Legislația civilă stabilește o serie de reguli de bună vecinătate astfel încât o construcție sau amenajare exterioară să nu aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.
Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism.
Regula enunțată are caracter subsidiar și în situația în care de la distanța minimă se derogă prin acordul parților exprimat printr-un înscris autentic (notarial).
În lipsa unor dispozitii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.
Acestea din urmă, dată fiind destinația lor de a delimita proprietățile, pot fi sădite chiar la limita dintre proprietățile vecine, cu obligația pentru proprietarul lor de a le menține la o înălțime de maximum 2 metri.
În caz de nerespectare a distantei de plantare, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
Citește și Lecţia de drept. Răspunderea patrimonială a angajatorului
Ca urmare, proprietarul vecin nu va putea să fie făcut răspunzător dacă, în urma operațiunilor de scoaterea ori, după caz, tăiere, acestea s-ar usca.
Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
Totodată, nu este permis să se facă fereastră de vedere sau deschidere în zidul comun, decât cu acordul proprietarilor.
Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel putin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținand proprietarului vecin, și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări care ar fi orientate către acest fond.
Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.
Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.
Distanța, în cazul lucrărilor neparalele, se măsoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.
Proprietarul are dreptul să își deschidă, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
Proprietarul este obligat să construiască streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.
Nu este deci doar vorba despre faptul că streașinile construcțiilor nu trebuie să depășească hotarul dintre cele doua proprietăți, ci și obligația pe care o are proprietarul care a construit de a amenaja în așa fel încât apa care cade de pe acoperișuri să fie dirijată fie spre propriul fond fie spre stradă.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
Citește și Lecţia de drept. Dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune
0 Comentarii