Web Analytics
scris miercuri, 24.01.2024

Lecția de drept. Sancțiuni aplicabile celor care nu respectă orele de liniște

Pentru o bună conviețuire la bloc trebuie să respecți orele de liniște, în caz contrar te poți alege cu conflicte sau cu eventuale amenzi.
Există o lege care garantează orele de liniște la bloc, dar contează și deciziile interne ale asociației de proprietari, precum și respectul față de vecini.
Din punct de vedere legal, orele de liniște sunt stabilite atât pentru zilele din timpul săptămânii, cât și pentru cele de weekend și sunt de fiecare dată între orele 22.00-8.00
Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă.

Lecția de drept. Sancțiuni aplicabile celor care nu respectă orele de liniște

Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise.
Potrivit legii, cei care fac gălăgie sau produc zgomote puternice pot primi o amendă cuprinsă între 200 și 1.000 lei, uneori chiar și în afara orelor de liniște.
De asemenea, pentru muzică la intensitate mare și zgomote în timpul orelor reglementate special, adică între 10 PM și 8 AM, precum și între 1 PM și 2 PM, persoanele în cauză se pot alege cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Cei care organizează petreceri private, cu muzica dată la intensitate mare, în apropierea unor locuințe pot primi și ei o amendă de până la 3.000 de lei.
Mai mult chiar, în cazul acestor persoane, amenda poate ajunge chiar și la 6.000 de lei dacă perturbarea liniștii se repetă într-un interval de 24 de ore.
În cazul renovărilor sau al petrecerilor, cel mai bine este ca vecinii să fie anunțați din timp, astfel încât aceștia să știe la ce trebuie să se aștepte și să nu sune la poliție imediat ce începe gălăgia.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Cheltuielile de executare silită

Citește și Lecția de drept. Cum recuperezi rapid debite prin procedura specifică pentru cereri cu valoare redusă?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită