Web Analytics

Lavinia i-a făcut călăi pe evaluatorii săi, ameninţând că oamenii vor ieşi cu furci şi topoare dacă va fi dată afară

de | 7.03.2019 13:08 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Evaluare de spital de nebuni la Centrul Cultural Ştefăneşti
Șoc și groază pe chipurile membrilor comisiei care s-a întrunit săptămâna trecută pentru evaluarea anuală a Laviniei Năstase, managerul problemă al Centrului Cultural Ștefănești. Ne referim la Dan Țopa, managerul Casei de Cultură Pucioasa, și la Dan Marius Zarafescu, directorul adjunct al Teatrului Nottara, oameni serioși, cărora nu le-a venit să-și creadă urechilor când Lavinia i-a numit, nici mai mult, nici mai puțin decât „călăi”. După care le-a adăugat, sfidătoare, că se simte ca în fața instanțelor de judecată bolșevice din anii ’40. Într-un final, tot spectacolul Laviniei s-a terminat într-o notă de amenințare, bineînțeles tot din partea ei, care le-a strigat „judecătorilor” că părinții copiilor din Ștefănești vor ieși cu furci și cu topoare pe ulițele orașului dacă ea va fi evaluată negativ și, pierzându-și postul, nu va mai avea cine să organizeze cursuri de inițiere pentru micuți. Vă invităm însă să vă faceți o idee în ce atmosferă halucinantă și halucinogenă a decurs „evaluarea” Laviniei Năstase.

Lavinia către examinatori: „Poziția dumneavoastră îmi amintește de acele procese de la sfârșitul anilor 40”

Din comisie, pe lângă cei doi manageri culturali amintiți mai sus, a fost nevoită să facă parte și jurista Primăriei Ștefănești, Carmen Neșu. Și asta pentru că nimeni dintre colegii ei sau din cadrul Consiliului Local nu a dorit să participe, fiind vorba de turbulenta Lavinia Năstase. În condițiile în care de la dosarul de evaluare mai lipseau documente, jurista Carmen Neșu a pus la dispoziția celor doi membri veniți din țară raportul de audit al Centrului Cultural pentru ca aceștia să își facă o părere despre activitatea managerului cultural evaluat. A fost momentul în care Lavinia a luat foc, începându-și recitalul: „Zici că sunt în instanță! ”. „Doamnă, trebuie să citesc raportul de activitate. Sunt patru coordonate importante, doamna Năstase…”, a îndrăznit Zarafescu de la Nottara. Acesta a insistat pe analiza SWOT și pe prezentarea, de către manager, a punctelor tari și a celor slabe în derularea activității instituției culturale. „Eu vin dintr-un oraş istoric, pentru mine tradiția… Când am avut Focul lui Sumedru, eu am avut 1800 de persoane, pe mine chestia asta m-a ajutat”, a început Lavinia să se gonfleze, fiind întreruptă de examinator. „Îmi permiteți… Că vreți dumneavoastră, că nu vreți, asta intră la oportunități. Nu vă ajuta cu nimic. Deci, din start ați putea să produceţi o strategie managerială cu hibe. Nicio problemă. Ofertă educațională de toate genurile, punctul următor. Ține de puncte tari”, a mai grăit directorul adjunct de la Nottara, care, în loc de un argument, s-a trezit din nou lovit în moalele capului de tirada examinatei: „Poziția dumneavoastră îmi amintește de acele procese de la sfârșitul anilor 40, unde o mare parte din intelectualitatea din Ștefănești a murit în lagăre și în închisori. Indiferent de răspuns, erau condamnați la moarte. Nu are rost să stau… Eu nu am venit să îmi evaluați cunoștințele, eu știu ce venituri proprii am făcut. Când am spus că fac 7-8 v-ați și mirat, am făcut 15%, am făcut din nimic. Doamna Carmen Neșu, aici prezentă, m-a ținut două luni pe bancă în parc. Dumneavoastră ați stat pe bancă două luni după ce ați câștigat concursul vreodată? Eu am stat două luni pe bancă. Am avut noroc cu referendumul, de m-au băgat în Casa de Cultură. Este pentru prima dată după două luni când intru în această primărie, există foarte multe procese pe rol. Mie îmi este frică să nu mănânc bătaie, doamna însăși mă mai bătea și mă mai punea să semnez… Mai grav decât atât, ea râde sărăcuța (despre Carmen Neșu, n.red.), dar a trebuit să o căutăm prin tot orașul să vină să ne facă inventarul. Urmau alegerile”…

Lavinia dixit: „Nu veți mai găsi, de la Zimnicea până la Dorohoi, un prost care să vrea să mai fie aici manager, la Ștefănești”

„Eu zic să ne rezumăm la raportul dumneavoastră de activitate!”, a întrerupt-o și jurista Carmen Neșu. „Haideți, nu mai țipați la mine! Istericalele… dumneavoastră… puteți deveni isterică…”, a sărit, din nou, ca arsă, Lavinia. După care, s-a adresat din nou comisiei în integralitatea sa. „Vreau însă să vă spun ceva ca o concluzie. Indiferent ce decizie veți lua astăzi, eu știu că mi-am făcut datoria, jumătate din salariul meu lunar s-a dus pe Centrul Cultural tocmai pentru a nu-i da acestei doamne (se referă la jurista Carmen Neșu, n.red.) satisfacția să mă picați astăzi și să îmi fac toate proiectele pe care le-am avut de… Și nu veți mai găsi de la Zimnicea până la Dorohoi un prost care să vrea să mai fie aici manager, pentru că nimeni nu vrea să fie bătut, nimeni nu vrea să se trezească la 7 și să plece la 9, eu am foarte puțini angajați, am o femeie de serviciu cu jumătate de normă, eu spăl wc-uri, eu fac curățenie, eu strâng gunoiul, eu aduc bani. Deci, aicea se va închide. Ați înțeles? Cu salariul neluat…? Dumneavoastră v-ați luat salariul luna asta?”, i-a întrebat ea răstit pe evaluatori.
„Ambițiile dumneavoastră le-am văzut și le-am cunoscut, iar acum suntem la o evaluare după patru-cinci luni. Nu asta este discuția noastră astăzi”, a răspuns prompt cel întrebat, adică directorul adjunct de la Nottara, Dan Marius Zarafescu. „Aș vrea să îi spun domnului Zarafescu, pentru curiozitate, că eu am fost acum două săptămâni și săptămâna trecută la acel curs organizat de Ministerul Culturii și le-am arătat proiectul și l-au apreciat. Adică, m-ați înțeles, indiferent ce ar face călăii mei… să întreb și eu pe prieteni cam ce notă considerați că merit, ca să nu mai existe aceste probleme”, a replicat Lavinia.

Lavinia în recital: „De profesie sunt actriță, dar nu am profesat niciodată, pentru că mi s-a spus că Ionel Brătianu a murit și nu a mai avut cine să mă angajeze”…

„Vreți să punem pe Facebook analiza SWOT făcută de dumneavoastră, doamna Lavinia Năstase, să vedeți ce notă luați de la prietenii dumneavoastră?”, a ripostat interpelatul…
„Eu mă identific cu oamenii ăștia care au murit prin închisori, Gheorghe Brătianu, ăștia, poate că prin dumneavoastră mâna lui Dumnezeu va lucra și astăzi, pentru că oricât mi-aș iubi meseria…”, a venit replica de tragediană neîmplinită a Laviniei. După care, inevitabil, cel interpelat, Dan Marius Zarafescu, a readus-o cu picioarele pe pământ printr-o întrebare teribil de lumească: „Ce profesie aveți, doamnă?”
Iar răspunsul Laviniei a fost de natură să stârnească rumoare în sala în care se aflau mai multe persoane, inclusiv primărița Ioana Jenica Dumitru. „De profesie sunt actriță, dar nu am profesat niciodată, pentru că mi s-a spus că Ionel Brătianu a murit și nu a mai avut cine să mă angajeze… Cunosc mecanismele, știu care este trebușoara pentru care ați venit aici, am înțeles că nu doriți să avem un dialog… Știți câte zile am avut la dispoziție?”

Examinatorul către Lavinia: „Mă faceţi şi călău?”

„Credeți că la contestațiile dumneavoastră veți avea câștig de cauză?”, a mai întrebat Zarafescu.
„Că v-ați pus dumneavoastră prietenii în comisia de contestații sau… Eu vreau să vă spun că sunt fericită dacă voi pleca de aici, pentru că procesul cu Autoritatea… tot o să îl câștig și pe mine lunile acestea mă vor ajuta, pentru că eu am un copil de crescut într-o stare de nervi, de stres, cu călăii mei în comisie, cu niște oameni care te bat zilnic… nu se merită”, a replicat examinata.
„Mă faceți și călău?”, a urmat întrebarea examinatorului.
„Asta era o figură de stil”, a întors-o Lavinia ca la Ștefănești.
„Vă rugăm să ne lăsați să ne facem treaba. Să facem evaluarea. De ce ați venit aici, nu pentru evaluare?, a rugat-o în continuare evaluatorul pe Lavinia, îndemnând-o să fie rezonabilă.
„Hai să vedem, dumneavoastră nu sunteți sigur pe dumneavoastră, eu sunt foarte sigură pe mine”, a continuat Lavinia Năstase.
Cum răspunsurile ei nu păreau să-i convingă pe evaluatori, Lavinia Năstase a făcut o ultimă încercare: „Cursul de management l-am făcut după ce am făcut proiectul… Abia aștept să mă dați afară! În loc să aibă curajul, doamna aici de față (se referă la jurista Carmen Neșu, n.red.) a zis că stric imaginea instituției. Dar eu cu ce stricam imaginea instituției? Că mâncam bătaie, că mă înregistra ea și dădea tot ea? Fișa de post… imaginea… Eu am făcut o foarte bună imagine centrului și instituției”.
„La ce vă referiți?” a intervenit și Dan Țopa, care nu mai înțelegea absolut nimic din ce tot perora Lavinia.

Lavinia, anticipând o nouă răscoală de la 1907: „O să vină cu furci şi cu topoare toţi locuitorii să ia Consiliul Local de gât”

„Eu sunt bucuroasă dacă astăzi îmi dați sub 7, nu mă interesează. O să vină cu furci și cu topoare toți locuitorii să ia Consiliul Local de gât. Cum ați putut să lăsați copiii ăștia fără Centru cultural?”, a continuat Lavinia.
„Doamnă, nu putem să continuăm discuția așa. Punem în paranteză raportul de activitate?”, a fost întrebată Lavinia de către unul dintre evaluatori, dornic să pună punct spectacolului. Dar a urmat o amenințare: „Nu punem în paranteză, haideți, nu știu dacă voi reuși să ajung la pagina la care am avut toate activitățile și chestiunile pe care nu le-a făcut nimeni! În România nu le-a făcut nimeni! Mărțișorul de la Bruxelles, de la Milano, făcut la Ștefănești. Eu asta vreau, să mă dați afară, ca să iasă circul mare, da?!” Pentru că membrii comisiei i-au mai cerut documente, rezultatul a rămas în pronunțare până joi, 7 martie.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii