Web Analytics

Le Monde scrie despre „imperiul românesc al Camorrei” de la Piteşti

de | 14.06.2018 11:12 | Dezvăluiri

11 LeMonde Inquieto# Săptămâna trecută, ziarul francez a publicat o pagină despre afacerile lui Nicola Inquieto la Pitești, asta după ce în luna mai un ziarist de la Le Monde a petrecut mai multe zile în orașul nostru și a colaborat strâns cu Jurnalul de Argeș # ”Locuința lui Inquieto este un fel de castel kitsch de trei etaje, demn de locuințele șefilor Camorrei” # Nicola Inquieto a izbucnit în lacrimi și i-a spus ziaristului francez: ”Știam că mă urmăreau. (…) Îmi voi dovedi nevinovăția”

După cum scrie jurnalistul francez Thomas Saintourens, „totul a început ca în filmele de acțiune, cu câteva zeci de polițiști cu cagule și arme de asalt. De abia se ridicase soarele deasupra unui cartier rezidențial din orașul Pitești pe 12 aprilie, când aceștia au descins în strada Petre Ispirescu. La 6 dimineața, au ajuns în fața unei vile de culoarea fisticului. O sonerie. Fără răspuns. Drept urmare, escaladează zidurile, merg printre fântânile din grădină și pe lângă piscina interioară, apoi intră în salonul rococo, unde îl încătușează pe proprietar: Nicola Inquieto, un italian de 43 de ani considerat ca principalul antreprenor imobiliar din acest oraș liniștit și cu oameni muncitori”.

Jurnalistul Thomas Saintourens scrie în Le Monde că operațiunea orchestrată de Direcția de investigații antimafia din Napoli, ce a avut ca nume de cod „Operațiunea Transilvania”, a avut drept țintă să depisteze cum au ajuns până în România banii mafiei napoletane, Camorra.
„De această dată, e vorba de o comoară de excepție: aceea a lui Michele Zagaria, cunoscut și cu supranumele de „regele cimentului”, unul dintre liderii mafioți cei mai influenți din regiunea Napoli, aflat în spatele gratiilor de șapte ani. Fructificarea patrimoniului șefului la 2000 de kilometri de teritoriul său: aceasta ar fi fost misiunea lui Inquieto, devenit nabab la Pitești, oraș cu 170.000 de locuitori și frumosul supranume de «Orașul lalelelor»”.
Tot jurnalistul mai precizează că, „înainte de a fi încătușat pe canapeaua sa, Nicola Inquieto era șeful locuinței sale, un fel de castel foarte kitsch cu trei etaje, demn de locuințele șefilor mafioți din Casal di Principe, teritoriul Camorrei de lângă Napoli”.

Ce i-a spus vicele Apostoliceanu jurnalistului francez: „Bănuiam că Nicola Inquieto va fi arestat la un moment dat”

11 Sorin Apostoliceanu 1Thomas Saintourens îl citează în articolul din Le Monde și pe viceprimarul Sorin Apostoliceanu (foto), care i-a spus că Nicola Inquieto era „investitorul numărul unu la Pitești. Oamenii au fost surprinși de arestarea sa, dar eu bănuiam că la un moment dat va fi arestat. Circulau zvonuri despre trecutul său. La un moment dat l-am surprins construind fără autorizație”.
Le Monde citează informații și din rechizitoriul de 324 de pagini întocmit de către judecătoarea din Napoli și spune despre Nicola Inquieto că este „bănuit că ar fi construit o filială românească a activităților clanului Zagaria. Tâmplar de meserie, Nicola Inquieto ar fi construit un imperiu de sute de milioane de euro în Găvana, un cartier din Pitești căutat de clasele mijlocii: peste patru sute de apartamente noi vândute într-un sistem de leasing ce permite cumpărătorilor să nu mai meargă la bănci și să plătească în 10 ani fără dobândă. Aceste blocuri cu șase etaje formează în jurul vilei sale un fel de «Inquieto City» încă la stadiul de șantier”.
Jurnalistul Thomas Saintourens descrie și cum a ajuns Nicola Inquieto în România în 2004 și cum i-a ordonat Zagaria să părăsească Italia. „Tânărul om de afaceri a realizat repede potențialul terenurilor din cartierul Găvana și a creat Italy Construcţii și apoi Daniela Construcţii, două firme de construcții ce, conform anchetatorilor, sunt direct alimentate de banii lui Zagaria”.
Thomas Saintourens scrie și că, în timp ce Nicola Inquieto era în România, „în Italia, fratele cel mare Vincenzo Inquieto, supranumit «instalatorul», a realizat un buncăr la subsolul casei familiale, la Casapesenna. Un spațiu de doar 20 de metri pătrați de unde Zagaria își comanda subordonații printr-un sistem ingenios cu interfon. De abia pe 7 decembrie 2011 a ieșit totul la iveală. Și, în timp ce Vincenzo a primit patru ani de închisoare, Nicola, pe care unii îl supranumeau «Grăsanul» din vremurile în care trăia în Italia, revine în mod regulat în Italia la volanul unor mașini din ce în ce mai scumpe și cu silueta din ce în ce mai îngrijită. Ancheta preliminară evocă întâlnirile ascunse în care fiul lui Zagaria, continuând afacerile tatălui său, indică faptul că «Grăsanul trebuie să vină să îi aducă ceva»”.

Avocatul Radu Rotaru susține că „mafia nu există, este ficțiune” și „clientul meu e om muncitor, știe să pună o gresie”

11 Inquieto 01Iată ce mai scrie Le Monde în pagina dedicată afacerii Inquieto: „În timp ce DIA pune în mașinile lui Inquieto microfoane-spion și îi monitorizează tranzacțiile bancare, nu e nevoie de urmărire cu experți pentru a vedea faptele și gesturile noului rege din Găvana. Italianul povestește pe rețelele sociale vacanțele sale, plecările, talentul său la karaoke, așezat pe marginea piscinei gravate cu inițialele sale în mozaic… Tot pe rețelele sociale putem afla de dragostea sa pentru noua parteneră, o româncă de 25 de ani, fiica unui antreprenor local. În ianuarie a.c., cuplul a inaugurat Vitality Spa, cel mai luxos club de profil din regiune”.
Jurnalistul de la Le Monde a stat de vorbă și cu procurorul adjunct antimafia din Napoli, Giuseppe Borrelli, care i-a spus că „numele lui Nicola Inquieto apărea din 2009 în interceptările noastre, dar trebuia să retrasăm proveniența banilor. Acest lucru a fost posibil grație colaborării eficiente a României, un model de cooperare judiciară internațională”.
În articolul din Le Monde, Thomas Saintourens face referire și la întâlnirea pe care a avut-o cu Valentin Preoteasa, procurorul-șef DIICOT Pitești, care i-a declarat printre altele că Nicola Inquieto era monitorizat încă din 2004. Jurnalistul francez l-a intervievat și pe Radu Rotaru, avocatul lui Inquieto, acesta declarându-i printre altele: „Clientul meu este un om de afaceri discret, un om muncitor, știe să pună o gresie, să zugrăvească. Își plătește impozitele ca un om cinstit”. Tot Radu Rotaru i-a mai spus lui Thomas Saintourens că „mafia nu mai există, este ficțiune. Și, în plus, nimeni nu l-a poreclit vreodată pe clientul meu «Grăsanul» .

Surpriză! Inquieto l-a sunat din puşcărie pe ziaristul francez

La scurt timp după ce a vorbit cu avocatul Radu Rotaru, jurnalistul Thomas Saintourens a fost sunat chiar de Nicola Inquieto din arestul Poliției Argeș. „Nu am nicio legătură cu banii lui Zagaria. Am făcut sacrificii, chiar casa mi-am construit-o singur. Adevărul este că procurorii sunt în stare de orice pentru a găsi averea lui Zagaria, dar au greșit ținta și eu știu asta… Cei care colaborează cu justiția cad de acord pentru a spune tot felul de lucruri”.
În conversația telefonică avută cu jurnalistul de la Le Monde, Inquieto i-a justificat și cei 100.000 de euro retrași de la bancomate în Italia: „A fost pentru a îmi plăti nunta, verighetele, ținutele, cântăreții… Totul e dovedit în contabilitatea mea”. Nicola Inquieto i-a spus lui Thomas Saintourens și că ia medicamente împotriva atacurilor de panică ce i-au revenit și că fiica sa de 8 ani „plânge tot timpul”.
La un moment dat, în timpul conversației cu jurnalistul francez, Nicola Inquieto a izbucnit în lacrimi și apoi i-a spus: „Știam că mă urmăreau. Aș fi fost de acord să fiu controlat, calm. Dar au descins la mine la 6 dimineața și au făcut circ fără să găsească vreo dovadă. Îmi voi dovedi nevinovăția”.
Jurnalistul Thomas Saintourens face referire și la numeroșii cumpărători ai apartamentelor lui Inquieto care ar putea avea probleme din cauza sechestrului pus pe o parte din averea lui Inquieto. „Această afacere implică o tragedie socială pentru cetățenii români”, i-a spus avocatul Liviu Stancu ziaristului de la Le Monde.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii