Fără număr sunt proiectele concepute, începute, aflate în derulare sau finalizate la Câmpulung, ponderea aparținând primelor trei categorii, însă problemele nu lipsesc. Am prezentat deja cazuri legate de intervenția Parchetului European și de restituire de fonduri europene, iar la finalul anului 2023 o mențiune viza amânarea termenelor de finalizare a mai multor proiecte lansate prin Grupul de Acțiune Locală Câmpulung Muscel.
Acest lucru a avut consecința trecerii acelor investiții de la finanțarea europeană la cea asigurată de bugetul local. Altfel spus, dacă nu a existat capacitatea și posibilitatea cheltuirii banilor de afară, s-au scos sume din visteria proprie, deseori caracterizată ca fiind una destul de goală. Numai că anul 2023 nu a fost de ajuns… Trei dintre proiectele amânate au prins o nouă amânare.
De fapt, a fost a treia amânare! Este adevărat că la final de 2023 s-a propus și s-a aprobat în Consiliul local prelungirea termenelor ”nu mai târziu de 31 decembrie 2024”, însă autoritatea de management, adică ADR Sud Muntenia, a fixat borna la finalul lunii august. Nu s-a putut respecta acea perioadă, așa că s-a mers către final de 2024, iar acum noul termen comun este ”nu mai târziu de 31 decembrie 2025”.
În această situație sunt proiectele denumite ”Realizarea unui centru medico-social integrat în ZUM Pescăreasa”, ”Reabilitare și modernizare clădire școlară și împrejmuire teren” și ”Reabilitarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbușii, Leculești și Pârșenilor din ZUM Cazărmilor”.
În primele două cazuri nu este vorba de sume importante ce vor fi scoase tot din bugetul local, dar sunt rămășițe care au scăpat celor 12 luni avute la dispoziție suplimentar pentru finalizare. Pentru centrul medico-social suma este de 56.667,86 lei, însă este interesant de precizat faptul că acest proiect figurează pe site-ul Primăriei ca fiind deja finalizat. Iar recepția finală a avut loc în noiembrie 2024. Anterior, în octombrie, după evaluarea stadiului de derulare a contractului de finanțare, investiția a fost încadrată în Lista proiectelor nefinalizate, conform Metodologiilor AMPOR de analiză a proiectelor aflate în implementare. Motivația prelungirii termenului de închidere a unui proiect finalizat ține de ceva ce nu a fost prevăzut inițial în proiectul tehnic. Adică ceva a lipsit! Iar prelungirea termenului acceptată în decembrie 2023 a însemnat scoaterea din buget a sumei de 1.027.293,66 lei.
Proiectul cu mobilier și investiția fără mobilier
Cu o valoare totală de 2,76 milioane de lei, proiectul ”Reabilitare și modernizare clădire școlară și împrejmuire teren” a vizat unitatea de învățământ din cartierul Grădiște și a fost, de asemenea, prelungit din decembrie 2023 la decembrie 2024. Numai că mai e nevoie de timp! Cu toate că se spune că la acest moment lucrările sunt finalizate, urmând a fi realizată recepția finală. Doar că, citez, ”există posibilitatea apariției a necesității efectuării de remedieri la lucrările executate”. Plus că inspectorii ISC au program încărcat și există posibilitatea ca planificarea întâlnirilor pe șantier să se facă la intervale mari de timp. Și cică s-au făcut demersurile pentru racordarea la gaze și energie electrică, iar ”pentru finalizarea proiectului este necesară dotarea cu mobilier școlar și echipamente ce va fi asigurată printr-un alt program de finanțare”.
De ce este nevoie de altă finanțare pentru dotarea cu mobilier este greu de explicat. Asta în condițiile în care în prezentarea proiectului, la obiectivul general se prevede clar faptul că, citez, ”se va achiziționa mobilier nou: birouri, catedre, scaune, dulapuri, tablă magnetică, masă și scaune cancelarie”. Norocul bugetului local este că necesitățile noi de finanțare înseamnă ”doar” 170.130 lei.
Șase-cinci pentru patru străzi
La finalul anului 2023 a fost aprobată, cu acceptul ADR Sud Muntenia și conform instrucțiunilor, prelungirea termenului de finalizare și pentru ”Reabilitarea străzilor Grigore Alexandrescu, Valea Bărbușii, Leculești și Pârșenilor din ZUM Cazărmilor”. O prelungire cauzată de nefinalizarea lucrărilor și urmată de pierderea fondurilor europene pentru restul de executat. În decembrie 2023 s-a prevăzut utilizarea din bugetul local a sumei de 6.242.513,23 lei în vederea încheierii acestui proiect, iar la noua amânare nevoia de finanțare pentru 2025 este de 5.902.447,94 lei. Ca și cum în 2024 s-ar fi lucrat doar de 344 de mii de lei! Și în acest caz există o explicație, altfel nu se putea… Cică s-a întârziat fiindcă lucrările de reabilitare se execută pe aceleași străzi pe care s-au efectuat lucrări de extindere a rețelelor de apă potabilă și canalizare, tot printr-un proiect POR. Lucrările de utilități au fost recepționate la 30 iulie 2024, termenul inițial de finalizare fiind 31 decembrie 2023. Un efect de domino! Și, evidențiind sumele menționate anterior, cele necesare finalizării, este de precizat faptul că valoarea totală a investiției este de 7,62 milioane de lei.
Unu la sută realizări în nouă luni
Unde s-a putut amâna, s-a amânat! Dar în așteptare sunt proiecte mari, trase de căruța administrativă de la un an la altul. Sunt prevăzute ca atare pe lista de investiții, cu sume mari – de aici și ideea cu atragerea de bani de zeci de ori mai multe decât avea bugetul Câmpulungului – dar nu se mișcă sau doar se creează agitație. Concret, la finele lunii septembrie 2024, dată pentru care există cifre raportate, Câmpulungul încasase din subvențiile de la bugetul de stat doar 4,4 milioane de lei dintr-un total de 233 de milioane. Plus că la fonduri europene situația bugetară era pe minus. Per total, în primele nouă luni ale anului trecut realizarea bugetară pe fonduri externe era de doar 1% din prevederea inițială. Iar ca anul să se încheie cu încă o înțepătură, încă un proiect cu fonduri externe a fost afectat de o restituire de bani. Nu mulți, dar ideea este că nici măcar ”Poiana Culturală Câmpulung Muscel” nu a scăpat de hiba cheltuielilor neeligibile. Proiectul cu o valoare totală de 978.400 lei a beneficiat de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului RO Cultura, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, promotor fiind Casa de Cultură ”Tudor Mușatescu” Câmpulung, iar partener, Morten Bruun, persoană juridică din Oslo, Norvegia.
Cătălin I. Butoiu
Citește și Dezvăluiri: Elena Lasconi a primit casă de la ANL, alături de nume grele ale „sistemului”
0 Comentarii