Web Analytics
scris miercuri, 08.11.2023

Lecția de drept. Cine plătește paguba când salariatul a lovit mașina societății la care este angajat?

Angajatorul păgubit de salariatul său prin fapte din vina sa și în legătură cu serviciul își poate recupera prejudiciul printr-o înțelegere cu salariatul, în caz contrar se poate adresa instanței de judecată.
Recuperarea contravalorii pagubei trebuie facută cu acordul părților, iar suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reține în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauza din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăși, împreună cu celelalte rețineri pe care le-ar avea cel în cauza, jumatate din salariul respectiv.

Lecția de drept. Cine plătește paguba când salariatul a lovit mașina societății la care este angajat?

Cu titlu de exemplu, ne imaginăm următoarea situație: în timpul programului de lucru, unul dintre șoferii angajați la o societate de transport lovește mașina societății pentru a doua oară într-un an.
În urma accidentului anterior, societatea de asigurare majorează prima de asigurare cu suma de 900 de lei.
Primul pas în vederea recuperării prejudiciului material cauzat de salariat este întocmirea unui document prin care se constată paguba determinată de majorarea primei de asigurare și în baza acestuia se întocmește o notă de constatare și evaluare a pagubei care se comunică salariatului.
Astfel, prin acest document se va arăta în ce constă prejudiciul, suma la care a fost evaluat și modalitatea de calcul și se va solicita salariatului recuperarea contravalorii pagubei, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

Dacă salariatul este de acord, va plăti contravaloarea pagubei de bunăvoie, în caz contrar anagajatorul nu poate efectua o reținere din salariul acestuia și trebuie să se adreseze instanței de judecată (tribunalul în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul) pentru recuperarea pagubei.
Când paguba a fost produsă de mai mulți salariați, cuantumul răspunderii fiecaruia se stabilește în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabilește proporțional cu salariul său net de la data constatării pagubei și, atunci când este cazul, și în funcție de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Ajutorul public judiciar

Citește și Lecția de drept. Condiții de ieșire din țară pentru minori

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită