Web Analytics
scris miercuri, 21.12.2022

Lecția de drept. Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să înființezi un SRL?

Prima etapa pentru a putea avea o afacere de succes este să înființezi o societate comercială și cea mai simplă formă legală de business este societatea cu răspundere limitată.
Primul pas pe care trebuie să îl parcurgi este acela de a alege obiectul de activitate, domeniul de activitate, precum și obiectele secundare, potrivit codului CAEN.
Ulterior se face rezervarea denumirii societății prin completarea unei cereri de verificare, pe care o găsești pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, cu trei variante de nume, în ordinea preferințelor, care vor fi verificate de autorități, apoi îți vor comunica dacă numele ales este disponibil.

Lecția de drept. Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să înființezi un SRL?

După alegerea denumirii societății, va trebui stabilit sediul social al acesteia, iar dovada se face cu actul de proprietate al imobilului, fie cu un contract de închiriere sediu.
La înmatricularea societăţii se va prezenta la sediul Oficiului Registrului Comerţului documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social.
După înregistrarea în Registrul Comerţului, acesta transmite documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social la organul fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a cărui circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social.

Citește și Lecția de drept. Când sunt obligați salariații să restituie cheltuielile de formare profesională?

Asociații societății cu răspundere limitată trebuie să alegă administratorul sau administratorii, care pot să fie inclusiv persoane din exterior și care se vor ocupa cu gestiunea activității firmei, vor asigura respectarea procedurilor și normelor legale, vor aproba situația financiară anuală, vor depune declarațiile fiscale și vor achita dividende asociaților.
Orice societate de tip SRL poate avea un singur cod CAEN principal care indică activitatea de bază, însă, pe lângă acesta, poate avea un număr nelimitat de coduri secundare.
Actul constitutiv este cel mai important document necesar pentru înființarea unei SRL, care trebuie să cuprindă datele de identificare ale asociaților, rolul deținut de aceștia și informații despre sediul social.
Pasul următor constă în deschiderea unui cont bancar și depunerea capitalului social al SRL-ului.
Conform legii, pentru constituirea unei societati cu răspundere limitată, valoarea capitalului social la data de 19 martie 2021 este de minimum 1 lei, redus de la 200 de lei (cum a fost în anii trecuți).

Citește și Lecția de drept. Noutăți în materia vânzării de bunuri. Drepturi noi pentru clienți, obligații suplimentare pentru comercianți

Asociatul unic sau asociații, administratorul sau administratorii, precum și cenzorul (dacă este cazul) trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, din care să reiasă că îndeplinesc condițiile legale pentru a deține funcții în cadrul SRL-ului.
Toate aceste acte de depun la sediul ONRC (personal, prin poștă sau email cu semnătură electronică) și în câteva zile se va elibera certificatul de înregistrare, respectiv certificatul constatator cu valabilitate limitată, și vei putea începe desfășurarea activității.
În termen de 15 zile de la data înregistrării societății, reprezentantii acesteia se vor prezenta la sediul ANAF din raza teritorială a sediului societății în vederea înregistrării fiscale a acesteia.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Condiții de ieșire din țară pentru minori

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...