Web Analytics
scris miercuri, 16.10.2024

Lecția de drept. Soluționarea alternativă și rapidă a litigiilor cu banca

Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar (CSALB) mediază situațiile dificile dintre clienți (personae fizice și/sau juridice) și instituțiile financiar-bancare în mod echilibrat, rezonabil, rapid și în afară instanței, prin colaborare cu experți în domeniul financiar-bancar (conciliatori).

Lecția de drept. Soluționarea alternativă și rapidă a litigiilor cu banca

Aceștia, în funcție de procedura aleasă de părți, pot propune sau impune o soluție de rezolvare a litigiului.
Dacă problema întâmpinată nu a fost soluționată direct cu instituția financiar-bancară, va puteți adresa CSALB.
Conciliatorii analizează situația pe baza documentelor puse la dispoziție de consumatori și comercianți și propun/impun o soluție pentru soluționarea litigiului.
La Centrul de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar se pot parcurge următoarele procedure:

  1. PROPUNEREA UNEI SOLUȚII (CONCILIERE): procedura se finalizează după ce părțile au acceptat soluția propusă de conciliator prin Nota de Soluționare. Termenul în care părțile pot accepta/refuza soluția este de 15 zile de la comunicare. Părțile se pot retrage oricând din procedură.
  2. IMPUNEREA UNEI SOLUȚII (ARBITRAJUL): procedura se finalizează prin pronunțarea unei soluții care este obligatorie pentru ambele părți. Procedura este similară celei din instanțele de judecată, însă termenele sunt mai scurte, de maximum 90 de zile, și se pot fixa de comun acord. Părțile nu se pot retrage din procedură.

Conciliatorii/arbitrii desemnați să soluționeze litigiile propun sau impun o soluție, în funcție de procedura aleasă, în urma analizei documentelor și a discuțiilor cu părțile.
Aceste proceduri sunt facultative, voluntare, separate de procedurile din instanțele de judecată și gratuite pentru consumator persoana fizica si cu costuri reduse pentru consumator persoana juridica.
În vederea parcurgerii oricărei soluții indicate anterior, cei interesați vor completa o cerere în cuprinsul căreia prezintă într-o manieră concisă situația de fapt, precizează în mod expres care este solicitarea și se atașează cererii documentele justificative (ex: foto-copii ale actelor care demonstrează diminuarea veniturilor, creșterea cheltuielilor, dovezi ale erorilor/problemelor reclamate, documente medicale etc).

Citește și Lecția de drept. Angajarea răspunderii solidare patrimoniale a administratorului unei societăți comerciale

Cererile privind radierea/ștergerea din Biroul de Credit nu pot face obiectul unei negocieri în cadrul CSALB.
În urma analizării cererii dvs, dacă CSALB concluzionează că este conformă, informează banca/entitatea juridică.
Dacă este acceptată concilierea, se numește aleatoriu un conciliator care poartă discuții și negocieri cu părțile, dar, în același timp, analizează și documentele depuse și propune o soluție pe care părțile o acceptă sau nu în termen de 15 zile.
Precizăm că, în situația în care soluția propusă de conciliator în urma parcurgerii procedurii descrise anterior este acceptată de părți, ea devine titlu executoriu și este obligatorie.
Părțile se pot retrage oricând din procedura de conciliere care este flexibilă și o pot renegocia dacă există felxibilitate.
Concielierea la CSALB este gratuită pentru consumatori, are un termen de soluționare rapidă de 90 de zile, iar consumatorii pot obține reducerea ratelor, comisioanelor și dobânzilor sau chiar ștergerea datoriei.
Procedura arbitrajului este identică cu cea a concilierii, diferența constând în aceea că arbitrul impune părților o soluție care este titlu executoriu și este obligatorie pentru părți.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Etapele de parcurs pentru derularea legală a unei cercetări disciplinare

Citește și Lecția de drept. Știți care sunt criteriile în funcție de care se stabilește competența instanțelor de judecată civilă?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită