Web Analytics
scris joi, 19.08.2021

Lecția de drept. Executarea pensiei de întreținere în statele membre UE

De multe ori, neplăcerile unui divorț sau ale unei separări sunt amplificate de presiunea financiară și emoțională generate de faptul că unul dintre părinți locuiește sau se stabilește în străinătate și refuză să plătească pensie de întreținere copiilor minori.
Hotărârea judecătoreasca privind pensia de întreținere pronunțată într-un stat membru UE este recunoscută în oricare stat membru, fără a fi necesar să se parcurgă nicio procedură în acest sens (recunoașterea hotărârii în statul membru în care urmează a fi executată hotărârea).

Lecția de drept. Executarea pensiei de întreținere în statele membre UE

De asemenea, dacă hotărârea este executorie în România, ea este executorie în oricare alt stat membru, iar autoritatea investită cu executarea hotărârii în statul membru în care urmează a se face executarea pensiei de întreținere are competența de a adopta orice măsuri asigurătorii prevăzute de legea statului membru de executare.
Altfel spus, dacă sunt întrunite condițiile enunțate mai sus, hotărârea judecătoreasca obținută în România poate fi pusă în executare direct în statul membru unde locuiește părintele debitor al pensiei de întreținere, fără nicio altă formalitate prealabilă.
Solicitantul nu trebuie să se deplaseze în statul care urmează să se facă executarea hotărârii având ca obiect pensie de întreținere, ci se poate adresa autorității centrale desemnate prin convenții europene în fiecare stat în vederea punerii în executare a hotarârii.

Citește și Lecţia de drept. Ordinul de protecţie provizoriu

Documentele necesare demarării procedurii de executare a hotărârii judecătorești obținute în România, într-un stat membru al Uniunii Europene, sunt: hotărârea judecătorească în copie legalizată; extrasul din hotărârea judecătorească ce urmează a fi executată în statul membru ( îmbracă forma unui formular și este eliberat de instanța de judecată care a pronunțat hotărârea), un înscris/document care stabilește situația restanțelor și indică data la care a fost efectuat calculul; traducerea extrasului/formularului în limba oficială a statutului membru unde urmează a se face executarea.

Înscrisurile enumerate se transmit autorității/organului din statul membru UE investit cu atribuții în vederea punerii în executare a hotărârii judecătorești obținute în România, iar acesta diferă în funcție de statul membru unde urmează a se executa hotărârea judecatorească.
Totodată, există convenții semnate la nivel mondial prin care s-a creat un cadru legal comun între țările din UE și țările terțe, astfel încât autoritățile să coopereze în executarea creanțelor în materie de întreținere, iar debitorii să nu mai poată eluda obligațiile de plată părăsind UE.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită