Zilele trecute a avut loc la Muzeul Județean de Istorie lansarea cărții ”Județele Argeș și Mușcel în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial”, autor – profesorul doctor de istorie, omul de cultură Sevastian Tudor. Cartea, care acoperă un gol important al istoriei recente a județului nostru, este o bijuterie și un model de documentare minuțioasă, dar și de interpretare a datelor culese din arhivele din județul și nu numai. Prin valoarea și caracterul științific al documentării lucrarea are tot ce-i trebuie să se constituie într-un curs care să se predea la Facultatea de Istorie a Universității din Pitești.
Dintre numeroasele evenimente care au marcat cel de-Al Doilea Război Mondial pe meleagurile noastre, care se reflectă generos în carte, am ales să mă opresc la construirea satului model Antonești, din comuna Corbeni, distrus aproape în totalitate în urma inundațiilor catastrofale din 10-11 iulie 1941.
Oamenii au crezut că a venit sfârșitul lumii, a plouat încontinuu trei zile și trei nopți. Printre localitățile cele mai afectate s-a numărat și comuna Corbeni, unde apele au distrus din temelii peste 40 de case și au murit înecați 6 oameni. Catastrofa din județele Argeș și Muscel a produs o vie emoție în toată țara, mai ales că ea diminua într-o mare măsură entuziasmul românilor legat de victoriile armatei în luptele pentru eliberarea Basarabiei și nordului Bucovinei.
Ion Antonescu nu a uitat nici de această dată că este argeșean. Din postura de președinte al Consiliului de Miniștri, practic cea mai înaltă funcție în stat, s-a implicat în mod exemplar în acțiunile care s-au desfășurat, toate la inițiativa sa, pentru înlăturarea cât mai grabnică a urmărilor inundațiilor catastrofale.
Vicepreședintele guvernului, Mihai Antonescu, a fost desemnat să se ocupe personal de acțiunile ce urmau a fi desfășurate pentru ca viața să reintre cât se poate de repede în normalitate. În treacăt fie spus, deși era și acesta legat de meleagurile argeșene, absolvind cursurile Liceului ”I.C. Brătianu” din Pitești, între el și generalul Ion Antonescu nu era o relație de rudenie apropiată. În această calitate, Mihai Antonescu a vizitat de mai multe ori comuna Corbeni, urmărind personal stadiul lucrărilor de refacere.
Citește și Lecţia de istorie. Alexandru Bogdan-Piteşti, regele escrocilor
Avându-se în vedere cele peste 40 de case distruse de viitură, s-a hotărât construirea unui sat modern, care să fie denumit Antonești, pe un teren de 17 ha, într-o zonă mai înaltă, ferită de acțiunea torenților. Generalul Antonescu dorea ca viitoarea localitate să constituie un model pentru cum ar fi urmat să se dezvolte lumea satelor în perioada următoare. Lucrările care, din cauza vicisitudinilor vremii, nu au fost finalizate evidențiau fără doar și poate caracterul vizionar al autorilor proiectului. Casele trebuiau construite din cărămidă, cu pereți masivi, rostuiți cu piatră de Albești. Erau acoperite cu țiglă, aveau pivnițe, instalații sanitare, apă și canalizare. În mijlocul satului erau prevăzute instituțiile publice. Un grup administrativ era format din primărie, organe fiscale, jandarmerie, cooperativă și bancă populară. Un grup de sănătate era format dintr-un spital, farmacie și cabinet dentar, băi comunale cu dușuri, căzi și camere de deparazitare. Școală cu cantină școlară, grădiniță și creșă. Grupul cultural era format din cămin cultural, muzeul satului, bibliotecă, librărie și o sală de spectacole. Complexul era întregit de un sector economic ce cuprindea un han turistic cu 20 de camere, restaurant, cofetărie, brutărie, băcănie, măcelărie, o fabrică de brânzeturi. Stadion și ștrand. Fiind o zonă cu mulți pomi fructiferi, urma să se construiască o fabrică de procesare a fructelor. În vârful dealului urma să fie construită o biserică (proiect realizat după mai bine de optzeci de ani, la inițiativa Preafericitului Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Minunată construcție!). Dacă treceți prin Corbeni în drum spre Transfăgărășan, merită să zăboviți câteva minute pentru a o vizita, dar și ce a mai rămas din acest proiect vizionar.
Prof. dr. Cornel Carp
P.S. Drapelul flutură din nou falnic pe clădirea Primăriei! Felicitări celor care s-au implicat.
0 Comentarii