Web Analytics
scris miercuri, 04.07.2018

Lecţia de istorie. Rudolf Hess şi Erwin Rommel – actori importanţi în Războiul pentru Întregire al României

01 cornel carpRudolf Hess a fost adjunctul lui Adolf Hitler în cadrul Partidului Național-Socialist German, devenit ulterior Partidul Nazist. În ajunul războiului cu Uniunea Sovietică a zburat  de unul singur în Scoția cu scopul de a negocia o pace cu Anglia, însă nici până astăzi nu se cunosc adevăratele motive. A fost arestat și ulterior judecat la Nürnberg, fiind condamnat la închisoare pe viață. A fost închis la Spandau (Berlin), la un moment dat rămânând ultimul deținut închis aici, după moartea sa în 1987, celebra închisoare fiind demolată.
De feldmareșalul Erwin Rommel, supranumit „Vulpea Deșertului”, nu mă îndoiesc că ați auzit. Despre Rommel sunt multe de spus. Dacă germanii au avut în cel de-Al Doilea Război Mondial un geniu militar, acesta a fost Rommel. A avut un rol covârșitor în înfrângerea englezilor la El Alamein ca și comandant al celebrului „Afrika Korps” și în alte mari bătălii. A primit cele mai înalte onoruri militare care se puteau da. Conștient că războiul este pierdut, s-a alăturat grupului care a pregătit asasinarea lui Hitler. Puciul fiind descoperit de Gestapo, i s-a oferit alternativa de a se sinucide, pe care, ca un adevărat samurai, a acceptat-o fără ezitare.
Rudolf Hess a fost rănit a treia oară în timpul războiului pe 8 august 1917 în  bătălia de la Oituz. Un glonț pătruns în plămânul stâng a pus capăt carierei militare a celui care va deveni mâna dreaptă a lui Hitler.
Deși a fost și el rănit la Oituz, Edwin Rommel și-a continuat cariera militară strălucită. Curajul și felul său de a fi, imprevizibil, l-au făcut să devină unul din marii comandanți ai lumii. În grad de locotenent-major a comandat șase companii de mitraliori, participând la luptele de pe Valea Jiului, pentru cucerirea Craiovei și a Bucureștiului. Proba de foc a fost însă la Oituz. Deși a dat dovadă de calități excepționale de comandant, după ce a fost rănit, comandându-și soldații de pe targă, în Bătălia de la Coșna, cota 789, una dintre cele mai mari bătălii din Primul Război Mondial, a trebuit să se recunoască învins. Însă, întors de pe frontul din România, Rommel a fost decorat cu Ordinul pentru Merite Speciale. O distincție acordată doar generalilor de armată, în condițiile în care abia fusese avansat căpitan.
Prof. dr. Cornel Carp

Lecţia de istorie. Rudolf Hess şi Erwin Rommel – actori importanţi în Războiul pentru Întregire al României

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită