Web Analytics

Laura Codruţa Kovesi la Piteşti: „Dacă eu mă bucur de imagine bună, înseamnă că pot fi calomniată de dimineaţa până seara?”

de | 11.01.2017 15:27 | Actualitate

Laura Codruta Kovesi ianuarie2017 pitesti

Miercuri, 11 ianuarie, la Curtea de Apel Piteşti a fost un nou termen din procesul intentat de Laura Codruţa Kovesi postului de televiziune Antena 3 şi jurnaliştilor Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistului Mugur Ciuvică. Şedinţa, una extrem de încinsă şi cu multe acuze, a fost prima la care şefa DNA a vorbit, prezentându-şi argumentele.

Şefa DNA i-a dat în judecată pe cei cinci jurnalişti după ce aceştia au acuzat-o în emisiunea „Sinteza zilei“ din data de 19 iunie 2014 că ar fi dispus muşamalizarea anchetei în dosarul Bercea Mondial – Mircea Băsescu. Fratele fostului preşedinte a fost acuzat, în dosarul instrumentat de DNA, că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru Sandu Anghel, capul familiei de romi din Drăgăneşti, Olt, condamnat pentru că şi-a înjunghiat un nepot.
Cel mai aşteptat moment al procesului de la Piteşti a fost acela când, pentru prima oară, Laura Codruţa Kovesi a luat cuvântul, prezentându-şi argumentele. Referitor la faptul că a fost criticată în emisiunea de la Antena 3 pentru că s-a întâlnit şi a vorbit cu judecătorul Valentin Şelaru într-un spaţiu public, şefa DNA a spus: „Este o întâlnire a unor magistraţi o întâlnire de mafioţi? Lucrez de 21 de ani în magistratură. Mi se pare lipsit de decenţă ca atunci când mă întâlnesc cu un magistrat să nu îl salut.”
Tonul Laurei Codruţa Kovesi a devenit ulterior mai incisiv: „Principiul liberei exprimări este cumva proprietatea unor jurnalişti, a fost confiscat de jurnaliştii de la Antena 3? Atunci când ai o opinie diferită, eşti făcut mincinos? Mă întreb cât costă un cuvânt injurios? Avem o listă de preţuri? Suntem ca la piaţă? Faptul că exprim opinii publice nu dă dreptul nimănui să mă defăimeze”.
Legat de faptul că nu a avut o reacţie publică după emisiunea de la Antena 3, Laura Codruţa Kovesi a spus: „Ca magistrat, mi se interzice să comentez dosare penale. Mă pot doar adresa CSM sau instanţei de judecată, ceea ce am şi făcut. La acea emisiune nu a fost o critică simplă, a fost o defăimare. Dacă eu mă bucur de imagine bună, înseamnă că pot fi calomniată de dimineaţa până seara?”

Jurnalistul Răzvan Savaliuc: „Dacă eu am avut o opinie diferită, poate doamna Kovesi să mă facă mincinos?”

Replica jurnalistului Răzvan Savaliuc nu s-a lăsat aşteptată: „Sunt jurnalist de 26 de ani. Când doamna Kovesi a fost procuror general, am avut o relaţie extraordinară”. În acel moment, şefa DNA a spus: „Nu e adevărat”. Răzvan Savaliuc a contrazis-o, spunând: „Am făcut şi schimb de fotografii. Pot publica fotografii în care stăteam pe scaunul doamnei Kovesi. Doamna Laura Codruţa Kovesi venea din zona anti-PSD. De când am criticat regimul Băsescu, am devenit un duşman al doamnei Laura Codruţa Kovesi. Nu am făcut-o mincinoasă pe doamna Kovesi, i-am spus să termine cu minciunea privindu-l pe Traian Băsescu şi să-l cerceteze. Dacă eu am avut o opinie diferită, poate doamna Kovesi să mă facă mincinos? Laura Codruţa Kovesi este pasibilă într-o zi de pedeapsa pentru favorizarea infractorului. Laura Codruţa Kovesi nu are dreptul din poziţia pe care o are să să războiască cu presa.”
Răzvan Savaliuc a criticat-o pe şefa DNA pentru faptul că în 2014 a anunţat printr-un comunicat DNA acţiunea în instanţă împotriva sa şi a jurnaliştilor Antena 3: „Doamna Kovesi a făcut acţiunea în instanţă în nume personal. De ce a folosit Biroul de Presă al DNA în scop personal? Acţiunea civilă a fost trimisă şi publicată la Hotnews.ro. Iar acea acţiune a fost redactată de câtre consilierul său personal, judecătoarea Dana Tiţian. Cum a putut doamna Laura Codruţa Kovesi să îşi pună consilierul personal să îi redacteze o acţiune?”
Răzvan Savaliuc a cerut magistraţilor să oblige DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi la plata unor daune morale de 50.000 de lei.
Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au rămas în pronunţare asupra fondului apelului, o hotărâre urmând a fi dată pe 25 ianuarie. Cu o săptămână mai devreme, pe 18 ianuarie, instanţa se va pronunţa asupra cererii de strămutare a procesului, cerere formulată de câtre avocatul Marius Arizan.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii