Web Analytics
scris miercuri, 31.01.2024

Lecția de drept. Care sunt cheltuielile într-un proces de partaj succesoral?

În situația în care succesiunea nu poate fi dezbătută din diverse motive la un notariat (nu este prezent unul din succesori, moștenitorii nu se înțeleg cu privire la împărțirea bunurilor etc) singura cale în vederea partajării este aceea a promovării la instanțele de judecată a unei acțiuni.
Avantajul este acela că procesul se finalizează prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești ce constituie titlu de proprietate al fiecăruia dintre succesori pentru bunurile individuale ce i-au fost atribuite.

Lecția de drept. Care sunt cheltuielile într-un proces de partaj succesoral?

Taxele pe care trebuie să le avansați pentru această procedură sunt următoarele:

– taxa de timbru în cuantum de câte 50 lei pentru fiecare moștenitor (pentru stabilirea calității de moștenitor);
– taxa fixă de 19 lei pentru partajul succesoral;
– o taxă de timbru de 3% din valoarea masei succesorale.
– onorariile de expert.
După ce se stabilește calitatea de moștenitor și cota parte la care are dreptul fiecare și masa succesorală, se va trece la identificarea și evaluarea fiecărui bun în parte.
Instanța de judecată va numi experți de specialitate să facă acest lucru, iar onorariile acestora le suportă părțile (având în vedere că interesul este comun nu doar al reclamantului, cel care declanșează procedura, ci și al pârâților – ceilalți succesori, instanța poate dispune ca onorariile să fie plătite de toate părțile).
Concret, aceste sume se pot ridica ți la 1.000-2.000 lei, poate și mai mult, în funcție de câti experți veți avea nevoie – pentru terenuri, pentru construcții, pentru bunuri mobile etc – și de complexitatea lucrării.
– onorariul de avocat. Acesta diferă de la caz la caz, de asemenea având în vedere o multitudine de factori. Nu vă pot oferi o sumă exactă și, probabil, niciun avocat nu ar putea face asta.

În mod evident, în situația în care masa succesorală e compusă dintr-un singur teren, se va negocia un onorariu de avocat mai mic decât în situația în care în masa succesorală sunt o multitudine de bunuri, moștenitorii nu se înțeleg asupra împărțirii lor (un astfel de proces poate dura ani).
Trebuie să mai știți și faptul că, în cazul partajului succesoral, nu există o parte căzută în pretenții și care să suporte cheltuielile de judecată astfel că la sfârșitul procesului acestea vor fi compensate între toți moștenitorii.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Sancțiuni aplicabile celor care nu respectă orele de liniște

Citește și Lecția de drept. Cheltuielile de executare silită

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită