Web Analytics
scris joi, 03.12.2020

Lecția de drept. Unde și cum sesizam nelegalitatea efectuării triajului eidemiologic de operatorii economici /profesioniști

Pe perioada stării de alertă, la intrarea într-un spațiu închis, fie din cadrul unei instituții publice, complex comercial, unitate de prestare a serviciilor etc este obligatorie măsurarea temperaturii corporale cu termometru noncontact atât personalului propriu, cât și altor categorii de persoane: vizitatori, clienți, consumatori.
În cazul în care un client are temperatura peste 37,3 grade Celsius, refuză dezinfectarea mâinilor sau purtarea măștii de protecție i se poate interzice intrarea în spațiul închis.
Impunerea unei limite a temperaturii corporale de natură să interzică accesul de exemplu în incinta spațiilor de vânzare a unei persoane care, din cu totul alte motive decât cele ale unei infecții cu virusul COVID-19, îi limitează actul de consum și accesul la alimente și/sau medicamente de strictă necesitate.
Activitatea de măsurare a temperaturii corporale se realizează ca regulă de către un angajat al operatorului economic sau de o altă persoană ce colaborează cu acesta, spre exemplu, persoana ce asigură paza, utilizându-se în acest scop un dispozitiv electronic și reprezintă o prestare de servicii, chiar dacă se realizează cu titlu gratuit.
În acest context, consumatorii au dreptul de a fi protejați împotriva riscului de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viața, sănătatea sau securitatea, în timp ce operatorii economici au obligația de a presta servicii conforme și de a folosi produse și proceduri sigure, care în prealabil au fost testate și/sau certificate.
Or, dispozitivele de măsurare a temperaturii corporale conțin componente electronice și/sau digitale, emit radiații, care peste o anumită limită sunt dăunătoare organismului uman și este absolut necesar ca dispozitivul utilizat pentru măsurarea temperaturii corporale să nu emită o cantitate de radiații mai mare decât cea permisă de reglementările în domeniu.

Lecția de drept. Unde și cum sesizam nelegalitatea efectuării triajului eidemiologic de operatorii economici /profesioniști

Citește și Lecția de drept. Condiţiile în care se poate cumpăra un imobil cu cota redusă de 5% TVA

Citește și Lecția de drept. Despre salariile bugetarilor şi tratamentul nediscriminatoriu

Astfel, pentru obținerea credibilității rezultatelor măsurării temperaturii corporale, este necesar ca toate dispozitivele folosite de operatorii economici să fie supuse controlului metrologic legal și aceștia să prezinte/să afișeze buletin de verificare metrologică eliberat de autoritatea competentă
Activitatea de măsurare a temperaturii corporale, parte a triajului epidemiologic este și un act medical astfel că nu poate fi realizată decât de o persoană calificată, respectiv de un cadru medical autorizat, iar nu de către salariații ori colaboratorii operatorului economic, care decid arbitrar cine intră în incintă.
Dacă operatorul economic condiționează accesul sau prestarea unui serviciu de o limită a temperaturii corporale, atunci trebuie să ia și toate măsurile legale pentru a se asigura că criteriile în raport de care se apreciază ca fiind îndeplinită condiția nu sunt unele discriminatorii sau arbitrare.
Întrucât criteriile de “selecție” a clienților se folosesc în mod absolut discreționar, vizitatorii, clienții, consumatorii pot sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și/sau Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului în vederea aplicării masurilor care se impun.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită