Web Analytics
scris miercuri, 27.11.2024

Câteva consideraţii după impactul cu „meteoritul” Călin Georgescu

Apropo de candidatul „meteorit” care a câștigat, neașteptat, primul tur al alegerilor prezidențiale: circulă pe rețelele de socializare o caricatură cu doi dinozauri care discută și ei ca alegătorii preocupați. Unul îi spune celuilalt: „De data asta votez meteoritul, pentru că este nevoie de o schimbare”…

Câteva consideraţii după impactul cu „meteoritul” Călin Georgescu

La dinozauri schimbarea adusă de meteorit a fost, din câte știm, dispariția speciei. La români, votul dat lui Călin Georgescu a produs, deocamdată, un mare cutremur, ale cărui unde de șoc ne pot trezi, în sfârșit, la realitate. Deci, care e realitatea?
Păi, în primul rând, ar trebui să fie cam gata cu atâția bani alocați institutelor de sondare a opiniei publice, care nu l-au „citit” în niciun fel pe Călin Georgescu. La urma urmei, cum spunea cineva, cele mai adevărate sondaje pentru români sunt testele PISA, unde nivelul general de competență este 2, adică un nivel critic.
E nevoie, de asemenea, să observăm că o campanie electorală nu mai este așa de eficientă la televiziuni – care, de asemenea, înghit o groază de bani – ci pe anumite rețele de socializare. Camerele TV nu s-au focusat deloc pe Georgescu, care, ignorat de mass-media tradițională, a exploatat la greu și fulgerător un mediu viral invizibil pentru politicieni, invadându-l cu mesaje simple, naționaliste, agreate de mulți dintre cei sătui de „mereu tot ăștia”. Este o transformare profundă legată de era digitală, de mecanismele ei, asupra cărora serviciile de informații ar trebui să se aplece la modul serios.

Dezastrul înregistrat de PNL și PSD la alegerile de duminică, 24 noiembrie, înseamnă și sfârșitul libidoului politic Ciucă&Ciolacu, candidați foarte mediatizați pe micile ecrane, dar care, în loc să trezească spirite și conștiințe, au amorțit de la o vreme încoace dorințele membrilor de partid.
N-aș putea să spun cu certitudine cine va fi viitorul președinte al României. Finala se joacă. Vorba pronosportiștilor: e meci de 1 solist sau 2 solist. Nu știu nici dacă stânga va vota la dreapta, nici dacă o parte din ea va alege calea suveranistă. E drept, am bănuielile mele. Dar știu sigur că Europa din care facem parte – și de care n-ar trebui să facem abstracție – e cu ochii pe noi; așteaptă să vadă dacă îi dăm cu „exit”.
Și mai spun încă o dată: există viață și după alegeri. Grea de tot la anul, fără pomeni electorale, cu un mare deficit bugetar, cu măsuri dure, de austeritate. În loc de lapte și miere, s-ar putea să o dăm pe venin și fiere.

Citește și BBC îl compară pe Călin Georgescu cu Robert F. Kennedy Jr.

Citește și Primul tur al alegerilor, contestat la Curtea Constituțională. Joi, verdictul CCR

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Pastila de frumos. Purgatoriu?

Asistând la un adevărat „purgatoriu” în societatea noastră, al clasei diriguitoare, considerat...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...