Lăsata Secului în sutană… Popii din Muscel au chefuit la restaurantul Ciobănaşul

de | 20.11.2013 22:22 | Dezvăluiri

# Protopopul Jenică Matei susţine că preoţii s-au distrat cu echilibru şi au făcut chetă pentru organizarea agapei.
Joia trecută, în ajun de Lăsata Secului, toată floarea cea vestită a preoţimii din Muscel a răspuns prezent invitaţiei protopopului Eugeniu Matei şi s-a adunat să petreacă înaintea începerii postului de Crăciun. Bucatele binecuvântate au fost dintre cele mai alese, aşa cum se cuvine unor feţe bisericeşti, vinul a fost şi el din cel sfinţit, iar muzica… pe măsură. Aşa se face că slujitorii Bisericii, în total vreo 200, şi-au dănţuit preotesele până târziu, în noapte, și nici nu s-au zgârcit  la parale pentru că masa împărătească a fost posibilă ca urmare a contribuției băneşti cu care a participat fiecare preot. În prima parte a serii, la agapă a participat şi ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Însă acesta s-a retras mai devreme pentru a pleca spre Arhiepiscopia Râmnicului, acolo unde mentorul său, ÎPS Gherasim, sărbătorea 99 de ani de viaţă. Mai multe amănunte despre agapa frăţească şi popească de la Ciobănaşul i-am solicitat celui care a fost şi iniţiator, părintele protopop Matei.
# Bună ziua, părinte protopop, am auzit că ați avut recent o acțiune, de Lăsata Secului…
– Da, ca parte a programului cadru național bisericesc privind declararea anului 2013, anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în întreaga Patriarhie Română s-au desfăşurat conferinţe preoţeşti pe această temă. În acest sens, pe 14 noiembrie, şi la sediul Protoieriei Ortodoxe din Câmpulung Muscel au avut loc lucrările conferinţei preoţeşti cu tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Participarea a fost numeroasă, au venit toţi preoţii musceleni iar preşedintele lucrărilor, care s-au desfăşurat sub tutela Eparhiei Argeşului şi Muscelului, a fost Înalt Preasfinţia Sa Calinic.  Lucrările au fost pregătite de preoţii din localităţile muscelene Cetăţeni, Stoeneşti, Dragoslavele, Rucăr şi Dâmboviciora… Înainte de începerea lucrărilor, ÎPS  a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Negru Vodă și a hirotonisit întru preot pe părintele Ungureanu Vasile Narcis pentru parohia Huluba, comuna Vulturești.
# A… și în această idee, la finalul simpozionului, ați continuat cu o petrecere…
– Da, în această idee. Însă a devenit o tradiție care s-a implementat la Protoieria Muscel, cred că ea datează din 2004-2005, ca în ajunul Lăsatei Secului, pentru începutul postului, să organizăm această agapă preoțească. Eu am instituit-o, la Muscel, şi asta din respect și mulțumire pentru colegii preoți și distinsele doamne preotese, ca răsplată pentru activitatea pastorală, misionară, filantropică, administrativă și culturală desfăşurată în timpul anului. 
# Iar locația aleasă a fost restaurantul Ciobănașul din Câmpulung…
– Da, acolo unde totul a decurs cu echilibru, cu măsură, cu prietenie. Preoții și doamnele preotese au depănat amintiri de peste an, s-au simțit bine în familie și în marea familie a Bisericii Ortodoxe, preparatele au fost tradiționale muscelene, iar echipa managerială de acolo a fost la înălțime.
# Câți preoți au răspuns invitației dumneavoastră?
– Cu excepția celor care, din motive bine și nebinevoite, din motive medicale sau că au copii la facultăți, toți preoții Protoieriei Câmpulung Muscelului, vreo 200 de persoane.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii