Web Analytics
scris miercuri, 31.07.2024

Lecția de drept. Întrebări frecvente despre activitatea asociațiilor de proprietari (I)

1. Pe listele de plată ale unei asociații de proprietari ce trebuie să fie afișat?

Pe listele de plată veți găsi informații utile dumneavoastră referitoare la:
Numărul de persoane ce figurează ca locuitori în clădire, conform cărții de imobil
Numărul de persoane ce au locuit sau au desfășurat diverse activități în clădire în luna de calcul

Lecția de drept. Întrebări frecvente despre activitatea asociațiilor de proprietari (I)

Numărul apartamentului sau spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință
Valorile cheltuielilor pentru încălzire
Valorile cheltuielilor raportate la numărul de persoane ce și-au desfășurat activitatea sau au locuit în clădire în luna de calcul
Valorile consumului individual și o însumare a acestor valori
Valorile structurate ale cheltuielilor pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a locuințelor și a spațiilor cu o destinație diferită (întreținerea interfonului, a ascensorului, cheltuieli de administrație, fondul de reparații etc)
Valoarea penalizărilor în funcție de suma restantă
Total de plată lunar

Valoarea privind fondul de rulment
Valoarea restanțelor separate pentru penalizările calculate și neîncasate, pentru fondul de rulement, pentru cotele de contribuție
Valoarea totală a restanțelor de plată
Total listă pe rubrici (cheltuieli), dar și per total, per tot imobilul
Informații despre cel ce a întocmit lista de plată (nume, prenume, funcție și semnatură)
Semnatura, viza și ștampila cenzorului în situația în care lista a fost întocmită de către o persoană din cadrul asociației de proprietari
Date de identificare ale facturilor a căror valoare fac obiectul calculului listei de plată separat pe tip de cheltuieli (pe cota-parte indiviză, pe index de contoare individuale, pe persoane etc)

2. Ce este și cum se calculează cota-parte indiviză?

Fiecare proprietar are în titlul de proprietatea al apartamentului său cota parte indiviză.
Aceasta este stabilită conform prin raportul dintre suprafața unui apartament și totalul suprafețelor apartamentelor din clădirea respectivă.
Astfel, cota iniviză/cota parte din proprietatea comună este reprezentată de cota de proprietate din proprietatea comună ce revine fiecărei proprietăți în parte, indiferent de destinația proprietății.
Există însă și situații când cotele părți nu sunt înscrise în actele de proprietate și atunci acestea se calculează pentru fiecare apartament în parte, fiind definită de raportul dintre suprafața locativă a fiecărui apartament și totalul suprafețelor locative ale tuturor apartamentelor din imobil.

Citește și Lecția de drept. Împrumutul verbal – ce faci când ai dat bani fără act scris?

3. Ce importanță are pentru proprietar cota indiviză?

Cota indiviză este parte a ecuației prin care administrația asociației împarte o serie de cheltuieli cum ar fi reparațiile efectuate spațiilor comune din bloc: liftul, casa scării, conductele comune etc.
Suprafețele comune indivize sunt: uscătorul, casa scării, spălătoria, subsolul, acoperișul (terasa) blocului, etajul tehnic, ușa de la intrarea în bloc, pereții exteriori ai blocului etc.

4. Care este diferența între suprafața utilă și suprafața construită?

Când vorbim despre suprafața utilă a apartamentului, vorbim de suma tuturor suprafețelor utile și este înscrisă în actul de proprietate. Suprafața utilă cuprinde: toate camerele locuinței (băi, camere de zi, bucătării, spații de depozitare, holuri, etc), însă nu cuprinde suprafețele pereților interior sau exteriori sau a balcoanelor (art. 3 din Ordinul nr. 233/2004 din 30.08.2004). Când vorbim de suprafața construită a unei locuințe vorbim de suma dintre suprafețele utile ale locuinței și suprafețele logiilor, a balcoanelor și a cotelor indivize comune.

Ce reprezintă Condominiul?
Condominiul este reprezentat de proprietatea imobiliară ce este formată din proprietăți individuale, părțile proprietate comună. De asemenea, mai putem vorbi de condominiu și ca fiind imobilul format din teren cu una sau mai multe construcții, fie proprietăți individuale, fie comune. Condominiu mai poate fi definit și un tronson ce conține una sau mai multe scări din cadrul clădirii de locuit, în situațiile în care se poate delimita proprietatea comună (art. 3 din Ordinul nr. 233/2004 din 30.08.2004).
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Asigurarea de călătorie sau cardul european de sănătate? Ce e mai avantajos în cazul tratamentelor medicale de urgență în străinătate?

Citește și Lecția de drept. Transmiterea cererii de chemare în judecată prin poştă electronică (e-mail)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită