Web Analytics
scris miercuri, 15.07.2015

Laurenţiu Achimescu, director DJTS: „Am avut din nou control de la Minister, ca urmare a unei reclamaţii a unui coleg din Direcţie”

# Dle director, am înţeles că aţi avut un nou control de la Minister. Despre ce este vorba?
– Este adevărat. Am avut un nou control, dar de data aceasta în baza unei reclamaţii. Acuma, cu riscul de a face procese de intenţie, eu cred, fără să mă întrebaţi, că reclamaţia a venit de la cineva foarte aproape de mine, deci de la noi din Direcţie.
# Cine?
– Nu spun cine!
# Dar măcar ştiţi despre cine este vorba?
– Ştiu, dar nu spun. Regretul meu cel mare este că face parte din Direcţie. Îmi pare foarte rău că nu ştie legislaţia persoana respectivă. Îmi pare rău că nu şi-a făcut temele cum trebuie. Îmi pare rău în final că nu a făcut o reclamaţie aşa cum trebuie.
# Ce a reclamat persoana respectivă?
– Este vorba despre opt puncte. La început se spune că existau două facturi pentru două grupuri, unul la Nucşoara, unul la Corbeni, care veniseră, iar şeful de serviciu când a întocmit facturile nu a întocmit separat pe alimente şi pe masă, ci le-a întocmit împreună. Era vorba despre o factură de 4.000 de lei şi una de 1.000 şi ceva de lei. Banii erau oricum încasaţi! Deci intraseră în Direcţie, numai că modalitatea cum au făcut ei facturile nu a fost cea mai corectă, dar aceste facturi eu nu le văzusem, nu aveam cunoştinţă de ele, era treaba lor… Iar grupurile au fost aduse de directorul executiv adjunct…
# De aici este posibil să fie şi reclamaţia?
– Nu ştiu. Trageţi dvs. ce concluzie vreţi! Eu mă abţin!

Laurenţiu Achimescu, director DJTS:  „Am avut din nou control de la Minister, ca urmare a unei reclamaţii a unui coleg din Direcţie”

„Am fost reclamaţi că într-o lună am avut doar 10 lei încasări, ceea ce este o mare aberaţie”

# Ce alte puncte mai erau în acea reclamaţie?
– Deci… Într-o lună, vezi Doamne, că am avut doar 10 lei încasări, ceea ce este o mare aberaţie. Noi nu am avut încasări decât de la mii de lei în sus. De asemenea, că s-au făcut nişte lucrări, reparaţii curente în valoare de vreo sută de milioane de lei vechi care s-au făcut, este adevărat. Noi a trebuit să punem la punct apa de la Nucşoara. Aceste lucrări trebuiau supravegheate, de asemenea, de către directorul meu adjunct. Şi în final, după ce vă voi spune toate astea, vă voi arăta o hârtie cu sarcinile directorului adjunct… O altă reclamaţie, cum că directorul executiv, adică eu, aş folosi autoturismul Direcţiei după bunul plac. Dar eu nu am la dispoziţie pe lună decât 100 de litri de GPL, iar autoturismul consumă 14 litri la 100 de km, deci cel mult să fac un drum până la Nucşoara pe lună, mai mult nu. Este adevărat că l-am pus şi la dispoziţia celorlalţi angajaţi ai Direcţiei, dar nu poate să meargă numai pe banii lui Achimescu! Şi alţii, de asemenea, când se urcă în maşină trebuie, să pună gaz, pentru că eu pun. Dar ca să pun eu pentru toată Direcţia, sincer nu pot. Maşina porneşte numai cu benzină, iar în acest an nu ni s-a dat nici măcar un gram de benzină! O altă colegă de-a noastră, şi anume Moiceanu Anişoara, se spune în acea reclamaţie că ar fi avut ore în timpul programului de la Direcţie, iar reclamaţia a fost făcută pe liceul Constantin Brâncuşi, iar ea nu a avut ore la Constantin Brâncuşi. Ştiu că şi ea şi un alt angajat de-al meu au ore în învăţământ, dar nu aş şti exact ce, cum şi când.
# Aceşti angajaţi ai Direcţiei, nu cumva încalcă legea având ore în învăţământ în timpul programului de la Direcţie?
– Fiecare răspunde pentru ceea ce face! Mie mi se spune că trebuie să plece să pregătească competiţia, să aranjeze cu alte instituţii, deci eu nu am o posibilitate strictă să-i controlez. Dacă omul mi-a spus că trebuie să plece să-şi pregătească competiţia sâmbăta sau duminica şi să intre în contact cu Jandarmeria, Salvarea sau Poliţia, eu nu am cum să verific toate aceste lucruri. Deci fiecare plăteşte în funcţie de ceea ce face. Eu m-am învăţat în felul ăsta…
# Dle director, vă întreb cum plăteşte şi cum este depistat fiecare angajat dacă dvs. nu puteţi să-i verificaţi?
– Li se ia banii înapoi. Dacă s-au suprapus cumva orele cu programul de la Direcţie…
# Au fost astfel de cazuri?
– Nu, dar acum un an de zile Achimescu a fost cel controlat la sânge. Ştiindu-se că eu sunt titular în învăţământ au crezut că am şi ore şi nu am avut nicio oră. Şi din cauza asta s-a mers mai jos…
# Ce a urmat după această reclamaţie?
– Reclamaţia a fost făcută printr-un ziar apropiat de ăştia de la Partidul Conservator. Reclamaţia a fost făcută la şi la Bucureşti, iar mie mi-a  fost trimisă o hârtie de către un domn Meleşteu, care este director în cadrul Ministerului, iar eu am dat un răspuns pe punctele respective, iar după o săptămână de la răspunsul meu a şi venit Corpul de Control. A urmat controlul vreo săptămână şi după control va urma raportul.
# Se urmăreşte înlăturarea dvs din funcţie?
– Eu nu pot să fac procese de intenţie nimănui, dar având în vedere numărul de controale, având în vedere intensitatea lor, las pe dvs. şi cititorii dvs. să tragă concluzia pe care o vor.
# Având în vedere că dvs. sunteţi liberal şi prin urmare nu sunteţi la putere, există posibilitatea ca Partidul Conservator să urmărească funcţia dvs.? Şi mă refer explicit la directorul adjunct, Adrian Bughiu, cel care este membru al acestui partid…
– După cum aţi văzut eu nu am nominalizat niciun partid şi nicio persoană. Vă las pe dvs. să trageţi concluziile!

„La Nucşoara am avut o problemă de fond gravă şi anume faptul că apa nu era potabilă”

# Trecem la un alt capitol. Există probleme mari la tabăra de la Nucşoara şi mă refer la faptul că DSP-ul a cerut închiderea acestei tabere, dar dl. Florean Vişan, cel care conduce serviciul care se ocupă cu taberele din cadrul Direcţiei, a refuzat acest lucru. Ce ne puteţi spune?
– Poate că sunt subiectiv, dar dacă am un control şi pe chestiunea astea, pot veni cu documente. Oricum, punctul meu de vedere este următorul: la Nucşoara am avut o problemă de fond gravă şi anume faptul că apa nu era potabilă. S-a rezolvat problema cu apa, am avut toate avizele date şi am dat drumul la tabere. Într-o vineri după amiază a venit un control care a constatat că fosele nu erau foarte bine închise, că erau nişte plăcuţe de gresie desprinse la intrarea principală, că iarba din tabără nu era cum trebuie, adică nu era peste tot tăiată şi gândiţi-vă că este vorba de un sector de hectare întregi şi că în blocul alimentar, într-o parte unde se infiltrase nişte apă, dumnealor au considerat-o ca igrasie. Şi, toate astea au trebuit rezolvate! Copiii veniseră de joi în tabără şi vineri a fost acest control! Toate problemele au fost rezolvate până sâmbătă. Au venit într-un nou control, după ce eu am trimis o hârtie la DSP, şi s-a dat aviz de funcţionare taberei.
# Chiar dl. prefect a atras atenţia ca lucrurile să fie cum trebuie acolo…
– Dl. prefect este foarte grijuliu şi foarte bine face!
# Dl. Vişan nu a închis tabăra deşi erau probleme…
– Mie mi-ar fi greu să spun mai multe lucruri dacă nu vezi un lucru. Cel mai bine ar fi să-l întrebaţi pe dumnealui.
# Dle director, dvs. sunteţi şeful direct al dlui Vişan. Cred că ştiţi foarte bine toate aceste lucruri…
– Consider că este normal să fie controale, consider că a făcut foarte bine Direcţia de Sănătate Publică, dl. prefect a făcut foarte bine că s-a implicat şi vă spun sincer că nu ne este indiferentă viaţa copiilor.
# În final, vă întreb care este situaţia financiară a Direcţiei pe care o conduceţi?
– Nu ştiu ce au avut în cap domnii de la Bucureşti care i-au deciziile în privinţa banilor,
dar dacă anul trecut pentru utilităţi ne-au fost alocaţi bani pentru trei luni, anul acesta ne-au alocat bani pentru o lună. Cum se poate numi treaba asta? Eu în calitate de manager sunt obligat să găsesc soluţii, să fac rost de venituri proprii să funcţionăm în continuare.

„Pentru Sala Sporturilor am făcut hârtii peste hârtii pe care le-am depus la Minister, dar mi-au dat 0 lei pentru reparaţii capitale, 0 lei pentru investiţii”

# Ce faceţi cu Sala Sporturilor în aceste condiţii?
– Pentru Sala Sporturilor am făcut hârtii peste hârtii pe care le-am depus la Minister, dar mi-au dat 0 lei pentru reparaţii capitale, 0 lei pentru investiţii.
# Ce va face baschetul, handbalul, voleiul în aceste condiţii?
– Sala arată cum o puteţi vedea şi dvs. Nici mai bună, nici mai rea! Când voi avea negocieri cu aceste sporturi, le voi spune exact despre ce este vorba. Dacă vor să facă contracte cu mine, bine, dacă nu, asta e… Eu nu am bani să rezolv problema cu infiltraţiile apei…
# Există riscul ca aceste ramuri sportive să nu-şi mai desfăşoare activitatea la sală?
– Există o decizie care le aparţine.
Interviu realizat de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită