. Am răspuns că sunt în curs de demontare şi de triere.
M.S. Regele vizitând avionul a văzut că se mai găsesc lucruri personale ale piloţilor americani.
M.S. Regele a ordonat ca toate lucrurile personale să fie imediat restituite echipajelor.
Soldaţii români – sentinele la avion – (Fl. 3 Inf.) au raportat M.S. Regelui că soldaţii germani se poartă urât şi că a dispărut o ladă cu conserve.

Dl. Colonel Bossy din ordinul M.S. Regelui a cerut lada la soldaţii germani, care a fost adusă imediat.
M.S. Regele a întrebat dacă s’a luat interogatoriu la echipajele americane.
Am răspuns că este în curs şi că pentru aviaţie este delegat Dl. Comandor Ştefănescu – Şeful de Stat Major al C.F.A.L. – împreună cu o comisie.
M.S. Regele a cercetat avionul aproape o oră, după care a plecat luând ca trofee:
– un revolver
– o armă
– o paraşută
– hărţi
– lada cu conserve

La plecare mi-a ordonat ca să telefonez la Sinaia anunţând pe M.S. Regina că M.S. Regele are să întârzie, ordin pe care l-am executat.
După plecare soldatul german care a urmărit tot ce a luat M.S. Regele a raportat imediat la Comandamentul lor.
Şeful Serv. Aeronautic
Cpt. Ing. Ionescu Miltiade”
Prof. dr. Cornel Carp

Citește și Lecţia de istorie. Istrate Micescu – cel mai mare avocat român din toate timpurile

Citește și Lecţia de istorie. Minuni din vremea lui Ştefan cel Mare

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită