Web Analytics
scris joi, 03.09.2020

Lecția de drept. Când și cum se restituie taxa de timbru plătită de reclamant?

Anterior introducerii unei cerere de chemare în judecată, reclamantul are obligația să achite la primăria de domiciliu o taxă de timbru calculată conform legii și care, indiferent de modalitatea de soluționare a acțiunii de către instanța de judecată (adică dacă o admite sau o respinge), nu se restituie.
Cu toate acestea, în cazul în care instanța de judecată a fost sesizată cu judecarea unei cauze, iar în cursul procesului părțile au ales soluționarea conflictului prin intermediul medierii, la cererea părților, va pronunța o hotărâre prin care va lua act de întelegerea acestora, pronunțând o hotărâre de expedient, care va reda termenii acordului dintre părți.
În acestă situație, odată cu pronunțarea hotărârii, instanța va dispune, la cererea părții interesate, restituirea integrală a taxei judiciare de timbru plătită anterior.
În ipoteza în care conflictul soluționat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje și cauze succesorale, la cererea persoanei interesate, instanța va dispune restituirea unui procent de 50% din taxa achitată.
Ca atare, prin instituirea acestor avantaje financiare în ceea ce privește restituirea taxelelor de timbru, legiuitorul încurajază cetățenii în soluționarea conflictelor prin mediere, amiabil, pe toata durata derularii litigiului.
Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum şi orice alte drepturi de care părţile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenţie sau prin orice alt mod admis de lege. De exemplu, nu poate fi mediat un litigiu privind stabilirea de paternitate, această acţiune având caracter strict personal.
Taxa de timbru plătită anticipat se mai restituie reclamantului și când acesta a renunțat la cererea de chemare în judecată, anterior comunicarii ei către pârât, când acțiunea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmare a unor dispoziții legale, când probele au fost administrate de către avocați sau consilieri juridici etc.
Cererea de restituire a taxei de timbru se poate face în maximum un an de la data rămânerii definitive a hotărârii și se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea, în cadrul procesului pendinte sau printr-o adresă ulterioară procesului.
Dacă cererea a fost introdusă în termenul de mai sus și instanța decide că cererea este întemeiată, aceasta emite o hotărâre prin care dispune restituirea taxei de timbru, urmând ca persoana interesată să o depună ulterior la organul fiscal local unde a fost plătită.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Lecția de drept. Când și cum se restituie taxa de timbru plătită de reclamant?

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...